Aluehallinnon laatikkoleikki

Suomessa oli voimassa lääninhallinto Ruotsin vallan ajoista vuodesta 1634 alkaen aina vuoteen 2009 saakka. Läänien määrissä tapahtui noina aikoina useita vaihteluita, mutta valtakunnan aluehallinnon muotona läänit säilyttivät asemansa maaherrojen johtamina läpi sodat, venäjän vallan ajan ja itsenäistymisen vaiheet. Jostain syystä Vanhasen II-hallitus päätti lakkauttaa läänit vuoden lopusta 2009 ja korvata ne aluehallintovirastoilla ja ELY- keskuksilla. Viimeisinä vuosikymmeninä muistan läänejä olleen 12 kunnes määrä puolitettiin vuonna 1997 kuuteen ennen kuin ne kokonaan lopetettiin.

Vuosikausia vatvotun sote-uudistuksen on vihdoinkin Sanna Marinin hallitus saanut maaliin. Lopputuloksena on 17 hyvinvointialueen perustaminen vuoden 2023 alusta. Ennakoivana toimenpiteenä toteutataan jo viikon päästä aluehallintovaalit, joilla valitaan esimerkiksi Pohjois-Savon tulevalle hyvinvointialueelle 69 valtuutettua päättämään alueellaan sosiaali- ja terveys-palveluiden sekä palo- ja pelastustoimen järjestämisestä. Tähän asti ne ovat kuuluneet kuntien tehtäviin, mutta uudistuksen jälkeen tehtävät ovat perustettavien hyvinvointialueiden vastuulla.                                                                                                                                                                                                                                                                                Epäilen vahvasti, että palvelut laatikkoleikillä muuksi muuttuvat tai että ne saataisiin tuotettua nykyistä halvemmalla. Ei se, että palveluiden tuottajiksi nimetään hyvinvointialueet, takaisi paremmat palvelut.

Ihmettelen edelleenkin miksi läänit piti lakkauttaa, kun ne voisivat nytkin hoitaa kansalaisten tarvitsemat palvelut siinä missä hyvinvointialueetkin. Nyt vain valittaisiin lääneille valtuustot 12 lääniin, jolloin hallinnon kulut olisivat kokonaisuutena 17 hyvinvointialuetta vähäisemmät. Siten lääneissä voitaisiin keskittyä enämmän todellisten palveluiden tuottamiseen, kun hallintokuluja olisi vähemmän. Ilmeisesti kuitenkin laatikkoleikin pyörittäjät ovat tyytyväisiä tuotokseensa ja varmaankin ovat jo suunnittelemassa seuraavia leikkejään.

 

 

 

Kommentit

  • Könönen

    Onko hyvinvointialueita 17 , kuten kirjoittaja
    tietää, vai onko niitä 21 todellisuudessa ?

Kommentointi on suljettu.