Katkaise stressireaktio ja aktivoi palautuminen

Ympärillämme on koko ajan valtavasti virikkeitä. Tietokone piippaa sähköpostin merkiksi, televisio pauhaa taustalla ja puhelinta vilkuillaan eräiden tutkimusten mukaan jopa satoja kertoja päivässä.
Erilaiset ärsykkeet kuormittavat hermostoa pitkin päivää jopa huomaamatta. Oireita tästä voivat olla muun muassa keskittymisvaikeudet, unen laadun heikkeneminen ja ylipäänsä stressaantunut olo.
Ihmisen hermoston autonominen eli tahdosta riippumaton osa jaetaan sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon.
Sympaattinen hermosto toimii ikään kuin kaasuna, ja sen toiminta vilkastuu stressitilanteissa ja fyysisessä rasituksessa. Ehkä olet huomannut, miten esimerkiksi kovan jännityksen alla sydämen syke kiihtyy ja hengitys muuttuu pinnallisemmaksi.
Rentoutuneessa tilassa taas saatat huomata, miten hengitys syvenee ja sydän alkaa lyödä rauhallisemmin. Tämä kertoo parasympaattisen hermoston aktivoitumisesta, eli se toimii meille ikään kuin jarruna ja auttaa elimistöä palautumaan ja rauhoittumaan.

Autonominen hermosto toimii siis tahdosta riippumatta, mutta on olemassa uskomattoman tehokas keino vaikuttaa siihen: tietoinen hengittäminen. Hengittäminen on terveysteko, joka on niin helppo ja arkipäiväinen, että sen voima ja teho helposti sivuutetaan.
Sympaattinen hermosto, kaasu, aktivoituu sisäänhengityksellä ja parasympaattinen hermosto, jarru, uloshengityksellä.
Siksi stressaavissa tilanteissa kannattaa keskittyä uloshengityksen pidentämiseen. Jo muutama pitkä uloshengitys voi katkaista stressireaktion ja aktivoida palautumisen.
Voit kokeilla seuraavanlaista yksinkertaista hengitysharjoitusta todetaksesi tämän itse.
Hengitä nenän kautta sisään laskien yhteen niin, että ensin pullistuu vatsa ja sitten rintakehä niin, että happea virtaa joka soppeen. Puhalla ilma rauhallisesti ulos laskien neljään. Kuvittele samalla miten keho rentoutuu.
Pidätä sitten hengitystä laskien kahteen. Toista ja tunne kuinka keho ja mieli alkavat rauhoittua. Harjoitus on helppo muistaa säännöllä 1-4-2.

Vaikka harjoitus on yksinkertainen, sen tekeminen ei välttämättä ole aluksi helppoa. Juuri jatkuvan ärsyketulvan takia keskittyminen yhteen asiaan saattaa olla todella haastavaa.
Kannustan vahvasti kokeilemaan ihan vaikka mielenkiinnon vuoksi, että miten hyvin pystyt tekemään harjoituksen. Hyvä tavoite voisi olla tehdä kymmenen hengityskiertoa läpi.
Saatat miettiä, tarvitseeko hengitystäkin harjoitella, kun teemme sitä kuitenkin koko eliniän. Kyllä.
Aloin itse harjoittaa tietoista ja syvää hengitystä taannoin erään kurssin valaisemana. Siellä kävimme läpi tieteellistä tutkimusta, jonka mukaan paineisissa tilanteissa rauhallisella syvähengityksellä oli merkittävä stressireaktioita alentava vaikutus. Arkipäivän pinnallinen hengitys ei tätä tee.
Seuraavan kerran kun tunnet stressiä, miksi et antaisi omalle hermostollesi apua ja toistaisi juuri oppimaasi hengitysharjoitusta?
Hengittäminen on supervoima, jonka voit ottaa käyttöön heti.

Kirjoittaja on ammattiurheilija.