Populismille on tilausta – myös Amerikassa

Viime yönä se varmistui. Republikaanien presidenttiehdokkaaksi tulee nousemaan liikemies Donald Trump.  Hänen ainut realistinen vastustajansa senaattori Ted Cruz vetäytyi kisasta hävittyään Indianan esivaalit. Ensimmäistä kertaa puolueen eliitin ulkopuolinen ehdokas on nousemassa republikaanien ehdokkaaksi – ja hyvä niin!

Toki Donald Trumpin mielipiteistä ja kommenteista voi olla mitä mieltä tahansa. Hänen retoriikkansa on välillä hyvinkin ristiriitaista ja mautonta. Mutta hänen ehdokkuutensa kertoo siitä, että myös rapakon takana ihmiset (erityisesti keskiluokka) ovat kyllästyneet vanhaan tapaan hoitaa yhteisiä asioita. Trump tarjoaa poliittisella epäkorrektiudellaan uutta vanhaan politiikkaan sekä tarjoaa vaihtoehdon. Vaihtoehtoja myös Yhdysvallat kaipaa.

Ja onko ihme, että ihmiset ovat kyllästyneitä? Kun mietitään miten länsimaissa työpaikat ovat kadonneet, keskiluokka on ahtaalla ja maahanmuutto näyttää olevan tabu, jota ei saisi edes kritisoida. Tykkäsi siitä tai ei, erityisesti Euroopassa maahanmuuttajat kilpailevat työpaikoista erityisesti matalapalkka-aloilla. Ja se herättää ymmärrettävästi närää ihmisissä.

Samaa toki tapahtuu Yhdysvalloissa. Tehtaita on siirretty Meksikoon sekä Kiinaan. Tavallinen amerikkalainen tuntee olevansa ahtaalla. Aikoina joina tavalliset ihmiset ajetaan ahtaalle, tarvitaan toivoa. Tätä Trump on kyennyt antamaan, kuten myös demokraattien vasemmistopopulistinen ehdokas Bernie Sanders. Molempia ehdokkaita yhdistää tavallisten työssäkäyvien amerikkalaisten puolustaminen. Siihen perustuu myös heidän suosionsa salaisuus.

Sana populismi tulee latinan kielisestä sana populus, joka tarkoittaa kansaa. Läpi länsimaiden erityisesti populistiset liikkeet ovat kasvattaneet kannatustaan. Niin kauan kuin ihmisten huolia vähätellään leimaamalla heitä ”populisteiksi”, jatkaa populististen liikkeiden kasvu ja kannatus. Kuten Juho Romakkaniemi minulle aikanaan Brysselissä totesi: ”Te perussuomalaiset toimitte hyvä kuumemittarina kansakunnan tunnoista”. Ehkä lauseessa on viisauden siemen – populististen liikkeiden tulee ajaa kansan asiaa.