Selänne-kohu osoitti suomalaisen yhteiskunnan vakavan sairaustilan

Suomen yksi arvostetuimmista urheilijoista käytti asemaansa hyväkseen ja kiinnitti huomiota vakavaan ongelmaan Suomessa. Ongelman nimi on yleistyneet raiskaukset ja suomalaisen oikeuden asettamat liian pienet tuomiot raiskausrikoksissa. Myöhemmin Selänne twiittasi ratkaisun ongelmaan: ”Kovat rangaistukset! Hyysäily lopetettava! Tuomiot kohdalleen! ”

Yllä kooste Selännettä kohtaan nousseesta some-myrskystä ja niistä sanoista jotka osoittivat suomalaisen median tekopyhyyden, saivat älymystön niskavillat pystyyn ja rasisti-kortit esiin. Ja vaikka toisin voisi luulla, Suomen älymystö ei missään nimessä tuominnut raiskauksia vaan Selänteen. Jatkoaika.com-jääkiekkosivuston päätoimittaja Antti Wennströmin lohkaisikin oivallisesti, kuinka raiskaukset eivät lopu kokonaan ikinä. MTV:n toimittaja Tuomas Enbuske jatkoi hyökkäystä eturintamassa väittämällä Selänteen twiitanneen Suomen pois maailman kartalta. Onhan se vallan kamalaa, kun urheilija, aviomies ja tyttären isä tuomitsee raiskaukset. Se on niin kamalaa, että Paavo Arhinmäkikin älähtää ja Ville Niinistö selittelee. NYT viimeistään Suomi nähdään maailmankartalla kamalana rasistisena junttimaana – siis jos meitä nyt nähdään enää ollenkaan sillä kartalla, kun Teemuhan twiittasi meidät sieltä pois.

Selänne kohu tuli tarpeeseen. Se tuli tarpeeseen, koska se osoittaa suomalaisen yhteiskunnan vakavan sairaustilan. Sairauden nimi on krooninen empatian ja ymmärryksen puute raiskausten uhreja kohtaan. Tämä vakava ja krooninen sairaus on levinnyt koko Suomeen, mutta sitä tavataan eniten kehä kolmosen sisäpuolella. Vakavimmassa muodossaan, eli täydellisenä empatian ja ymmärryksen puutteena raiskausten uhreja kohtaan, tauti jyllää esimerkiksi Suomen oikeuslaitoksissa ympäri maan, Suomen mediassa ja eräissä poliittisissa puolueissa. Herätyksen taudin toteamiseksi toi Teemu Selänne. Nyt voimme pohtia, mikä lääkkeeksi taudin hoitoon. Ehkäpä sairastuneille täytyisi tarjota tietoa siitä, kuinka vakava rikos raiskaus on uhria kohtaan. Ehkäpä oikeuslaitoksemme alkaisivat sen jälkeen asettamaan raiskauksista kovempia tuomioita.

Helsingin sanomien toimittaja Esa Lilja muistutti meitä kaikkia Selänne-kohun keskellä, ettei ”Selännettä ei ole vielä vihitty Suomalaisen urheilun kunniagalleriaan tai palkittu elämäntyöstään.” Hän myös kysyi, jos Selänne saa palkinnon, katsoisimmeko häntä jotenkin eri tavalla. Esa Linjalle terveisinä haluan sanoa, että KUN Selänne vuoden päästä palkitaan elämäntyöstään suomalaisen urheilun parissa, hänen elämäntyötään tulee juhlimaan yhä useammat suomalaiset ympäri maan. Ja he todellakin katsovat Selännettä eri tavalla: yhä suuremmalla kunnioituksella. Miksi? Siksi koska, legendaarisen elämäntyönsä urheilun parissa tehnyt Selänne on tämän lisäksi myös rohkea mies. Rohkeutta nimittäin tässä maassa tarvitaan, kun sanoo sen, mitä älymystö ja media eivät halua kuplassaan kuulla.

