Amerikka ensin presidentti

Donald Trump syntyi kiinteistöalalla rikastuneen Fred Trampin poikana 14.6.1946 valmiiksi kultalusikka suussa. Hän jatkoi isänsä viitoittamalla tiellä rakennuttaen toinen toistaa komeampia rakennuksia eri puolille Yhdysvaltoja ja maailmaakin.  Tunnetuin niistä lienee keskellä Manhattania kohoava 58-kerroksinen Trump Tower pilvenpiirtäjä. Hänestä kehittyi itseään täynnä oleva tyyppi, joka kohteli muita ihmisiä – varsinkin naisia – hänelle kuuluvina luontaisetuina, joita saattoi kohdella täysin oman mielensä mukaan.

Mielialat ja mieliteot vaihtelivat laidasta laitaan, jota osoittavat mm. hänen poliittiset mieltymyksensä. Elämänsä aikana hän on ollut kolmeen eri kertaan republikaani, kerran jopa reformipuolueen presidenttiehdokkaanakin ja lähes koko 2000-luvun myös demokraatti. Vuonna 2012 hän jälleen liittyi republikaaneihin ja ilmoiti 2015 pyrkivänsä myös puolueen presidenttiehdokkaaksi. Kaikkien yllätykseksi hän raivasi tiensä ehdokkaaksi saakka jyräävällä tyylillään.

Eikä siinä vielä kaikki, samalla tyylillä hän rynni myös Yhdysvaltojen 45. presidentiksi, jossa häntä avitti jenkkien omalaatuinen vaalitapa. Siinä maan kansalaisuus ei takaa äänestysoikeutta vaan kansalaisten täytyy ensin käydä varta vasten rekisteröitymässä äänestäjäksi ja luonnollisesti suuri vähempiosaisten luokka käy hyväosaisia huomattavasti vähäisemmin rekisteröitymässä. Tämä ilmeinen epäsuhta näkyy alhaisena äänestys prosenttina. Näissäkin vaaleissa äänestysprosentti oli vain 54 %:n tietämissä ja niissäkin Trumpin vastaehdokas Hillary Clinton sai lähes 3 milj. ääntä enemmän kuin Trump.  Clinton sai äänistä 48 % ja Trump 46 %. Silti Trump tuli valituksi ylivoimaisesti presidentiksi 304 valitsijamiehen äänellä Clintonin 227 ääntä vastaan. Näin maassa, joka pitää itseään maailman mahtavimpana demokratiana.

Heti valituksi tultuaan pitämässään virkaanastujaispuheessaan hän toisti useaan kertaan jo vaalitaistelun aikana lanseeramansa ”Amerikka ensin” iskulauseensa, joka jo enteili tiukan protektionistista politiikkaa. Lisäksi hän ilmoitti olevansa Yhdysvaltain kaikkien aikojen paras presidentti. Tuntui täysin käsittämättömältä uskoa, että yhdysvaltalaiset olivat valinneet moisen öykkärin presidentikseen. Hyvin pian virkaanastumisen jälkeen seuraukset alkoivatkin näkyä, kun Trump sanoutui irti useista kansainvälisistä sopimuksista varsinkin niistä, jotka oli solmittu hänen edeltäjänsä Barack Obaman aikana.

Trumpin virkakautta on varjostanut yhä lisääntyneet epäilyt Venäjän sotkeutumisesta presidentin vaaleihin Trampin hyväksi. Koko ajan enenevissä määrin alkoi tulla esille Trumpin vaaliorganisaation yhteyksiä venäläisiin tahoihin. Trump johti esikuntaansa hänen Diili-ohjelmansa metodien mukaisesti jakelemalla potkuja, etteivät tutkinnat ylettyisi häneen itseensä asti. Kuitenkin oikeusministeriö joutui asettamaan tutkinnalle erityissyyttäjän, jolla on valta vaatia kuulusteltavakseen kenet tahansa jopa presidentinkin. Trump onkin kaikin keinoin pyrkinyt vaikeuttamaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin toimintaa viimeisimpänä keinonaan saamalla oikeusministerinsä Sessonsin eroamaan.

Tiedustelutietojen mukaan Venäjällä on toiminnassa ainakin Pietarissa satapäinen trollitehdas, joka työkseen tuottaa ympäri vuorokautisesti ns. trolleja internettiin ja eri somevaikutuskeinoin valeuutisia haluttuihin kohteisiin miljoonille ihmisille suunnattuna. Tarkoituksena on aiheuttaa mahdollisimman paljon hämminkiä valituissa tilanteissa. Tällaisia tilanteita ovat olleet ennen kaikkea länsimaiset vaalit ja kansanäänestykset kuten Britannian brexit-äänestys ja Yhdysvaltain presidentin vaalit, joissa trollaus onnistui täydellisesti. Sen sijaan Ranskan vaaleissa siinä ei onnistuttu. Trollitehdas myötäilee Putinin politiikkaa, mutta ei kuulu milläänlailla valtion ylläpitämiin organisaatioihin, joten Putin voi aivan kirkkain silmin kieltää Venäjän olleen millään tavalla vaikuttamassa vaaleihin tai kansanäänestyksiin länsimaissa.

Kenties kohahduttavin Trumpin toimista oli Putinin tapaaminen Helsingissä heinäkuussa 2018. Loppulausunnossaan Trump osoitti uskovansa Putinin sanaan siitä, ettei Venäjä sekaantunut millään tavoin Yhdysvaltain presidentin vaaleihin. Näin siitäkin huolimatta, että Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat vain hiukan aikaisemmin todenneet nimeltä mainiten venäläistoimijat, joiden he olivat todenneet olleen osallisina vaalien peukalointiin. Kysyttäessä kumpaa tahoa presidentti Trump uskoo, hän vastasi Putinin olleen perusteluissaan hyvin vakuuttava. Vanha KGB- agentti Putin veti Trumpia köydestä kölin ali mennen tullen.

Trumpin mukaan kaikki on silkkaa valhetta ja noitavainoa häntä kohtaan valtamedian taholta. Itse hän on ottanut alusta asti tavakseen käyttää twiittejä viestinnässään ja siinä hän on ollutkin varsin ahkerana varsinkin haukkuessaan suurin piirtein kaikkea mikä vähänkin asettaa hänen toimiaan kyseenalaiseksi. Presidentillisyyttä hänen toimistaan ja käytöksestään ei löydä hakemallakaan. Silti välivaalien tulosta on pidettävä Trumpin kannalta jopa torjuntavoittona vaikka edustajainhuoneen enemmistö siirtyikin demokraateille. Toivottavasti käydyt välivaalit saavat kuitenkin aikaan vallan käytön tasapainoittumisen, kun Trumpilta katoaa edes edustajanhuoneen enemmistö.