Valtuustoaloite: Huumeista vapaa Kuopio

Jätin eilen (14.4.2018) valtuustoaloitteen Huumeista vapaasta Kuopiosta. Sen allekirjoitti yli puolet valtuutetuista. Kiitos kaikille aloitteen allekirjoittaneille!

Aloitteen taustalla kasvanut huumausainerikosten nousu rakkaassa kotikaupungissamme. Erityisen huolestuttavaa on lasten ja nuorten huumausainerikosten kasvu. Savon Sanomat uutisoi jo helmikuussa, kuinka nuorten huumeiden käyttö on kasvanut, myös meillä Kuopiossa. Ilmi tulleet tapaukset ovat poliisin mukaan vain “jäävuorenhuippu”.

Lisäksi olemme saaneet lukea pitkin kevättä erilaisista huumausainerikoksista Kuopiossa. Jotain on mennyt pahasti pieleen, jos huumausainerikokset näin kaupunkiamme vaivaa. Rikollisuuteen, sen juurisyihin ja ennaltaehkäisyyn pitää meidän kaikkien puuttua. Kuopion tulee olla turvallinen kaupunki.

Vastuullisten päättäjien ja aikuisten tulee tarjota lapsille ja nuorille huumeista vapaa kasvuympäristö. Emme saa menettää yhtään lasta tai nuorta huumeiden pirulliselle alttarille.

Valtuustoaloite on luettavissa kokonaisuudessaan alta:

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme,

Että Kuopion kaupunki (myöhemmin kaupunki) asettaa tavoitteeksi olla vuoteen 2022 mennessä huumeista vapaa kaupunki. Huumausainerikokset ovat kasvaneet huolestuttavasti kaupungissamme, erityisesti lasten ja nuorten osalta. On meidän päättäjien vastuulla taata lapsille ja nuorille huumeista vapaa kasvuympäristö.

Kaupungin tulee tehdä voimakkaasti yhteistyötä huumerikollisuuden kitkemiseksi poliisin ja muiden viranomaisten kanssa. Lisäksi esitämme, että kaupunki käynnistää huumeiden vastaisen kampanjan peruskouluissa ja muissa oppilaitoksissa. Kampanjan tarkoituksena on kertoa nuorille huumeiden vaaroista ja kehottaa nuoria tuomaan aktiivisesti viranomaisten tietoon mahdolliset huumausainerikokset.

Lisäksi esitämme, että kaupunki avaa vanhemmille ja kaupungin asukkaille #huumeistavapaaKuopio -kampanjan, jotta kaupunkilaiset saadaan mukaan kaupunkimme turvallisuutta parantamaan. Kampanjan toteutus tapahtuu vuoden 2018 ja 2019 aikana.

Samuli Voutila

kaupunginvaltuutettu, PS

Kommentit

 • Kokkelipiimä

  Huumerikollisuus häviää laillistamalla valitettavasti. Huumeet ei häviä vaikka kuinka yritetään.Pablo Escobar tapettiin…hävisikö kokkeli…Ameriikassa on huumeita vastaan taisteltu …juu onko hävinnert.Huumeista vapaa Kuopio…salli mun nauraa.Taistelu on hävitty jo kauan sitten. Kannattas varmaan kokeilla jotain muuta.Joko keksiä vaarattomampia tilalle tai laillistaa soveltuvin osin. Valtio voisi monopolisoida niin saisi edes verotuloja.

 • Samuli Voutila

  Kaupunginvaltuusto ei voi Suomen huumausainelainsäädäntöä muuttaa. En kyllä kansanedustajanakaan (jos sellainen olisin) kannattaisi huumeiden laillistamista.

  Haluan tarjota meille kaikille kuopiolaisille turvallisen kaupungin. Erityisesti lapsille ja nuorille. En usko, että kukaan kannattaa sitä, että lapset ja nuoret käyttää huumeita. Siksi tarvitaan laajalla rintamalla yhteistyötä ongelman korjaamiseksi.

  Ehdotuksia otetaan mielellään vastaan!

 • Anu

  Eikö kaupunginvaltuutettu voi ajaa muutosta oikeaan suuntaan kaupungin tasolla eikä päinvastoin synnyttää sotaa huumeidenkäyttäjiä vastaan?

  Luulisi, että huumepolitiikan tulisi perustua parhaaseen saatavilla olevaan tietoon, ja kyllähän erilaista huumepolitiikkaa on toteutettu ympäri maailmaa ja toistaiseksi parhaana mallina on ollut huumeiden käytön dekriminalisointi. Sen sijaan kriminalisointia painottava politiikka on onnistunut vaan luomaan tuottoisat laittomat markkinat, joista järjestäytynyt rikollisuus on hyötynyt. Se ei ole estänyt huumeiden käytön räjähdysmäistä kasvua. Se on myös leimannut huumeidenkäyttäjiä ja esimerkiksi vaikeuttanut nuorten pääsyä työ- tai koulupaikkoihin.

  Mm. tutkijaprofessori Pekka Hakkarainen THL:sta ja Nuorisotutkimusseura & Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija Mikko Salasuo vaatii hallitusta arvioimaan huumepolitiikkaa uusiksi. Rangaistuskeskeinen politiikka ei ole onnistunut hillitsemään huumeiden käyttöä tai siitä syntyneitä haittoja. Myös Euroopan unionin oikeus- ja sisäasiain neuvosto antoi julkilausuman, jossa se suositteli huumeidenkäyttäjien rankaisemisesta luopumisesta.

  Miten sinä, kaupunginvaltuutettu, perustat tämän valtuustoaloitteesi, joka nimenomaan rohkaisee suosimaan vanhoja, toimimattomaksi todettuja rangaistuskeskeisiä malleja?

