Brexit – surkuhupaisa näytelmä vailla vertaa

Olemme saannet seurata kuukausikaupalla brittiparlamentin järjestämää absurdia huvinäytelmää, jossa parlamentti ei ole osannut päättää mitenkä hallinnon tulisi toimia EU-eron eli Brexitin kanssa. Kirjoitin Brexitistä blogin jo ennen siitä järjsetettyä kansanäänestystä ja osoitin olevani melkoinen ennustaja vaikka en varmaankaan ainoa. 16.06.2016 julkaistussa blogissani otsikolla ”Cameron pelaa venäläistä rulettia” kirjoitin mm: ”Britannian pääministeri David Cameron pelaa venäläistä rulettia, jossa panoksena ei ole vain Britannian vaan myös EU:n ja pahimmillaan koko Euroopan tulevaisuus. Länsimainen demokratia on edustuksellista demokratiaa, jossa kansalaiset äänestävät vapaissa vaaleissa edustajansa päättämään yhteiskunnan asioista. Siihen kansanäänestykset sopivat huonohkosti sillä niissä on vaarana, että varsinkin populistiset liikkeet saavat ihmiset äänestämään aivan muista asioista kuin mistä kansanäänestyksessä on alkuaan ollut kyse.”

”Cameronilla Brexitissä on pelissä paljon enemmän, sillä se saattaa aikaa myöten johtaa jopa Britannian hajoamiseen, jos Eurooppa-myönteisempi Skotlanti järjestää vielä päälle päätteeksi oman kansanäänestyksensä Britanniasta eroamisesta. Sama tilanne voi olla edessä myös Pohjois-Irlannissa… Lähivuosina näemme mihin kaikkeen Cameronin ruletin luoti osuu.” Brexit kansanäänestys toteutettiin 23.06.2016 ja sen tuloksena Brexitin puolesta äänesti kansanäänestykseen osallistuneista (äänestysprosentin ollessa 72%) 51,9% ja sitä vastusti 48,1%. Vaalien alla EU-vastaisia valeuutisia levisi sakeanaan mediassa aivan kuten oli ennakoitavissakin. Kaikki paha oli lähtöisin EU:sta, joka oli vienyt briteiltä itsenäisyyden, säätänyt älyttömiä direktiivejä ja kaiken kukkuraksi vienyt brittien rahat. Ainakin Cameronin kohdalla luoti osui omaan nilkkaan.

Surkuhupaisaa koko prosessissa oli se, että Cameron hävisi vaalien jälkeen poliittiselta näyttämöltä kuin pieru Saharaan eikä yksikään äänekkäimmistä Brexit intoilijoista astunut remmiin viemään Brexit-prosessia maaliin. Cameronin lähdettyä konservatiivipuolueen johdosta valittiin hänen tilalleen Theresa May, joka itse oli alunperin Brexitin vastustaja. Kansanäänestyksestä on kohta kulunut kolme vuotta ja monet yritykset ovat äänestäneet sen tuloksesta jaloillaan siirtämällä toimintansa pois Britanniasta. May on sinä aiana neuvotellut EU:n kanssa erosopimuksen, joka ei kuitenkaan ole kelvannut Britannian parlamentille ja edessä näyttääkin olevan uhkaamassa brittien kannalta se kaikkein pahin skenaario eli sopimukseton ero jo parin viikon päästä.

Samaan aikaan on alkanut näyttää entistä selvemmältä, että mahdollisessa uudessa kansanäänestyksessä britit hylkäisivät selvin numeroin EU eron. Poliitikkojen jääräpäisyys estää kuitenkin uusintaäänestyksen. Mikäli tuo sopimukseton ero toteutuu saattavat toteutua myös nuo ennustamani Skotlannin ja Pohjois-Irlannin erot Britanniasta ja sen jälkeen Great Britainiasta voi pyyhkiä pois tuon alun Great sanan. Entisestä niin mahtavasta kansinyhteisöstä Yhdistyneistä Kuningaskunnista ei ole sen jälkeen jäljellä kuin noin 2/3 Britannian saaresta. Kuningatar Elisabethin kannattaisi jättäytyä mitä pikemmin vihdoinkin eläkkeelle nyt, kun vielä on Iso Britannian kuningatar.

Eivät edes viimeisimmät aprillipäivän iltana pidetyt äänestykset vaihtoehtoisista ratkaisumalleista tuoneet ratkaisua mihinkään myönteiseen tulokseen. Lähimpänä hyväksyntää oli ns. Norjan malli, jossa maa olisi säilynyt EU-sisämarkkinoilla olematta kuitenkaan EU:n jäsen. Malli hävisi äänestyksessä vain kolmella äänellä, mutta hävisi kuitenkin. Alkaakin näyttää entistäkin varmemmalta, että ns. kovaBrexit tulee toteutumaan ensi viikon perjantaina. Se ei ole minkään osapuolen kannalta hyvä ratkaisu. Parlamentin arvovalta on joka tapauksessa jo totaalisesti mennyt tässä huvinäytelmässä nimeltä Brexit.

 

 

Kommentit

  • Olavi Koskela

    Jaa että poliitikkojen jääräpäisyys se estää uusintaäänestyksen. Sekö se sitten on blogistin mielestä demokraattista ja kansalaisten mielipidettä kunnioittavaa, että äänestytetään niin monta kertaa, että saadaan vallanpitäjiä miellyttävä tulos? No meillähän se kivakivatulos saatiin massiivisen mediamanipulaation avulla jo heti eka kerralla. Hyvä me! Omat sympatiani ovat täysin niiden brittimielenosoittajien puolella, joiden plakaateissa lukee ”LEAVE MEANS LEAVE!”

  • Anssi Rajasärkkä

    Lähinnä ajattelen niin, että jos poliitikot eivät saa aikaan päätöstä miten brexitin kanssa pitäisi toimia ja samaan aikaan on käynyt selvästi ilmi, että kansanäänestyksessä on vedätetty kansaa valeuutisoinnilla niin kansalla pitäisi olla oikeus muuttaa kntaansa ihan samoin kuin poliitikoillakin. Nykyisenä valeuutisoinnin ja vaihtoehtojen faktojen aikakautena on hyvin kyseenalaista järjestää brexitin kaltaisia kansanäänestyksiä. Olen melko varma, että jos Suomen EU-äänestyksen aikaan olisi vallinnut samanlainen ilmapiiri kuin nykyisin niin Suomi ei olisi koskaan liittynyt EU:n.

Kommentointi on suljettu.