Kuluta tietoisesti ja suosi kotimaisia tuotteita

Kulutuskäyttäytyminen on ollut tavallista enemmän mielessä viime viikot. Marraskuussa oli useampi isosti brändätty ostospäivä, kuten Black Friday, jonka kanssa itse asiassa samana päivänä vietettiin Älä osta mitään -päivää. Viime torstaina taas vietettiin Osta työtä Suomeen -päivää, jonka tarkoituksena on saada suomalaiset kiinnittämään huomiota kulutusvalintoihinsa.
Kampanjassa muistutetaan suomalaisen työn tärkeydestä ja kannustetaan valitsemaan kotimaista. Tiesitkö, että jos jokainen suomalainen ostaisi kymmenellä eurolla kuussa lisää suomalaisia tuotteita tai palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa? Ei niin, että lisää kulutusta vaan suuntaamalla hankinnat kotimaisiin tuotteisiin. Itse en tiennyt, mutta luku herätti.
Lisäksi havahduin syksyllä uutisointiin pikamuodin tuottamasta tekstiilijätteestä ja kuinka paljon vaateteollisuus kuluttaa luonnonvaroja ja kuormittaa ympäristöä. En tiennyt, että maapallolla joutuu joka sekunti kuorma-autollinen vähän käytettyjä vaatetekstiilejä polttoon tai kaatopaikalle. Pikamuoti on epäeettistä myös ihmisoikeuksien kannalta. Halpa hinta t-paidasta tarkoittaa automaattisesti, ettei ompelija saa siitä riittävää korvausta.

Hintahan tässä valinnassa on usein kynnyskysymyksenä. Tietenkin moni ostaisi kotimaista, jos hinta olisi sama. Se ei kuitenkaan voi olla, jos tekijälle halutaan maksaa asiallista palkkaa. Monella suomalaisella on kuitenkin tavaraa yli oman tarpeensa ja erityisesti heillä on mahdollisuus valita ja kysyä itseltään kuinka paljon oikeastaan tarvitsen ja mitä arvoja tuen euroillani.
Luin Marie Kondon kirjat Siivouksen elämänmullistava taika ja Iloa säkenöivä järjestys, joita lämmöllä suosittelen, sillä järjestelymetodin lisäksi minua säväytti miten omiin tavaroihin suhtaudutaan. Jokaista tavaraa ja vaatetta kunnioitetaan, arvostetaan ja niistä pidetään huolta sen mukaisesti.
On todella silmiä avaavaa käydä omat vaatteet ja tavarat läpi kysyen itseltään kuinka paljon tätä arvostan ja huomata minkä verran omistaa asioita, jotka on tullut hankittua esimerkiksi hetken huumassa alennusmyynnistä ja joita ei edes käytä. Sitten taas on mahtava huomata miten paljon 11 vuotta vanha välikausitakki tuo iloa edelleen.

Olen kiitollinen suosi suomalaista ja mieti kulutustasi tyyppisistä kampanjoista, koska ne pysäyttävät ajattelemaan asioita. Uskon, että jokaisen on hyvä välillä miettiä millaista maailmaa rakentaa omilla valinnoillaan. Pohtimisen varaa on kaikilla, ehdottomasti myös itselläni, eikä kyse ole siitä, että pitäisi kantaa huolta jokaisesta ostoksesta, vaan että tiedostaa ja tekee parhaansa.
En minäkään ollut ostamatta mitään Älä osta mitään -päivänä, vaan ostin mitä tarvitsin.
Aina ei ole mahdollista suosia kotimaista, mutta joka kerta voi miettiä voisiko valita pikkuisen kotimaisemmin, eettisemmin ja kestävää kehitystä tukien, jokainen omien mahdollisuuksien mukaan.
Eurojen jäämisellä Suomeen on isommat kerrannaisvaikutukset kuin ehkä aina muistaakaan.