Apollo 14, kolmas kuuhun laskeutunut miehitetty lento

Lennon komentaja Alan Shepard pelaamassa golfia kuussa

Epäonninen Apollo 13 lento hidasti kuukausilla kuulentojen toteutusta 50 vuotta sitten. Seuraava Apollo-ohjelman lento käynnistyi 31.01.1971 ja omat ongelmansa silläkin oli, kun kuumoduulin telakoimista jouduttiin yrittämään viisi kertaa ennen kuin se onnistui ja lentoa voitiin jatkaa. Kuun kiertoradalla  joudutiin puolestaan tietokoneongelmiin, jotka saatiin uudella ohjelmoinnilla  ohitettua ja päästiin suorittamaan varsinainen laskeutuminen kuuhun Fra Mauron ylängölle 05.02.1971.

Apollo 14 lennon komentajana toimi Alan Shepard, joka oli vuonna 1961 ollut ensimmäinen yhdysvaltalainen avaruudessa käynyt astronautti ja toinen ihminen avaruudessa neuvostoliittolaisen kosmonautin Juri Gagarinin jälkeen. Hän ei tuolloin tosin kiertänyt maapalloa vaan lento oli vain ballistinen käynti avaruudessa, mutta nyt kymmenen vuotta myöhemmin hän oli viides ihminen kuussa. Hän oli ottanut mukaansa golfmailan ja kaksi palloa, jotka hän löi kuun pinnalla testatakseen niiden lentoa.

Antares nimen saaneen kuumoduulin pilottina toimi Edgar Mitchell joka siten oli kuudes kuussa käynyt ihminen. Astronautit tekivät kaksi yli 4½ tuntista kuukävelyä, jolloin he keräsivät aikaisempaa tapaan kuuperänäytteitä maahan tuotavaksi. Apuna heillä oli ensimmäistä kertaa eräänlaiset kottikärryt keräilyä ja kuljetusta helpottamaan.

Kolmas lennolle osallistunut astronautti oli kuun kiertoradalla toimineen ja Kitty Hawk- nimisen komentomoduulin pilotti Stuart Roosa, joka kuvasi ahkerasti kiertoradalta kuun näkymiä samalla kartoittaen tulevien lentojen mahdollisia laskeutumispaikkoja. Kuumoduuli oli kuussa kaikkiaan 33½ tuntia ja paluu maahan tapahtui onnistuneen lennon päätteeksi 09.02.1971.

Muistan hyvin kuinka suurella mielenkiinnolla Apollo 13:n jälkeistä kuulentoa odotettiin niin mediassa kuin henkilökohtaisellakin tasolla. Kun lopultakin lento onnistui ilman dramatiikkaa, lopahti median kiinnostus lentoa kohtaan lähes täysin. Tosin siitä tietenkin uutisoitiin, mutta hehkutus lennon onnistumisesta puuttui uutisoinnista täysin. Onnistunut kuulento oli muuttunut arkipäiväiseksi uutistapahtumaksi.