Maassamme on paljon lapsia, jotka yrittävät tehdä parhaansa vaikeuksien keskellä

Heti aluksi onnittelen kaikkia valmistuvia ja muita todistuksen saavia. Onnittelen kuitenkin eniten niitä, ketkä ovat parantaneet numeroitaan ja eritoten niitä, ketkä ovat selviytyneet kouluvuodesta
/ valmistuneet vaikeuksista huolimatta.

Suomessa elää tällä hetkellä noin 65 000 – 70 000 lasta, joiden toisella tai molemmilla vanhemmilla on päihdeongelma. Viranomaisten tietoon tuli kaksi vuotta sitten noin 6900 pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksen uhria ja tästä joka neljäs uhreista oli lapsi.

Oppimiseen tarvitaan tarkkaavaisuuden kiinnittämistä opittavaan asiaan
ja tietoista asian prosessointia. Jotta lapsi tai nuori kykenee oppimaan asioita, tarvitsee hän opiskelua varten esimerkiksi rauhallisen ympäristön. Myöskin vanhempien tuki ja kannustus on lapselle tärkeää.

Maassamme on lapsia ja nuoria, jotka yrittävät tehdä parhaansa kaaoksen, väkivallan ja muiden karmeuksien keskellä. Kasvoin alkoholistiperheessä. Tiedän kokemuksesta, kuinka vaikea on opiskella ja lukea kokeisiin, sekä ylipäätänsä menestyä koulussa, kun ympärillä juopotellaan, huudetaan, tapellaan ja käyttäydytään muutenkin väkivaltaisen sekopäisesti.

Olen tänään lukenut facebookissa ylpeiden vanhempien kuvia koulussa menestyvistä lapsistaan ja upeita kympin rivejä todistuksissa. Olen vilpittömästi iloinen heidän puolestaan. Valitettavasti kuitenkin meidän yhteiskuntamme todelliset sankarilapset jäävät huomaamatta ja heidän työnsä vaikeissa olosuhteissa jää tunnistamatta ja varsinkin tunnustamatta. Nimittäin, joskus huonomman keskiarvon omaava oppilas voi todellisuudessa olla se luokan ahkerin ja eniten töitä tekevä oppilas, joka ansaitsisi huomion ja kiitoksen työstään.

Kommentit

  • seija sanaleikkimökistään

    Kiitos, että otit esille tämän tärkeän, mutta vaietun asian.On suuri ero siinä, millaiseen perheeseen on syntynyt. Joku imee kaiken sivistyksen jo kohdussa ja kasvaa siihen, toinen saa maistaa sitä vasta esikoulusta eteenpäin. Toinen saa kaiken tuen ja toisen täytyy taistella jokaisena päivänä.
    Sankarinuoria ovat myös koulukiusatut. Ja kiusatuiksi joutuvat usein juuri ne, joilla on jo muutenkin hankalaa.
    Otat arvokkaita asioita esille blogeissasi.

Kommentointi on suljettu.