Pääministeri, miksi epäonnistumiset aina jonkun muun vika?

Olemme kaikki saaneet viime päivinä lukea saippuaoopperaksi muodostuneista hallituksen hengityssuojainkaupoista Kiinan kanssa. Vyyhtiin ovat liittyneet rikoksista tuomitut Tiina Jylhä ja Tapani Valkonen sekä liikemies Olli Sarmaste. Mediassa huhuiltiin jopa, että moottoripyöräkerho Helvetin Enkelit olisivat sotkeentuneet hallituksen pieleen menneiden hengityssuojainkauppoihin, mutta myöhemmin Helvetin Enkelit itse irtisanoutuivat hallituksen kaupoista. Ilmeisesti edes he eivät halunneet tämän tason mainehaittaa niskaansa.

Palataanpa aluksi ajassa taaksepäin: THL piti tammikuun lopulla koronan leviämistä Suomeen epätodennäköisenä ja epidemiariskiä Euroopassa erittäin pienenä. WHO:n hätäkomiteaa pidettiin turhan dramaattisena ja tartuntariskiä matkailijan näkökulmasta pienenä. Tästä syystä hallitus ei rajoittanut matkustamista ja tartunnat levisivät palaavien matkailijoiden mukana Suomeen. Tästä hallitus syytti Finaviaa, vaikka virhearviosta oli vastuussa THL ja virhearvion perusteella toimimisesta vastasi hallitus.

27.2.2020 pitämässään tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen korostivat, että tartuntariski on pieni, Suomi on varautunut hyvin ja 400 000 terveydenhuollon ammattilaiselle on riittävät suojavarusteet. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vakuutti, että suojaimia riittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle hienosti.

Kun maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa kävikin ilmi, ettei suojia riitä, keksivät pääministeri Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Pekonen, että kyse olisi kuntien riittämättömästä varautumisesta. Suomeksi: kuntien vika. Syytös on ontuva: kunnilta kyllä edellytetään varautumissuunnitelmassa varautumista tarvikkeiden 3–6 kuukauden normaaliin käyttötarpeeseen, mutta esimerkiksi kotihoidossa ei kuitenkaan normaalisti käytetä maskeja. Kuntia ei ole edellytetty varautumaan tilanteeseen, jossa käyttö 20-kertaistuu, eli 3–6 kuukauden tarve vastaakin 5–10 vuoden normaalikäyttöä. Samaan aikaan pääministeri Marin sekä maamme sosiaali- ja terveydenhuollon ykkösnimet, sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ja STM kansliapäällikkö Varhila, ovat todistettavasti kertoneet, että suojaimia riittää ja tätä kunnat ovat uskoneet. Vai olisiko pitänyt lukea ajatuksista, ettei riitäkään. Vai eikö puhetta ollut kohdistettu heille, vaan se oli ainoastaan kansalaisten rauhoittelua? Lisäksi on mainittava, että suuri osa kunta kamppailee jo normaalitilanteessa saadakseen taloutensa alijäämän kuriin. On kohtuutonta vaatia, että yksittäisellä kunnalla olisi vuosikausien varastot tarvikkeita hankittuna itsenäisesti. Herääkin kysymys, miksi Huoltovarmuuskeskus on olemassa, jos kuntien pitäisi olla varustautuneita kaikkiin mahdollisiin kriiseihin ilman, että valtio koordinoi?

Seuraavaksi hallituksella oli vuorossa tehtävälistallaan hengityssuojainten tilaaminen, jossa vastuuministereinä olivat sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ja työministeri Haatainen. Käytännön työn hoiti Huoltovarmuuskeskus. Kiinasta tuli 7. huhtikuuta Suomeen lento, jonka kyydissä Huoltovarmuuskeskuksen mukaan tuli kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityssuojainta. Seuraavana päivänä viranomaiset ilmoittivat, että tarvikkeet eivät ole sairaalakäyttöön eurooppalaisten standardien mukaan soveltuvia. Hallitus siis tilasi Huoltovarmuuskeskuksen kautta kiinalaista krääsää ja 10.4.2020 huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi.

Edellä kerrotusta on huomattavissa, kuinka hallituksella ei tuota ongelmia syyttää omista virheistään muita. Alun perin koronan leviäminen Suomeen palaavien matkustajien mukana oli Finavian vika, varautumisen puuttuminen oli kuntien vika ja lopuksi pieleen menneiden suojavarusteiden tilaus oli Huoltovarmuuskeskuksen vika. Kaikki virheet ovat jonkun muun, paitsi Voguessakin hehkutetun pääministerin ja hänen voimaviisikkonsa ministereiden, vika.