PS: Kysyin muuten Tuomas Enbuskelta twitterissä, mitä pahaa on raiskausrikosten tuomitsemisessa. Vastausta odotellen….

Kommentit

 • Teemu

  Eipä tuohon ole mitään lisättävää, puit hyvin sanoiksi myös minun tuntemukseni. Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

  Tuosta Tuomas Enbuskesta vielä sen verran, että tuskin vastaa viestiisi ja jos vastaa niin vastaa jotakin tekoälykästä. Erikoinen kaveri kyseessä muutenkin, toistelee vaan joitakin kirjaviisauksia mutta omia ajatuksia ei näytä olevan ollenkaan. Ei tuota voita älyköksi sanoa miltään osiksi.

 • Jari Holopainen

  Paljon puhutaan rangaistusten koventamisesta – mitä Sanna sinun käsityksesi pitää sisällään kovennetusta rangaistuksesta raiskauksen yhteydessä?

  • Eero

   En ole Sanna mutta en malta olla avaamatta sanallista arkkuani, anteeksi siitä. Minun mielestä raiskaus tuomio pitäisi aina olla ehdotonta.

 • zamah

  ”Sairauden nimi on krooninen empatian ja ymmärryksen puute”
  Tähän asti olen samaa mieltä. Tämä juttuhan on asiasta yksipuolista kiihkoamista ilman todellisia perusteluja. Jutussa olisi pointti jos kirjoittaja on raiskauksen uhri, tai tuntee muita raiskauksen uhreja jotka kannattaa tuomioiden koventamista. Näin ei ilmeisesti ole. Yksipuolisella huutelemisella harvemmin pääsee mihinkään lopputulokseen, vaan asioista pitäisi voida keskustella avoimesti kaikkien kanta huomioon ottaen.

  Henkilökohtaisesti näen hyvänä asiana, että Suomi ei ole kuin rikollisia syyllistävä USA jossa huomattava osa ihmisistä istuu vankilassa, ja myös mielisauraudet hoidetaan vankilalla. Vankila ei automaattisesti vähennä raiskauksia.

  Toki on hyvä keskustella onko rangaistus raiskauksesta sopiva. Kuka huutaa koviten tyylinen ”keskustelu” on monellakin tapaa sairasta.

  raiskausten uhreja kohtaan.

  • Tapio Ruhanen

   1. Sanna Antikainen kritisoi Selänteen parjaajien typeryyttä ja tunnekylmyyttä raiskauksen uhreja kohtaan sekä median tekopyhyyttä. Kyllä minä ainakin löysin siitä ihan hyvät perusteet jutun kasassa pysymiseen.
   2. Ei tarvitse olla raiskauksen uhri tunteakseen vastenmielisyyttä raiskaajia kohtaan.
   3. Yleisen oikeustajun ja maalaisjärjen mukaan raiskaaja pääsee usein liian lievällä tuomiolla. Ensin tunti turpaan, munat veks´ja kuva lehteen on yleinen huoltamon baarien ”jyryn” antama tuomio.
   4.Rikollisia syylistävä USA on tässä oikeassa – jos teet rikoksen sinun syytäkin tuntea syyllisyyttä.

 • kake

  minkä ihmeen älymystön? arjesta vieraantuneita suurisuisia tollojako tarkoitat?

 • Helena

  Suomi on paska maa ! – paitsi raiskaajille, lasten hyväksikäyttäjille ja rattijuopoille.

  • Eila

   Sanna, on epäkohteliasta olla vastaamatta kun ystävällisesti kysytään. Jos on pokkaa kirjoittaa, pitäisi olla pokkaa myös vastata. Miten on?

