Mitä rohkeus tekisi?

Vuoden 2018 alkaessa olin vielä melko kadoksissa sen suhteen, mitä tulee tapahtumaan urheilu-uralleni. Olin päättänyt treenata, mutta en tiennyt kestääkö kroppani kilpaurheilun vaatimaa rasitusta. Tavoitteeksi asetin ainoastaan terveenä pysymisen ja sen, että urheilun pitää olla jälleen hauskaa. Vuoden teemaksi täsmensin ilon ja muistutin siitä itseäni jatkuvasti, jotta pysyn oikealla tiellä.

Opin, että ilon kautta voidaan saada aikaan tuloksia. Opin luottamaan omaan tunteeseen, mutta tänä vuonna se joutuu kovemmalle koetukselle, sillä tavoitteet ovat kovemmat. MM-kisoihin pääsy edellyttää kohta neljä vuotta vanhan ennätyksen rikkomista. Taso on saatava nostettua 60 metrin tuolle puolen, jotta voi haaveilla finaalipaikasta. Lisäksi ensi vuosi on olympiavuosi. Se vaatii harjoittelemaan fyysisesti ja mentaalisesti niin paljon ja fiksusti kuin suinkin kykenen.
Siksi tämän vuoden teemana on rohkeus. Rohkeus poistua mukavuusalueelta ja harjoitella kovaa ja levätä hartaasti, kun on sen aika, ja tehdä asioita omalla tavalla, vaikka ulkopuolelta tulisi kritisoivia kommentteja.

Rohkeus määritellään usein niin, että tehdään asioita pelosta huolimatta. Pelkoja on monenlaisia, kuten pelko epäonnistumisesta, pelko siitä mitä muut sanovat, pelko yksinjäämisestä, pelko riittämättömyydestä. Listaa voi jatkaa kuinka pitkälle vain, mutta nämä pelot olen tunnistanut eniten omaa toimintaani aikaisemmin rajoittaneiksi asioiksi.
Olen hyväksynyt, että kaikki suunnitelmani voivat mennä pieleen ja hajota kappaleiksi hetkessä. Uskon vakaasti, että saavutan unelmani urheilun suhteen, mutta voi myös olla, että en. Olen hyväksynyt, etten voi miellyttää kaikkia, eivätkä kaikki tykkää siitä kuka olen ja mitä teen. Riitän tällaisenä, kun teen parhaani ja niin muuten riität sinäkin.
Rohkeus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Rohkeutta on hypätä tuntemattomaan ja luottaa, että askel kantaa. Joskus rohkeutta on myös jäädä paikoilleen, kun helpompi tie olisi lähteä. Rohkeutta on ottaa haasteet vastaan tai myöntää ettei tiedä, mutta lähteä niistä lähtökohdista rakentamaan uutta tietä. Rohkeutta on puolustaa omia arvojaan ja elää niiden mukaan.

Uskon, että rohkeudestä käsin voi toimia, kun hyväksyy asiat, joita ei voi hallita ja keskittyy asioihin, joihin voi vaikuttaa. Tällaisiä asioita ovat muun muassa oma asenne, ajatukset ja tunteet.
Kun toimii rohkeudesta käsin on valmistauduttava tuomaan jotain uutta tutun ja turvallisen tilalle. Se voi kuitenkin olla jotain parempaa mitä olisi osannut itse kuvitella.

Meissä kaikissa on valtavasti rohkeutta, mutta joskus sitä pitää hieman houkutella esiin. Jos jokin valinta mietityttää voit kysyä itseltäsi: mitä rohkeus tekisi? Sen mukaan toimiminen rohkaisee samalla muita, eikä toisia voi rohkaista koskaan liikaa. Ehkä suurinta rohkeutta on elää oikeasti omannäköistä elämää. Sitä toivon sinulle vuodelle 2019!