Mitä sanoa nuorelle urheilijalle hänen tuekseen

Huippu-urheilu voi olla kova maailma, jossa keho ja mieli viedään äärirajoille ja niiden yli.
Monen ura loppuukin, kun on menty liian kovaa ja kauas oman suorituskyvyn rajoilta. Moni entinen huippu-urheilija on urheilu-uransa jälkeen rikkinäinen ihminen niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Toisaalta huippu-urheilu-ura voi olla maailman paras itsensäkehittämisohjelma, jossa ihminen oppii tuntemaan itsensä ja maailman, ja löytämään itsestään voimavaroja, joiden avulla kukoistaa loppuelämänsä.
Ensimmäisen kaltaisia tarinoita on vaan aivan liian paljon.

Taannoin kuulemassani rajussa tarinassa entisen huippu-urheilijan henkinen ja fyysinen kunto romahti niin alas, ettei hän päässyt edes ruokakauppaan moneen kuukauteen.
Äärimmilleen viety perfektionismi ja jatkuva valtava vaatiminen itseltä oli kuluttanut voimavarat aivan loppuun. Mihinkään ei voinut olla tyytyväinen, koska koko ajan oli haettava parempaa suoritusta, sillä hänelle oli taottu päähän kuinka ”kehitys loppuu tyytyväisyyteen”.
Hän kertoi useamman vuoden jälkeen lopettamisesta tunteneen ensimmäistä kertaa iloa urheillessaan, jollaista ei ollut koskaan tuntenut urheilu-urallaan.
Tästä tuli surullinen ja mietteliäs olo.

Suorituskyky on niin paljon muutakin kuin miten treenaa, syö ja nukkuu. Siihen vaikuttavat valtavasti myös oma asenne, ajatukset ja uskomukset.
Erityisesti se, miten puhuu itselleen päivästä toiseen. Jatkuva tyytymättömyys on omiaan tappamaan tekemisen ilon ja sitä kautta tekemisen ja lopulta myös kehityksen.

Nyt kymmenen vuotta lopettamisen ja pitkän terapian ja itsetutkistelun jälkeen hän kuitenkin kukoistaa ja toimii jälleen urheilun parissa muun muassa valmentaen nuorempia urheilijoita henkisellä puolella. Viisi vuotta sitten hän ei olisi voinut vielä kuvitellakaan palaavansa siihen maailmaan, koska se oli hajottanut hänet täysin.
Vaikeita asioita ei ollut tullut käsiteltyä uran aikana ollenkaan.

En ole varma, miten urheiluputken toisesta päästä saataisiin ulos niin sisäisesti kuin ulkoisestikin hyvinvoivia ja menestyneitä ihmisiä, mutta sen tiedän, että siinä auttaisi muun muassa itsetuntemuksen, tunteiden käsittelyn ja vastoinkäymisten kohtaamisen opettaminen jo lapselle.
Jos sinulla on lähipiirissäsi urheileva lapsi tai nuori, niin kannusta häntä puhumaan tunteistaan. Kysy päivän päätteeksi, mitkä olivat sen päivän onnistumiset ja toisaalta, mitä hän oppi ja oivalsi itsestään tai lajistaan.
Iloitse hänen kanssaan pienistäkin onnistumisista ja kehityksestä. Tappion hetkellä tarjoa olkapäätä ja kerro, että hän on arvokas ja tärkeä riippumatta tuloksista.
Opeta häntä analysoimaan suorituksiaan muutenkin kuin tulosten kautta ja tuntemaan omat vahvuutensa.
Näytä arvostuksesi siitä, että hän yrittää ja opeta sitä kautta häntä arvostamaan oman polun kulkemista. Itsensä likoon laittaminen on jo itsessään huikean arvokasta, oli kyse sitten urheilusta tai mistä tahansa elämän osa-alueesta.