Yksilön vastuu alkoholipolitiikassa

Peruspalveluministeri Juha Rehulan (keskusta) pohjaesitys tulevan alkoholilain uudistukseen julkaistiin taannoin. Kuten alkoholi aina – tai siihen liittyvä lainsäädäntö- herättää meissä suomalaisissa tunteita. Ja se on hyvä, sillä alkoholi kuuluu vahvasti kulttuuriimme ja on hyvä että siitä myös keskustellaan.

Itse esitys on lievästi sanottuna pettymys. Lähinnä siitä jää mieleen kuva, että Alkon monopolia halutaan pönkittää entisestään ja vahvempien juomien siirtyminen ruokakauppoihin näyttää jäävän tehtäväksi tuleville kansanedustajille. Valitettavasti.

Oli toki esityksessä myös jotain hyvääkin. Erilaisista lupakäytäntöistä luovutaan ja ravintolat voivat pidentää aukioloaikaan ilmoitusmenettelyllä (tosin klo 04.00 asti vain). Pieni askel oikeaan suuntaan ja siitä ministerille plussat.

Alkoholipolitiikasta ja sen ympärillä käyvästä keskustelusta puuttuu silti oleellinen elementti – yksilön vastuu suhteessa alkoholiin. Esimerkiksi kaupat toivoivat, että aukioloaikojen vapauduttua, myös alkoholia olisi saanut myydä vapaasti kaupan aukioloaikana. Nythän yli 2,8 % sisältäviä alkoholijuomia saa myydä ainoastaan 09.00-21.00 välisenä aikana. Joka on muuten täysin typerä ja tarpeeton rajoitus.

Kuvitellaan tilanne että alkoholia saisi myydä vapaasti, kaupan aukioloaikojen puitteissa. Olisiko se maailmanloppu? Ei tietenkään. Mutta meillä Suomessa ajatellaan, että jos kansalainen saa ostaa alkoholia milloin huvittaa, tulee meistä kaikista juoppoja tai vähintään piilojuoppoja. Eihän se nyt näin mene.

Valtaosa suomalaisista osaa käyttää alkoholia oikein. Niin kauan kuin alkoholista ei synny ongelmia yksilölle itselleen, hänen läheisilleen tai yhteiskunnalle, on alkoholin käyttö mitoitettu oikein. Valitettavasti Suomessa virkamiehet ja lainsäätäjät rankaisevat kollektiivisesti meitä kaikkia siitä, että osalla alkoholin käyttö lähtee lapasesta. Se on väärin ja ennen kaikkea mielivaltaista.

Mikäli alkoholia saisi myydä vapaasti, jäisi vastuu yksilölle milloin ja mistä sitä ostaa. Lainsäädäntö ei voi lähteä siitä olettamuksesta, että ihmisten vastuu omista toimistaan ulkoistetaan yhteiskunnalle. Kukaan ei pakota ketään juomaan 24/7 tai ostamaan alkoholia. Mikäli alkoholikulttuuriin halutaan uudistuksia, tulee lainsäätäjien mahdollistaa yksilön vastuu ja vapaus asiassa. Ei ole päättäjien tehtävä määrittää milloin ja mistä alkoholimme ostamme.

Kommentit

  • Juppo

    Tämä ihmisen juomisesta huolehtiminen on viimonen saareke. Muutenhan päättäjät ei enää huolehdi kansasta.
    Me juopot kyllä pysymme partavesissä, sinolissa, pontikassa ja kiljussa sekä pamiloissa. Meillä on täydenpalvelu kuskit jotka hakee juomat lahdentakaa. Vaikei viinaa myytäs suomessa ollenkaan.

Kommentointi on suljettu.