 • Markku Huotari

  Mielenkiintoista lukea kommentteja täältä ulkomailta pitäen ! Tunnen suurta arvostusta Teemu Selännettä kohden myös kunnioitusta hänen ansioistaan sekä suomen suurimpana markkinoijana kotimaataan ajatellen ! En oikein ymmärrä Teemuun kohdistuvaa kritiikkiä ja hänen suorasanaista ja asiallista kirjoitusta kohtaan viime aikojen ikävistä tapahtumista ! Raiskatun elämä on traumojen elinkautinen mutta raiskaaja on vapaalla lyhyen tuomion saaneena jos hänet edes tuomitaan ! Suomi on kohdannut nyt sen tilanteen johon jo niin moni euroopan maa on tahtomattaan joutunut ! Nyt on aika tehdä radikaalisia päätöksiä ,lainsäädännön uudelleen tarkistaminen . Näille yksin maahan tulleille on saatava infoa pakolla kuinka eletään maassa jossa kunnioitus naisia , lapsia ja vanhuksia sekä kanssa ihmisiä kohtaan on meille jo lapsesta ja kouluiästä päähän päntätty ! Koskee myös osaa kantasuomalaisia kohtaan myös ! Rasistiksi leimautuminen on tänä päivänä hyvin yksinkertaista . Meiltä ollaan riistämässä maamme tunnukset , ilmaisu ja vapaa keskustelu ! Suomi on niin pieni maa joka ei ole tottunut eri kansallisuuksiin , eri kulttuuriehin , saati sitten ulkonäköön ,joten on aika hyväksyä tosi asiat . On myöhäistä enää haukotella ja äristä vaan on luotava järjestys ja virkavallalle enemmän työrauhaa sekä lisättävä valvontaa ! Enää ei auta silmä silmästä vaan järeät mutta inhimilliset toimenpiteet !

 • Selänne kantaa huolta Suomen naisten turvallisuudesta

  T. Selänne ei ole kompetentti arvioimaan tuomioita, sillä Selänteellä ei ole mitään koulutusta. Tuskin kukaan haluaa geologin lääkärikseen, lääkärin lvi-suunnittelijakseen, tai jääkiekkomaalivahdin hoitamaan synnytystä. Onko yhdelläkään suomalaisella jääkiekkoilijalla koulutusta?
  T. Selänteellä on oikeus ilmaista mielipiteensä kuten kaikilla ihmisillä jo YK:n ihmisoikeusjulistuksenkin mukaan.
  Mielipiteen ilmaisun oikeus ja lausutun mielipiteen oikeellisuus ovat eri asioita. Koko keskustelu Selänteen viittauksesta meni väärin, sillä kyse oli kansalainen Selänteen mielipiteestä.
  Selänne sai maksimaalisen huomion, ja epäilen, että sitä haettiinkin.

  • Marcus

   Viimeinkin löytyi oikea ja asiaa sisältävä kommentti koko juttuun ! Hatun noston paikka

 • Jari Holopainen

  Tuossa on mielenkiintoinen linkki tutkielmaan ja raiskausuutisointiin liittyen. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/10978

  En osaa sanoa, miten tilastot ovat kehittyneet tällä välin ja millaiseksi uutisointi on muuttunut lehdissä. Tutkielma tuo kuitenkin esille sen, että suurin osa raiskauksista tapahtuu yksityiskodeissa ja uhri ja tekijä tuntevat toisensa.

  Blogin toinen lause alkaa näin: ”Ongelman nimi on yleistyneet raiskaukset ja suomalaisen oikeuden asettamat liian pienet tuomiot raiskausrikoksissa.” Miten Teemu Selänne liittyy tähän?

  Teemu Selänne otti julkisuudessa kantaa johonkin. Ottiko Selänne kantaa suomalaisten miesten tekemiin raiskauksiin, siihen en osaa vastata.
  http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1453868822069.html

  Kaupunginvaltuutetun viitekehyksessä minulle jäi epäselväksi se, mihin blogin kirjoittaja otti kantaa? Siihenkö, että suomalaisten miesten tekemät raiskaukset ovat eri asia kuin turvapaikanhakijoiden tekemät? Vai siihen, että raiskaustuomiot tulisi olla kaikille kovemmat?

Kommentointi on suljettu.