Paljonko maksaa arvokisareissu urheilijalle?

On taas se aika vuodesta, kun joissain ympyröissä aletaan puhua, kuinka urheilijat lähtevät kuluttamaan veronmaksajien rahoja arvokilpailuihin. Todellisuudessa ensi viikolla kilpailtaviin yleisurheilun EM-kilpailuihin Euroopan yleisurheiluliitto maksaa kullekin osallistujamaalle kiintiön mukaan majoitukset ja matka-avustuksen. Kiintiö määräytyy edellisten EM-kilpailuiden menestyksen mukaan, ja Suomella tämä kiintiö on yhdeksän ja esimerkiksi Ruotsilla 18.
Suomen joukkueeseen kuuluu 43 urheilijaa, kymmenen valmentajaa, psyykkinen valmentaja, kolme hierojaa, kaksi lääkäriä, joukkueenjohtaja, huoltaja, tiedottaja ja kisapappi. Yhteensä 63 henkilöä, joista yksikään ei ole ylimääräinen. SUL maksaa kokonaisuudessaan 54 henkilön matkat ja majoitukset, joten siltä osin verorahojen tuhlausta pelkäävät voivat nukkua yönsä rauhassa.
Urheilijalle tämä on hyvä uutinen, sillä esimerkiksi painonnostossa urheilija maksaa arvokisamatkansa osittain tai kokonaan itse, jos ei ole saavuttanut A-tulosrajaa.

Ilmainen reissu ei kuitenkaan ole. Olen laskenut kustannuksia omalta kohdaltani melko tarkkaan, sillä putosin ihan ymmärrettävästi liiton valmennustuilta täksi vuodeksi. Enkä ole yksin, vaan monen muunkin urheilu on täysin oman varainhankinnan varassa.
Summat vaihtelevat urheilijasta riippuen, mutta tässä osviittaa mitä lippu arvokisoihin voi maksaa, vaikka itse kisareissun maksaa SUL.
Kiinteät kustannukset kuukaudessa: valmentajien palkkiot 400 euroa, henkinen valmennus 100 euroa, hieronta/fysioterapia 150 euroa, urheiluvakuutus 50 euroa ja lisäravinteet/superfoodit 100 euroa.
Tähän päälle tulevat tietenkin normaaliin elämiseen liittyvät kulut, kuten vuokra, ruokailut ja liikkuminen. Pelkästään kiinteät urheilukulut ovat vuositasolla siis esimerkiksi 9 600 euroa. Loukkaantumisen sattuessa lääkäri/fysioterapia/hierontakulut yleensä moninkertaistuvat.

Urheilun muuttuvat kustannukset koostuvat muuan muassa varustehankinnoista, jotka voivat vaihdella sadoista euroista useisiin tuhansiin, sekä matka- ja majoituskuluista treeneihin, kilpailuihin ja treenileireille.
Ulkomaanleirien kulut voi karkeasti laskea 60 euroa/vuorokausi täysihoidolla + lennot. Esimerkiksi viiden viikon leiri Etelä-Afrikassa maksaa 2 200 euroa + lennot 700 euroa. Summa tuplautuu, jos ottaa valmentajan mukaan.
Toki tapoja säästää leireissä on monia, mutta huippu-urheilijalle ulkomaanleirit ovat äärimmäisen tärkeä osa valmistautumista kilpailukauteen.

Arvokisoihin pääsy on urheilijalle iso investointi, eikä sen pitäisi olla keneltäkään pois. Pyydänkin miettimään kahdesti ennen turhautunutta twitterkommentointia muun muassa tuhlauksesta, jos kannattamasi urheilija ei onnistukaan toiveidesi mukaan.
Urheilijoista kisaturisteina puhuminen on myös erittäin loukkaavaa ja kielii sanojan tiedostamattomuudesta. Kukaan ei tekisi sitä, jos näkisi tuloksen taakse piiloutuneen valtavan taloudellisen, fyysisen ja henkisen panostuksen ja omistautumisen.
Arvokisat ja siellä menestyminen on monen urheilijan unelma, mutta vain murto-osalla se koskaan toteutuu. 43 urheilijalle mahdollisuus on auki ensi viikolla. Annetaan heille täysi tuki ja nautitaan kisoista!

Kirjoittaja on ammattiurheilija.

Kommentit

  • Niimpä

    Hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa.
    Mutta itse kritisoin aina kun ns.satsataan urheilijoihin joilla ura selvästikkin takana, mutta ei raskita luopua.

    Ne ei saisi olla palkintomatkoja pitkästä urasta, tai hyvistä suhteista.
    Sinne mennään voittamaan,eikä vain edustamaan.

    Mutta nuoriin lupauksiin pitäisi satsata sitäkin enemmän. Ja nyt heitä pitkästä aikaa Suomessakin on ilahduttavan monia yleisurheilussakin.

Kommentointi on suljettu.