Sisäministeriö lyönyt hanskat tiskiin?

Porin Suomiareenan keskustelussa Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toi ilmi, kuinka terrorismin uhka on Euroopassa korkeampi kuin koskaan aiemmin. Hänen mukaansa tilannekuva on menossa myös Suomessa hitaasti huonompaan suuntaan.

Terrorismin uhka Euroopassa on lähes yksinomaan julman Isiksen syytä. Tämä aikamme julmin järjestö on julmuudessaan lähes Natsi-Saksan veroinen.

Suomessa on tällä hetkellä Suojelupoliisin päällikön mukaan arviolta kolmesataa henkeä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin. Tämän lisäksi meiltä on Suomesta viime vuosien aikana lähtenyt yli seitsemänkymmentä ihmistä Syyriaan, heistä suurin osa taistelemaan terroristijärjestön riveissä, kertoo Pelttari.

Suomen sisäisen turvallisuuden synkkenemisen julkituonnin jälkeen saimme lukea myös sisäisestä turvallisuudesta vastaavan sisäministeriön kansliapäällikön, maatalous -ja metsätieteiden maisteri ja agronomi, Päivi Nergin lausunnon terrorismista Suomessa. Päivi Nerg kertoi, kuinka Suomi aikoo kuntouttaa Isiksen riveistä palanneita taistelijoita ”takaisin normaaliin elämään”. Nerg tuo huolenaan ilmi, kuinka nämä Isiksen riveissä taistelleet voivat olla erittäin traumatisoituneita ihmisiä. Samaan hengenvetoon Nerg myös kertoi, kuinka heidän rikosoikeudelliseen vastuuseen saattaminen ei ole automaattista. Nerg esitteli myös Suomessa laadittua väkivaltaisen ekstremismiin vastaavaa ohjelmaa, jossa ovat mukana virkamiesten ja poliisin lisäksi lukuisat syrjäytyneiden ihmisten kanssa toimineet järjestöt, kuten Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu.

Päivi Nergin nostaessa keskusteluun terroristien traumatisoitumisen, on varsin aiheellista pohtia terroristisen järjestön riveissä taistelleen ja oleskelleen ihmisen traumojen syntyperää: ovatkohan nämä Nergin mainitsemat palanneet terroristit traumatisoituneita siitä, mitä he itse ovat tehneet julman Isiksen riveissä vai mistä nuo traumat kumpuavat? Olisi myös erittäin mielenkiintoista kuulla, kuinka tehokasta tällainen Nergin mainitsema terroristien kuntoutus erilaisten ohjelmien avulla mahtaa olla. On selvää, että tällainen sisäministeriön kumppaneineen laatima ohjelma on hyvä estämään väkivaltaisen ekstremismin syntyä ja on varmasti hyvä apuväline niiden nuorten kohdalla, jotka ovat vaarassa ajautua kohti Isiksen kaltaisia järjestöjä. Se, kuinka tehokkaita tällaiset ohjelmat ovat jo Isiksen aivopesun läpikäynneille, on toinen tarina ja synkempi sellainen.

Yhteiskunnan moraalin vuoksi on paikallaan kysyä; onko moraalisesti oikein, että henkilö X voi halutessaan matkustaa maailman julmimman terroristijärjestön riveihin mahdollisesti murhaamaan ihmisiä ja myöhemmin palata takaisin Suomeen ilman pelkoa rangaistuksesta? Jos Suomi ei tutki ja rankaise näitä henkilöitä, millaisen kuvan se antaa maastamme ja mihin tällainen toiminta johtaa? Millainen maa Suomi silloin on moraaliltaan? Toteuttaako tällainen maa oikeudenmukaisuutta ja taisteleeko se ihmisoikeuksien puolesta, kuten yleisesti kuuluu?

Poliittisessa keskustelussa on usein erittäin hyvä seurata, sen lisäksi mitä sanotaan, myös mitä jätetään sanomatta. Kun Suomen turvallisuudesta vastaava taho eli Suomen Suojelupoliisi tuo ilmi Suomen synkkenevät näkymät terrorismin suhteen, kertoo Suojelupoliisiakin ylempänä oleva taho eli Suomen sisäministeriö, kuinka se on huolissaan terroristien traumatisoitumisesta ja toteaa puolihuolimattoman tylysti, kuinka heidän teoistaan vastuuseen saattaminen ei ole automaattista – aivan kuten hanskat olisi jo lyöty tiskiin.

