Avioliittoon pakottaminen yleisen syytteen alaiseksi rikokseksi

Suomessa aiemmin vieraana tunnettu käsite pakkoavioliitto on yleistynyt muutaman viime vuoden aikana. Tällä hetkellä Suomessa on tullut tietoon yhteensä jo 25 pakkoavioliittotapausta. Tiedon kertoo Maahanmuuttajanaisia auttavan Monika-Naiset liitto. Nyky-Suomessa jopa yläasteikäisiä tyttöjä viedään naitettaviksi vanhempiensa kotimaahan.

Termi pakkoavioliitto määritellään liitoksi, jota toinen tai molemmat osapuolet vastustavat. Pakkoavioliitto voidaan lukea yhdeksi kunniaväkivallan ilmenemismuodoista. Kunniaväkivaltaa kohdistuu eritoten tyttöihin ja naisiin. Tällä hetkellä poliisi ei valitettavasti tilastoi kunniaväkivalta tapauksia erikseen.

Nopealla googletuksella on helppo nähdä, kuinka tapaukset Suomessa ovat vain lisääntyneet vuosi vuodelta. Tämän vuoksi nyt myös Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta patistaa hallitusta muuttamaan laki niin, että avioliittoon pakottaminen olisi yleisen syytteen alainen rikos. Lisäksi neuvosto vaatii mahdolliseksi pakolla solmittujen avioliittojen mitätöimistä. Pakkoavioliitot kieltävä laki on jo voimassa useissa Pohjoismaita kuten Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, jotka noudattavat (ainakin pakkoavioliittojen kohdalla) naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi laadittua Istanbulin sopimusta.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan esittämät toiveet Suomen hallitukselle ovat kannatettavia. Täytyy myös muistaa, että pakkonaittaminen voi olla ihmiskaupan tunnusmerkistön täyttävä rikos. Lisäksi mukaan mahtunee myös muita rikoksia kuten seksuaalinen hyväksikäyttö ja vapaudenriisto. Kyse on siis äärimmäisen vakavasta rikoksesta, varsinkin jos uhrina on alaikäinen.

Kommentit

  • Jouko Nurminen

    Jos nainen pakotetaan avioliittoon niin eikö hän voi kuitenkin hakea avioeroa?

    Laki olisi käytännössä vain symbolinen. Vähän kuin huumeet ovat kiellettyjä, mutta kaikki niitä käyttävät.

Kommentointi on suljettu.