  Jos haluaa kitkeä rikollisuutta ja huumeidenkäyttöä, tehdä Kuopiosta turvallisemman kaupungin elää, tulisi ehkä keskittää panoksia ennemminkin nuorten (ja muidenkin) olosuhteiden parantamiseen, nuorten palveluiden kehittämiseen ja mielenterveyspalveluihin – ei luomalla entistä enemmän ongelmia jahtaamalla huumeidenkäyttäjiä.

 • Samuli Voutila

  Kuten aloitteessa mainitaan, niin kaupungin tulee tehdä viranomaisten kanssa yhteistyötä asian saattamiseksi kuntoon. Toki myös kolmatta sektoria tarvitaan, jotka tekevät ansiokkaasti työtä huumeongelmien kanssa.

  Minun mielestä huumeita ei tule yhdenkään lapsen käyttää ja aikuisten ihmisten velvollisuus on katsoa, että näin myös tapahtuu. Oli kaupunginvaltuutettu tai ei.

  Kommenteistasi saa käsityksen, että huumeiden käyttö on ihan OK, kunhan se tehdään lailliseksi. Mutta onko siinä tilanteesta yhteiskunta velvollinen maksamaa huumeiden käytöstä johtuneet terveydenhoitokulut ja muut vahingot, joita yhteiskunnalle koituu? Mielestäni ei ja siksi on johdonmukaista vastustaa huumeiden laillistamista.

 • Anu

  ”Asian saattamiseksi kuntoon” tarkoittaa tarkalleen mitä? Luuletko, että lisäämällä kontrollia ja rangaistuksia, huumeiden käyttö tosiaan saataisiin sillä kuriin, kun tutkimukset ja käytännön kokemukset ympäri maailmaa osoittavat aivan toisenlaisia tuloksia.

  Jos oikeasti haluaa mennä ongelmien juurisyihin, kannattaa ehkä pysähtyä kysymään: miksi lapset ja nuoret kokevat tarvetta käyttää huumeita? Silloin voidaan puuttua ongelmien syihin, ei niiden oireisiin.

  Minä en tule sanomaan kenellekään täysi-ikäiselle ihmiselle, onko hänen huumeiden käyttönsä OK vai ei, kuten en myöskään koe asiakseni tuomita toisia muusta itselleen haitallisesta käyttäytymisestä. En sano, etteikö huumeiden käytöllä olisi myös haitallisia seurauksia ympäristöön esimerkiksi rikollisuuden muodossa, mutta niin on myös esimerkiksi alkoholilla. Onko yhteiskunta velvollinen maksamaan vahingot, joita alkoholin käytöstä aiheutuu? Miksei tätä samaa ajatusmallia sovelleta siihen?

  Ajatusmalli tiivistettynä: jos tekee tietoisesti valintoja, joilla voi olla itselleen ja ympäristölleen haitallisia seurauksia, saa kantaa ne seuraukset itse. Soveltamalla tätä alkoholin käyttöön, mehän säästettäisiin järkyttävän suuria summia vuodessa. Esimerkiksi alkoholin käytön välilliset kustannukset yhdistettynä välittömiin kustannuksiin, on tuonut yhteiskunnalle vähintään reilun kahden miljardin euron menot vuonna 2012 (THL, 2016). Eikö ole tekopyhää ajatella noin huumeista, mutta vain ja ainoastaan huumeista ja niiden käyttäjistä? Toisekseen: jos tällaista ”yhteiskunta ei maksa sun huonoista valinnoista” -periaatetta haluaisi konkreettisesti toteuttaa, niin miten todistetaan, mitkä kulut johtuu huumeiden käytöstä ja mitkä mistäkin. Syy-seuraussuhteet ei ole niin mustavalkoisia kuin ne saattaa nopealla vilkaisulla näyttää.

  
Ja jos nyt halutaan monimutkaisia ja monisyisiä huumeongelmia pohtia yhteiskunnan talouden kontekstissa, niin kyllähän esimerkiksi kannabiksen laillistaminen toisi runsaasti verotuloja Suomeen. Esimerkiksi Coloradossa kannabistuotteiden myynti on tuonut 1,5 miljardin dollarin verotulot vuonna 2017.

  Ja vielä viimeisenä lisähuomiona: laillistaminen ja dekriminalisointi ovat kaksi eri asiaa. Tätä en ala sinulle edes avaamaan, vaan toivon, että tässä vaiheessa sukellat internetin ihmeelliseen maailmaan ja tutustut asioihin, joista kaupunginvaltuutettuna puhut. Kannattaisi ehkä tuossa asemassa tehdä hieman enemmän taustatutkimusta ennen valtuustoaloitteen alullepanoa.

  Kysymys herää kyllä, miten paljon te teette valtuustossa päätöksiä mielipiteille pohjaten, kun tällaiseen allekirjoittajia löytyy.

 • Veikko Kastinen

  Onnea ja menestystä huumeista vapaa julistuksellenne.
  Olisiko kuitenkin perehdyttävä siihen miksi ihminen (nuori) kokee tarvitsevansa huumeita. Mihin TARPEESEEN hän haluaa päästä pois johonkin toiseeen maailmaan.
  Narkomanian pimeys laskeutuu sinne josta muut valot ovat sammuneet.
  Kannattaa kuunnella lasten ja nuorten sanallisia ja sanottomia viestejä, ehkäpä sieltä jotakin kuuluu.

 • STOP APPELSIINEILLE

  Poliisi kerto kerran huumevalistustunnilla että oli yks mies syöny vähä LSDTÄ nii oli luullu itseään appelsiiniks. en oo kyl sen jälkee uskaltanu appelsiineja syödä

Kommentointi on suljettu.