Tällaisessa tilanteessa Sisäministeriön toiseksi korkeimman virkamiehen pitäisi pikemminkin puhua ja vakuuttaa meidät kansalaiset siitä, kuinka Suomi tekee kaikki tarvittavat toimenpiteet terrorismin vastaisessa kamppailussa ja kantaa huolta terrorismin noususta sekä puolustaa terrorismin uhreja. Koska Päivi Nerg EI kerro mainittuja asioita, on syytä olettaa ettei sisäministeriö tee parhaita mahdollisia toimenpiteitä terrorismin vastaisessa kamppailussa, eikä se ponnistele terrorismiin osallistuneiden henkilöiden vastuuseen saattamisessa. Tämä lisäksi vielä vakavampana näen sen ettei Nerg sanallakaan kanna huolta terrorismin uhreista. Hän puhui vain traumatisoituneista terroristeista.

Sisäministeriön ja erityisesti sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin toiminta ja kannanotot terrorismia koskevissa asioissa ovat huolestuttavia ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden kannalta. Päivi Nergin kannanotot kielivät omaa kieltään Suomen linjasta, jossa näitä maailmanlaajuisesti tärkeimpiä arvoja ei aseteta etusijalle.

Martin Luther Kingin sanoin: ”Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus”

Kommentit

 • Martti

  Helvetin oikeassa olet
  Nergin pitäisi erota ei ole puolueeton johtamaan maahanmuuttoasioita

 • Konstan Pykkerö

  Tuo Nergin linjaushan tarkoittaa, että taistelijoiden teot hyväksytään, ja ryhdytään paijaamaan heitä täällä. Osaavat varmasti käyttää tilannetta hyväkseen, kun luotto on noin saavutettu.

 • Da-De

  On se kyummaa kuinka tällainen Negri saa jatkaa kansliapäälikkönä vaikka kokio eduskunta on jo vuosi sitten muuttunut.Täytyishän olla järkeä että rikolliset tuomitaan eikä niitä pidetä minään kummisetinä

 • Jotain rotia sentään

  Sanna kirjoittaa asiaa. SM vastaa, tai sen PITÄISI vastata valtakunnan sisäisestä turvallisuudesta. Tuollainen höpöjä puhuva Nerg, joka huolehtii vain murhaajien traumoista, ei ole sopiva tehtävään. Nerg on erotettava, mitä pikemmin, sen parempi.

 • Suomessa ei rangaista muutenkaan

  Varmasti jokainen väkivaltarikollinen on jollain tapaa jostain traumatisoitunut, mutta hyvin harva jätetään rankaisematta. Miksi juuri näiden traumoista nyt ollaan erityisen huolissaan? Ja kun sanon rangaistus, tarkoittaa se jo Suomen kohdalla rikosseuraamuslaitosta, joka on yhdistynyt vankeinhoitolaitoksesta ja kriminaalihuoltolaitoksesta. Suomessa ei siis pyritä rankaisemaan muutenkaan. Lukitseminen vankilaan, mielisairaalaan tai Suomen rajojen ulkopuolelle on ainoa oikea hoitomuoto terrorismiin syyllistyneille. Maailmasta löytyy autettavia. Myös sellaisia traumatisoituneita, jotka ovat silti säilyttäneet ihmisyytensä ja joiden hoitoennuste on sitä myöten parempi.

 • jotain rotia!

  Ei kai kukaan Nergin tunteva ole kuvitellutkaan, että hän olisi kykenevä kansliapäällikön hommaan. Jumalan valittuna hän tuli valittua hommaan. Päivi Räsänen toimi vain käytännön kuvioiden hoitajana täällä maan päällä. Näin kai ne uskovaiset asian näkevät.

 • vesa

  Nerg on agronomi joka on päässyt virkaansa poliittisena virkanimityksenä kristillisten riveistä.

Kommentointi on suljettu.