Ole vielä enemmän se kuka olet

Onko sinulle koskaan sanottu, että olet liian paljon tai vähän jotain? Useimmille meistä on. Liian äänekäs, hiljainen, pitkä tai lyhyt. Yksi heittää liikaa vitsejä, toinen saisi olla hauskempaa seuraa. Ei riittävän hyvä matikassa, laulamaan, urheilemaan tai piirtämään. Listaa voi jatkaa loputtomiin. Toisten ulkonäön tai ominaisuuksien kommentointi negatiivisessa sävyssä on yksi haitallisimmista asioista, joita toiselle, erityisesti lapselle, voi tehdä.

Nämä kommentit saattavat satuttaa vielä vuosienkin päästä. Niistä tulee helposti itseään toteuttavia ennustuksia, joiden perusteella ei edes yritetä kehittää taitojaan jossain asiassa, koska on joskus kuullut olevansa siinä lahjaton.

Toisen vähättely ja kiusaaminen on asia, joka saa minut näkemään punaista. Juttelin tällä taannoin naisen kanssa, jolla tällainen kerran sanottu ilkeä kommentti oli jäänyt kummittelemaan mieleen ja sen seurauksena hän oli jättänyt haluamiaan asioita tekemättä ja pyrkinyt olemaan toisenlainen mitä oikeasti oli. Hän pelkäsi sanoa asioita ääneen, koska siinä häntä oli aiemmin moitittu. Kukaan ei halua jäädä ulkopuoliseksi ja silloin helposti päätyy miellyttämään muita.

Ongelma on, ettei ikinä voi miellyttää kaikkia. Sen, jonka mielestä ajatuksesi jostain asiasta on väärä, vieressä seisoo toinen, joka nyökkäilee sille mitä juuri sanoit. Nämä ovat vain ja ainoastaan mielipiteitä, jotka perustuvat sen henkilön elämänkokemukseen ja siihen mitä hänen ympärillään olevat ihmiset ovat sanoneet olevan oikein maailmassa. Ne eivät ole faktoja, eivätkä missään nimessä asioita, joiden pitäisi vielä kaikua korvissa vuosien jälkeenkin.

Niin kuitenkin usein tapahtuu, koska mitä kuullaan erityisesti lapsena ja nuorena, jää syvälle mieleen, eikä ole välttämättä helppo uskoa muuta. Jos on kuullut vuosikausia olevansa arvoton, voi olla vaikea uskoa olevansa arvokas sellaisena kuin on.

Tällaiset rajoittavat uskomukset on kuitenkin mahdollista kyseenlaistaa ja niihin voi lakata uskomasta. Mitä sitkeämpi uskomus, sitä enemmän se vaatii työtä, mutta mikäpä tavoittelemisen arvoinen asia ei sitä vaatisi. Vahvin voimavarasi on aina se tarina jota kerrot itsellesi ja tätä tarinaa voi muuttaa.

Surullista on myös, että jos et ole täysillä sellainen kuin olet, muut samankaltaiset ei löydä sinua. En tiedä onko mikään hienompaa kuin tuntea  kuuluvansa joukkoon, jossa saa olla aidosti oma itsensä ilman tuomitsemista. Se onnistuu parhaiten samankaltaisten ihmisten seurassa oli mielenkiinnon kohde mikä tahansa.

Vaikka olisit jonkun mielestä liian paljon tai vähän jotain, älä anna sen lannistaa. Tarinan nainen todisti lopulta sanomiset vääriksi ja nyt loistaa tehden asioita, joita ei aikaisemmin uskonut  mahdolliseksi ihmisten kanssa, jotka tukevat häntä.

Kaikille on oma porukkansa. Joten ole vielä vähän näkyvämmin se kuka olet! Olet sitten kuinka räiskyvä, hiljainen, värikäs, mietteliäs, äänekäs, minkä kokoinen tai näköinen vain. Niin voit oikeasti paremmin ja löydät oman heimosi.