Valistusta kieltojen sijaan

Suomessa on käynnissä mielenkiintoiset ajat. Eikä pelkästään siirtolaiskriisin ja talouskriisin myötä, vaan myös terveyspolitiikan rintamalla. Suomessa ollaan näet uudistamassa tupakkalakia, joka kieltäisi esimerkiksi sähkötupakan tilaamisen netistä ja rajoittaisi nuuskan tuomista ulkomailta.

Tupakkalain uudistuksessa ”sallittaisiin” sähkötupakoihin käytettävän nikotiininesteen myynti Suomessa, mutta ilman erilaisia makuja. Ainoa ”makuna” sallittaisiin perinteisen tupakan makuinen neste, jolloin esim. erilaisten hedelmien makuiset nesteet olisi Suomessa kiellettyjä. Tähän asti makunesteitä on saanut tilata EU- ja ETA-alueelta vapaasti omaan käyttöön.

Mikä sitten on ongelma uudistuksessa? Sähkötupakoitsijoita edustavan Vapers Finland-yhdistyksen puheenjohtajan Leif Martinin arvion mukaan Suomessa on noin 100000 sähkötupakan käyttäjää. Kiitos sähkötupakan, kyseiset henkilöt ovat päässeet eroon tavallista tupakasta. Nyt kuitenkin näiltä ihmisiltä halutaan käytännössä kieltää mahdollisuus tähän, joka on ongelmallista erityisesti kyseisten yksilöiden kannalta.

Eikä pointti ole pelkästään se, minkä makuista sähkötupakkaa Suomessa saa höyrystellä. Myös nuuskan tuontirajoituksia kiristetään entisestään. Jatkossa omaan käyttöön saisi tuoda ainoastaan 10 purkkia nuuskaa. Ja kun tiedetään, että nuuskan käyttö on lisääntynyt voimakkaasti Suomessa, pimeiden markkinoiden kauppiaat kiittävät päättäjiä tästä.

Pimeiden markkinoiden ongelmana ei ole pelkästään sen rikollisuus. Käytännössä valtio menettää valtavan määrän verorahoja, samaan aikaan kun rikolliset hierovat tyytyväisesti käsiään. Myös tavalliset rehelliset suomalaiset leimataan ”rikollisiksi”, vaikka kaikki tuovat tupakkaa, nuuskaa ja viinaa ulkomailta myös muuhun kuin omaan käyttöön. Tässä mielessä laki ja käytäntö eivät kohtaa.

Lisäksi lisääntyvä holhous kansalaisia kohtaan on huolestuttavaa. En kannusta ketään aloittamaan tai käyttämään nikotiinituotteita, mutta jatkuva holhouksen lisääntymisestä on vain pieni askel kohti kontrollia. Kansallisliberaalina en voi hyväksyä tällaista kehityskulkua – kontrollista meillä on karmeita esimerkkejä historiasta.

Mitä sitten tulee tehdä? Itse pragmaattikopolitiikkona en usko holhouksen ja kieltojen voimaan. Mikäli Suomessa halutaan aitoja muutoksia nikotiinituotteiden käyttöön, tarvitaan valistusta kieltojen sijaan. Lisäksi Suomen tulee miettiä, onko nuuskanmyynnin kieltäminen enää tästä maailmasta. Moni suomalainen kantaisi mieluummin veromarkkansa Suomeen, Ruotsin sijasta.

Jätä kommentti

*