Onko tällainen johtamistyyli todella se, joka on tässä tilanteessa hyväksi Suomelle ja suomalaisille? Se, että kielletään tosiasioita, pakoillaan vastuuta ja lopussa haukutaan muut tai pakotetaan muut kantamaan vastuu eroamalla, vaikka todellinen syyllinen löytyykin peiliin katsomalla. Vastaus on, että ei ole. Hallitus, teitä vaivaa johtamisongelma ja ennen kaikkea vastuunkantamisongelma: kantakaa nyt vastuu ja tehkää johtopäätökset.

Kommentit

 • samperi savosta

  Tuo on outo näkökulma syyttää hallitusta ja sen tekemisiä. Se on helpoin tapa itse väistellä vastuuta. En ymmärrä tuollaista kirjoittelua. Mene itse antamaan ohjeita, mutta älä ole näsäviisas jälkeenpäin!

 • J. Jörgensen

  Blogauksesta kyllä hiukan paistaa se valitettava ajattelutapa, johon suomalaiset on opetettu tai potkittu: asiat paremmin tietävät päättäjät hoitavat jutut, ja hallintoalamaiset pitäkööt turpansa kiinni. Omaehtoista järjen käyttöä ja sen mukaan toimimista ei ole rohkaistu juuri millään tapaa. Jos hallitus ei ole antanut selviä ohjeita kuinka toimia, niin eihän sitä juntit osaa tai ainakaan uskalla, ettei tulisi astuttua ylempiensä herkille varpaille. Sitä tuppaa aina saamaan mitä tilaa, Suomen herrat!

 • Sitäsaamitätilaa

  Just samaa mieltä samperin kanssa, älykkäät ihmiset ei esitä arvioita jälkeenpäin ja varsinkaan tämmöisessä erikoisessa tilanteessa, kun vastaavasta ei kokemuksia.

  Persuissa on oikeasti hyviäkin poliitikoita, mutta ikävä kyllä sitten vähemmän politiikkoainesta omaavia aika kirjava joukko. Joka voi pilata puolueen uskottavuuden

  Pitäisi pystyä kuvittelemaan itsensä pääministerin paikalle, ja juosta sitten vahtimassa kaikkien sidosryhmien tekemiset ja tekemättä jättämiset.
  Mitenhän tämä blokisti Sanna siinä onnistuisi, epäilen.

 • Hyvä, juuri näin

  Aivan totta. Nykyinen hallitus on osoittanut alusta alkaen päättämättömyyttä ja löysyyttä. Päätöksiä liian myöhään ja vastuun siirtelyä.

  Kuten kommenteistakin huomataan, erityisesti vasemmalla ajattelutapa on, että hallitusta tai mitään ylempää johtoa ei saa kritisoida.

 • JJ Kuopiosta

  ”27.2.2020 pitämässään tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen korostivat, että tartuntariski on pieni”

  Oliko sinulla 27.02. tietoa, että tilanne eskaloituu näin pahaksi? Jos oli, mistä tieto oli peräisin ja miksi et kertonut siitä muille?

  ”Hallitus siis tilasi Huoltovarmuuskeskuksen kautta kiinalaista krääsää”

  Tuo on totta, mutta hallitus tuskin tiesi asiaa etukäteen vai kuinka. Mistä sinä olisit tilannut samoja tarvikkeita?

  Jos sinulla on ratkaisuja, toivottavasti osaat jatkossa tuoda niitä esiin etkä jää odottamaan toisten virheitä ja viisastele jälkikäteen. Tuo ei ole vastuullisen päättäjän toimintaa.

 • Heleena

  Kasvosuoja – asiaa seuranneena en voi kuin ihmetellä, mikä sen käytössä on niin vaikeaa. Onko se meidän kulttuurista kiinni, emmekö halua edes osaksi peittää kasvojamme? Tartuntavaarahan on aina olemassa tänä aikana esim. ruuhkassa. Eikä marketeissakaan muisteta, että tavaroita ei saisi mennä pakkaamaan liki toista ihmistä.
  Uskoisin, että kansalaiset laittavat kasvosuojan naamalleen kun siivoavat varastojaan keväisin ja syksyisin. Vai sallitaanko myyrän/hiiren kakkapölyt suoraan hengitykseen?
  Eikä suojaimia tarvitse kotikäyttöön odottaa Kiinasta. Jos ei itse osaa tehdä suojainta, niin suomalainen ompelija kyllä.
  Onhan käsidesiäkin nyt jo kaupoissa pilvin pimein, kun pienemmät yritykset keksivät tuotteen päätuotteensa rinnalle. Ketterää toimintaa.
  Nyt voin jo kaupassa tarkastella käsidesien valikoimaa ja hintakirjoa kriittisesti.

Kommentointi on suljettu.