Rikokseen syyllistynyt ei ole hädänalainen

Sanomalehti Karjalainen ja Savon Sanomat uutisoivat 4.4.2016 Suomen poliisin kesäsuunnitelmista. Poliisitarkastajan mukaan poliisissa tiedostetaan kevään tuovan lisää riskejä mukanaan. Poliisin mukaan seksuaalinen ahdistelu saattaa olla keväällä käsillä ja tämä voi aiheuttaa myös kantasuomalaisissa aiempaa rajumpia reaktioita.

Sisäministeri Petteri Orvon mukaan varautumiskeskusteluja poliisin kanssa on käyty jo usean kuukauden ajan ja riskit tulevaa kesää kohtaan on tiedostettu. Turvapaikanhakijoiden opetukseen on käytetty resursseja. Sisäministerin mukaan heille on kerrottu suomalaisesta lainsäädännöstä ja tietämyksen uskotaan lisääntyneen.

Mietityttämään sisäministerin puheiden jälkeen jäi, että mitä seuraamuksia turvapaikanhakijan turvapaikkahakemukselle tai turvapaikan saaneen henkilön oleskeluluvalle koituu, jos hän syyllistyy esimerkiksi rikoslain 20. luvun mukaisiin rikoksiin kuten raiskaukseen, hyväksikäyttöön tai seksuaaliseen ahdisteluun.

Valitettavasti nyt on niin ettei vakavakaan Suomessa tehty rikos välttämättä estä saamasta turvapaikkaa. Tämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta, koska raiskaukseen tai ahdisteluihin syyllistynyt henkilö ei ole kaikkein heikoimmassa asemassa oleva tai hädänalainen. Vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö ei ole turvapaikan tarpeessa.

Järkevintä olisi, että kaikkein vakavimmista rikoksista kuten raiskauksesta tai lapsen hyväksikäytöstä joutaisi ulos maasta heti tuomion jälkeen. Myös toistuviin ahdisteluihin syyllistyneiden karkottamista maastamme täytyisi harkita. Nämä toimet pitäisivät omalta osaltaan huolen siitä, että Suomi tunnettaisiin maailmalla tiukkana maana, joka ei hyväksy naisiin ja tyttöihin kohdistuvia ahdisteluita tai väkivallantekoja. Tiukka, mutta oikeudenmukainen linja rauhoittaisi myös vastakkainasettelua, josta myös poliisi Karjalaisen ja Savon Sanomien uutisissa kantoi huolta.

Ja lopuksi muistakaamme myös, että kotimaistenkin naistenhakkaajien tuomioita oikeuksissa joutaisi koventaa roimasti.

nais

PS: Perussuomalaiset Nuoret ja Naiset järjestävät tapahtuman Naisrauhan puolesta 23.4 kello 16-18 Joensuun torilla. Tule mukaan!