Joulun ja uuden vuoden aikaan minua on aina kummastuttanut ajanlaskumme alun määrittely. Sen perusteena on oletettu Jeesuksen syntymäajankohta, jota on merkitty vuosiluvulla yksi jälkeen Kristuksen syntymän (jKr). Sitä edellinen vuosi on yksi ennen Kristuksen syntymää (eKr). Mitään 0-vuotta merkkinä ajanlaskumme alkamisesta ei ole.
Jos kerran ajanlaskumme alkaa Jeesuksen syntymästä niin luulisi sen olevan tiedossa, mutta niin ei kuitenkaan ole. Hänen syntymäajankohtansa vaihtelee useuden vuosien haarukassa noin vuodesta 7 eKr noin vuoteen 4 eKr. Jeesus siis syntyi, mikäli hän yleensäkin on todellinen historiallinen henkilö, useita vuosia ennen ajanlaskumme alun mukaista syntymäajankohtaa.
Rooman valtakunta oli hyvin organisoitu ja järjestelmällinen ainakin vielä Jeesuksen syntymäaikaan. Siten luulisi olevan helppoa todentaa milloin keisari Augustukselta kävi käsky koko valtakuntaa koskevasta verollepanosta. Jostakin on mieleeni jäänyt, että tuollainen operaatio oli todellakin toteutettu, mutta vasta vuonna 4 jKr, joten jälleen tulee uusi ajankohta Jeesuksen syntymälle. Ajanlaskumme alun ajankohta määriteltiin vasta 500-luvulla jKr ja taisi silloinkin perustua tehtävän saaneen munkin laskuvirheeseen. Niin heikolla pohjalla ajanlaskumme alun määrittely on. Jatkosta on kyllä sitten huolehdittu sitäkin tarkemmin karkauspäivin ja jopa karkaussekunnein niin, että ajanlasku on saatu pysymään jopa osasekunttien takkuudella sopusoinnussa maapallon vuotuisen aurinon ympärikierron kanssa.
Toinen Jeesuksen syntymäajankohtaan liittyvä harha on sen sijoittuminen joulukuun 25. päivään. Raamatun tutkijatkin myöntävät, että Jeesus syntyi juutalaisten lehtimajajuhlan aikaan loka-marraskuun vaihteen tienoilla. Poliittisista syistä Nikean kirkolliskokous päätti sijoittaa Jeesuksen syntymän joulukuun 25. päivään, joka oli jo vanhastaan pakanallinen juhlapäivä. Roomassa se oli voitamattoman auringon juhla merkkinä siitä, että pimein ajankohta oli ohitettu ja aurinko sai taas voiton pimeydestä. Tuo ajankohta oli siten helppo ”myydä” kansalaisille Jeesuksen syntymäpäivänä.
Toinen vuoden vaihteeseen liittyvä kummasteluni aihe koskee uuden vuoden alkamisajankohtaa. Vuosihan tarkoittaa maapallon yhtä kierrosta auringon ympäri kestävää ajanjaksoa. Jostakin kumman syystä vuosi on laitettu alkamaan viikko joulun jälkeen, kun luontevin ajankohta olisi talvipäivän seisaus. Siitä alkaa selkeästi uusi jakso maapallon ja luonnon kiertokulusta, kun valoisa aika pohjoisella pallonpuoliskolla alkaa pidentyä ja eteläisellä puoliskolla vastaavasti lyhentyä. Niinpä luonnon mukainen uuden vuoden päivä pitäisi olla joulukuun 22. päivä nykyisen tammikuun 1. päivän asemasta.
Näissä mietteissä toivottaa satunnainen pohdiskelija hyvää ja toivottavasti mennyttä vuotta parempaa uutta vuotta.
Jari Holopainen
Kiitos ansiokkaasta pohdinnasta. Huomasin itsekin miettineeni ajan olemusta pysähtyneisyyden tilasta käsin. Mitat ovat muuttuneet historian saatossa moneen otteeseen. Uskonnollisten juhlapyhien kohdalla kyse lienee juurikin sovituksesta. T. Jari
Simo Leino
Jeesus on syntynyt 3 jKr.