Ei menestystä ilman mitaleita?

Olympialaiset ovat nostaneet menestyksen – tai sen puutteen – jälleen tapetille. Huippu-urheilu on tulosurheilua, jossa mitataan sijoituksellista paremmuutta, ja kansakuntamme menestystä usein arvioidaan mitalien määrällä. Niin saa tehdäkin, mutta pitää muistaa mitalin olevan vain yksi mittari, eivätkä läheskään kaikki koe mitalia merkityksellisenä kun puhutaan menestyksestä.
Menestys sanana herättää monenlaisia tunteita, ja saatamme arvottaa toisen menestystä oman määritelmämme mukaan. Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Tutkittuani asiaa löysin vastauksia kuten ”tiedän vain sisimmässä kun olen menestynyt, ei sitä tunnetta voi selittää” tai ”saan toteuttaa omaa intohimoa ja olen onnellinen niin tehdessä”.

Deepak Chopra on lausunut seuraavasti: ”Elämässä menestyminen voitaisiin määritellä onnellisuuden jatkuvana laajenemisena ja arvokkaiden tavoitteiden progressiivisena toteuttamisena… Tämän lisäksi, menestys on matka, ei päämäärä.” Tässä on paljon viisautta pohdittavaksi.
Erityisesti entä jos menestymistä ei tarvitsisi erityisesti tavoitella? Aki Hintsa sanoo loistavassa kirjassa Voittamisen anatomia menestyksen olevan hyvinvoinnin sivutuote. Hän puhuu kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, joka lähtee oman sisimpänsä tuntemisesta.
Yhteiskunta, media ja ihmiset ympärillä kertovat yhtä tarinaa menestymisestä. Mitä menestyminen tarkoittaa sinulle? Ehkä se ei tarkoita sinulle tavoitteiden onnistunutta saavuttamista, mikä on ehkä termin yleisin määrittely. Se voi olla jokin tunne, ajatustapa tai toiminta, jolloin parhaassa tapauksessa voi tuntea menestystä jatkuvasti!

Jos haluaa olla menestynyt, pitää ensin todella tietää mitä se tarkoittaa itselle. Muuten tavoittelemme helposti valmista, ympäristön tarjoilemaa ohjetta miten tulisi olla ja toimia. Jos se ei kohtaa oman sisimmän kanssa, niin voi olla ettei menestyksestä huolimatta koe menestystä.
Olenpahan kuullut olympiavoittajasta, joka omien sanojensa mukaan ei ole paljon mitään, koska ei ole edes kaksinkertainen olympiavoittaja. On jopa surullista ajatella toisen voittavan urheilumaailman suurimpia palkintoja ilman tunnetta menestyksestä. Kenen tahansa muun silmissä häntä ei voisi määritellä muulla tavoin, mutta oma tunne on se joka ratkaisee.

Mitalien määrällä ja tuloksien mukaisella paremmuusjärjestyksellä mitataan eräänlaista menestystä, mutta todellinen menestys on lopulta sisäistä. Muista, että voit määritellä menestyksen itsellesi juuri kuten haluat ja sitä saa aina muuttaa matkan varrella.
”Menestys on sitä, että pidät itsestäsi, pidät siitä mitä teet ja pidät siitä, miten sen teet”, sanoo Maya Angelou. Tämä on oma suosikkini ja kun tätä pystyy elämään todeksi, voi varmasti sisimmässään hyvin. Ja menestys saattaa vain tulla siinä sivussa.

Kommentit

  • plokkariukki

    Minulla oli ilo tutustua Kuopiossa asuessani entiseen huippu-pikaluistelija Eevi Piriseen os. Huttuseen. Saavutuksistaan huolimatta hänestä jäi vaatimaton kuva ihmisenä, joka oli hieno urheilija ja elämässään myöhemmin vaimon hyvä työtoveri. Kun kävin hänen kotonaan ja näin sen valtavan palkintojen määrän, hän vain totesi niiden eteen tehdyn joskus vähän töitäkin. Tulee mieleen tänä päivänä luistelija Mika Poutala.

Kommentointi on suljettu.