Tee parempia lupauksia

Käsi ylös – kuinka moni on uudenvuoden kynnyksellä tehnyt lupauk­sia, joita on lähtenyt toteuttamaan hyvällä sykkeellä, mutta ajan kuluessa lupaus on haihtunut savuna ilmaan? Täällä on yksi käsi ylhäällä.

Miksi näin tapahtuu hyvistä aikomuksista huolimatta? Monesti lupaukset kuulutetaan ääneen hetken hurmoksessa, kun päätetään alkaa elää parempaa elämää juuri nyt. Kuitenkin tuhon siemenet saatetaan kylvää jo ennen aloittamista, jos lupausta tehtäessä ei ole täysin selvillä mitä ja miksi luvataan, miten ja milloin se aiotaan toteuttaa, eikä yhtälössä oteta huomioon elävää elämää.

Ennen vuoden 2018 päätöksiä voit kysyä itseltäsi muutaman kysymyksen, joiden läpikäynti kasvattaa kummasti todennäköisyyttä onnistumiseen.
Yksi tärkeimmistä asioista on selvittää itsellesi mahdollisimman selkeästi miksi haluat luvata mitä haluat. Kirjoita syyt paperille ja aseta näkyville kunnes osaat ne unissasikin. Syiden muistaminen antaa voimaa toimia päätöksen mukaan heikkona hetkenä. Melkein mikä vain on mahdollista, kun syyt ovat tarpeeksi merkittäviä.
Jos lupauksen tekovaiheessa et keksi innostavia ja itsestä nousevia syitä tehdä muutosta, on lupaus ehkä sinulle väärä. Palaa silloin kysymään, mitä oikeasti haluat.

Entä mitä lupauksen toteuttaminen vaatii arjen keskellä? Miten oman ympäristön voi saada tukemaan muutosta parhaalla mahdollisella tavalla?
Yksi erinomainen tapa on kertoa päätöksestä jollekin ääneen. Ehkä voit pyytää jotakuta tsemppaamaan ja olla hänelle tilivelvollinen. Yksin ei kannata yrittää, kun yhdessä saa niin paljon enemmän aikaan.

Lisäksi voi olla hyödyllistä miettiä, mitä esteitä matkalla saattaa tulla vastaan ja tehdä etukäteen toimintasuunnitelma niiden varalle. Esteet voivat johtua ulkoisten olosuhteiden (kuten ympäristö, käytettävissä oleva aika) tai sisäisten tekijöiden (kuten motivaatio, jaksaminen, prioriteetit) muutoksista. Muutokset ovat täysin luonnollisia, ja siksikin lupauksissa on hyvä olla joustoa.

Entä jos huolellisesta valmistautumisesta ja sinnikkyydestä huolimatta löydät itsesi harmittelemasta, kun homma ei tälläkään kertaa onnistunut?
Älä huoli, repsahdukset kuuluvat ihmisyyteen. Ole silloin armollinen itsellesi ja muista, että hyvinvointisi on jo lisääntynyt. Vähän on aina parempi kuin ei mitään! Kehu ja muistuta itseäsi onnistumisten päivistä ja jatka sen jälkeen matkaa. Tarvittaessa tarkista toimintasuunnitelma nykyiseen elämäntilanteeseen paremmin sopivaksi.
Juuri nyt sinun täytyy vain tietää askel, jota olet ottamassa. Huomisen tavoitteet eletään todeksi tänään. Jokainen hetki on mahdollisuus jatkaa haluttua matkaa tai aloittaa arvokkaasti alusta. Sinä pystyt siihen kyllä!