Pienyrittäjät etusijalle hankinnoissa

Kuopion kaupunki tarvitsee lisää yrityksiä. Työllisyystilanteemme on kohentunut, mutta työsarkaa työllisyyden parantamiseksi kaivataan. Työttömyyttä ei ratkaista erilaisia tukityöllistämistempuilla, vaan aidoilla tuottavilla työpaikoilla. Näitä työpaikkoja synnyttävät yritykset.

Kaupunki voi silti mahdollistaa yritysten toimintaa Kuopiossa. Kuopion kaupunki on merkittävä ostaja alueellisesti, ja hankinnoissa toivottavasti tulevalla valtuustolla on viisautta sekä rohkeutta painottaa lain sallimissa rajoissa paikallisia pienyrittäjiä. Mitä paremmin yrityksemme voivat Kuopiossa, sitä paremmin meillä on myös tarjota töitä kuopiolaisille.

Kaupungin ei myöskään tule toimia markkinahäirikkönä. Tällä hetkellä Kuopion kaupungin omistama Mestar-yhtiö on toiminnallaan aiheuttanut häiriötä ja kyseisen yhtiön toimintaa tulee tarkastella hyvinkin kriittisesti tulevalla valtuustokaudella.

Kuopio on hyvä kaupunki. Täällä on savolaisen hyvä olla. Olen itse toiminut aktiivisesti Kuopion yrittäjäkentässä viimeiset vuodet ja olen ylpeä siitä, kuinka mahtavia yrittäjiä ja työntekijöitä meillä Kuopiossa on. Pidetään heistä myös huoli tulevaisuudessa.

Kunnioittavasti,

Samuli Voutila

yrittäjä

Kuopio

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Mukava että toit asian esille, kehitys kehittyy pohtimalla.

  piti katsoa netistä, mikä Mestar on: ”Mestar on Kuopion kaupungin kokonaan omistama liikelaitos. Mestarin palveluja ovat yhdyskuntarakentaminen; katujen, liikenneväylien, viheralueiden ja liikuntapaikkojen kunnossa- ja puhtaanapito sekä sähköverkon asennus ja ylläpito. ”

  – tämä lienee ollut aiemmin kunnan (kaupungin) kunnossapitotoimintaa ja nyt yhtiöitetty?
  – eli, näinhän sen tulee ollakin meidän kaupunkilaisten hyväksi tapahtuvaa toimintaa, vai mikä tässä on tuota häiriköintiä? Jos kunta olisi tuossa se toimija, voittoajatus jäisi kaupunkilaisten pussiin, mutta mene tiedä – tekisivätkö ja vastaisivatko pienyritykset asiat paremmin – kenties verkottuneina?

 • Postinjaonselopettaa

  Minusta postin toiminta tulee jatkossa syömään paljon pienyriytäjien leipää.
  Sehän ulkoiluttaa mummot ja kissat. Jakaa ruoat ,leikkaa nurmet. Vie leivän tällaisilta itsensä tyllistäjiltä.

 • Eino J. (maallikkona)

  itsensä työllistäjä tuli käsitteenä Suomeen unionin jäsenyyden myötä, kun sellaisia ammattikuntia oli muualla Euroopassa. Alkuaan tällaisia etsittiin Suomestakin ja heiksi luokiteltiin meillä maanviljelijät – he ovat itse itsensä palveluksessa, eivät ole työntekijöitä mutta eivät olleet yrittäjiäkään.
  – Tilastokeskuksen sivuilla on tutkimus, minkä mukaan nykyisin epätyypillisiä työsuhteita on jo 150.000.
  – nimimerkin havaitsemia uhkia on;
  ”itsensätyöllistäjien määrän kasvussa nähdään paljon uhkakuvia. Epäkohtina pidetään muun muassa alhaista tulotasoa, heikkoa sosiaaliturvaa ja riippuvuutta yhdestä työn tilaajasta. On arveltu, että moni itsensätyöllistäjä
  työskentelee yrittäjänä vain, koska palkkatyötä ei ole ollut saatavilla, ja siten ilmiössä olisi kyse vastentahtoisen/pakkoyrittäjyyden kasvusta.” ja … ”Ryhmästä tiedetään kuitenkin
  verrattain vähän. …” Havaitsin, että tutkimuksessa on maatalousyrittäjät luettu ammattikunnasta pois?

  https://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/julkaisuluettelo/yits_201400_2014_12305_net.pdf

  NIINPÄ: postauksen pienyrittäjien asioihin kannattaa kiinnittää huomiota – ja työllisyyteen ylipäätään.

 • Ville Nyyssönen

  Mestar eli kuntatekniikkaliikelaitos on tällä hetkellä kokonaan Kuopion kaupungin omistama liikelaitos. Toimintaa harjoitetaan ja palveluita tuotetaan kuntalaisia varten. Tällä hetkellä Mestar on yksi suurimmista alueellisista työllistäjistä kunnallistekniikan sektorilla. Mestarin kunnossapito -sekä rakentamisyksikkö työllistää useita kymmeniä rakentamisen ja kunnossapidon yrittäjiä, sekä useita isoja yrityksiä. Asiahan on niin, että jos kunnan omaa sidosyksikköä/toimijaa rajoitetaan osallistumasta alueellisiin kilpailutuksiin, lakkaa se ennenpitkää olemasta ja pahimmillaan työt menetetään Kuopion ulkopuolisille toimijoille. Oli sitten yritysmuoto mikä hyvänsä, kunnallinen osakeyhtiö tai liikelaitos, tietyt kulurakenteet ovat kuitenkin olemassa oli töitä tai ei (mm. kalusto ja henkilöstö) – kaikkea ei voida vain ”lakaista” maton alle ja maksattaa kunnalla itsellään. Tämä se vasta olisikin verorahojen haaskausta ja välinpitämättömyyttä.

Kommentointi on suljettu.