Onnellisuuden ytimessä on kiitollisuus

Minulle on muodostunut oudohko kiitollisuusrituaali aamuihin niinkin arkisen asian yhteyteen kuin sukan vetämiseen jalkaan. Tänä juontaa juurensa aikaan, kun selkääni särki ja hermokivut viilsivät vasemman jalan kantapohjaan asti aamusta toiseen. Selkävaivaiset tietävät, miten sukan pukeminen silloin on miltei mahdottomuus.
Selkäleikkauksestani on kulunut aikaa kolme vuotta, ja viimeisimmät kipukokemukset ovat kesäkuun alusta kauden ensimmäisten kisojen jälkeen. Niinpä nykyään suupielet nousevat automaattisesti korviin joka aamu, kun sukka sujahtaa jalkaan.
Miten näin pienestä asiasta voi tulla näin merkittävä osa omaa hyvinvointia, sillä tutkimusten mukaan kiitollisuus on omiaan lisäämään juuri sitä? Koska menetin terveyden hetkeksi.
Sanonta siitä, miten osaamme arvostaa monia asioita vasta kun ne menettää, pitää valitettavan hyvin paikkansa. Tämä pätee arjen pienistä ihmeistä suuriin teemoihin, kuten terveyteen, työhön ja ihmissuhteisiin.

Meille Suomessa täysin itsestäänselvyyksinä pidetyt etuudet ovat miljoonille ihmisille vain kaukaisia unelmia. Näihin liittyy esimerkiksi ilmainen terveydenhuolto ja koulutus.
Meillä on vapaus ilmaista mielipiteemme, ja kaikilla on pääsy internetiin. Kotona on juokseva vesi ja lämpöä. Saamme hengittää puhdasta ilmaa, uida luonnonvesissä ja jokamiehenoikeuksilla kerätä ruokaa toisten metsistä.
Moni sanoisi, että elämme paratiisissa.

Toki on monia seikkoja, jotka eivät ole niin hyvin ja jotka vaativat huomiota yhteiskunnassa, mutta miksi emme keskittyisi kerrankin asioihin, jotka ovat todella hyvin? Vaikka arjessa olisi asioita, jotka tuovat surun ja murheen tunnetta, niin siitä huolimatta voimme nähdä hetket, joista tuntea onnellisuutta. Se onnistuu keskittämällä huomio kiitollisuuden aiheisiin, sillä onnellisuuden salaisuus on juuri siellä.
Se ei välttämättä tule itsestään, mutta onneksi kaikkea voi harjoitella. Yksi parhaista harjoituksista lisätä kiitollisuutta on kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen. Sen lisäksi, että automaattisesti tunnen kiitollisuutta joka kerta kun puen sukat jalkaan, kirjoitan aamuisin ja iltaisin vähintään yhden asian, josta olen kiitollinen ja kolme syytä miksi. Syiden listaaminen syventää tunnetta.
Toinen helppo tapa lisätä kiitollisuutta arkeen on liittää jo olemassaolevaan tapaan sana kiitos, esimerkiksi lausua se mielessä joka kerta kun avaa oven. Pieniä juttuja, joilla voi olla suuri merkitys omaan hyvinvointiin.

Se mihin keskitymme lisääntyy, ja kiitollinen ihminen alkaa nähdä yhä enemmän asioita, joita aidosti arvostaa. Asioista jatkuvasti valittamalla näemme taas enemmän asioita, joista valittaa. Jokainen voi tehdä itse päätöksen, elääkö hänen sydämessään katkeruus vai kiitollisuus.
Yksi lukemani lainaus kirjailija Frances Rodmanilta jokin aika sitten pysäytti minut: ”Ajattele kuinka onnellinen olisit, jos juuri nyt menettäisit kaiken mitä sinulla on ja sen jälkeen saisit sen kaiken takaisin.”
Tätä pohtiessa on mennyt hetki jos toinenkin.

Kommentit

 • Reinhald

  Niimpä. Ihmisiltä kun aina kysellään, mitkä tärkeimpiä asioita onnellisuuteen.
  Monesti tärkeimpinä raha,rakkaus ja jossain siellä terveyskin.
  Itse ajattelen että ensimäisenä terveys, ja sitten tulee muut.

  Jos terveys puuttuu, mahdollisuudet moneen muuhunkin heikkenevät oleellisesti.

 • cottet

  LOAN
  Tarjouksemme on nopea ja rehellinen, ja jos täytät vaatimukset, saat lainan 24 tunnin kuluessa. Ota yhteyttä Cottet2maurice@gmail.com

Kommentointi on suljettu.