Brittien kansainyhteisön tulevaisuus

Brittien kansainyhteisöön kuuluu nykyisin 54 valtiota, joista neljäätoista hallitsee muodollisesti Englannin monarkki. Pisimpään valtaistuimella on ollut viikko takaperin ( 8.9.2022) 96-vuotiaana kuollut kuningatar Elisabet II. Hän oli noussut valtaistuimelle isänsä Yrjö VI kuoleman jälkeen 6.2.1952 vain 25-vuotiaana. Tiedon isänsä kuolemasta ja kuningaattareksi julistamisestaan Elisabet sai tiedon lomamatkallaan Keniassa. Elisabet hallitsi peräti 70 vuotta Britannian ja kansainyhteisön kuningattarena ja oli varmaankin se liima, joka piti kansainyhteisön kaikkina noina vuosina koossa.

Kuningatar vieraili ahkerasti kansainyhteisöön kuuluvissa maissa, mutta teki myös valtiovierailuja muhinkin maihin eri puolille maailmaa. Suomessakin hän vieraili virallisella valtiovierailulla 25. – 28.5.1976 ja sen lisäksi piipahti lyhyesti Helsingisa paluumatkallaan Venäjältä 21.10.1994. Varsinaisen valtiovierailunsa yhteydessä hänen majesteettinsa kuningatar Elisabet II vietiin kävelykengissään metsään, jonne oli katettu lounaspöytä. Varsinkin brittimedia piti tapahtumaa hyvin epäkunnioittavana eikä kuningatarkaan vaikuttanut olevan tilanteesta varsinaisesti mielissään.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Kansainyhteisöön liittyi osuvana sanonta, että siellä ei koskaan aurinko laske, kun siihen kuuluvia maita oli ympäri maapalloa. Laajimmillaan yhteisö oli 1900-luvun vaihteessa, jolloin yhteisöön kuulu noin neljäsosa ihmiskunnasta. Vaikka Elisbetin kuolema oli hänen ikänsä huomioiden odotettu, vaikutti se erittäin vahvasti kaikkiin britteihin. Suurin osa heistä oli elänyt koko elämänsä Elisbetin alaisuudessa. Nyt heidän piti totuttautua uuteen hallitsijaan Elisabet II vanhimpaan jälkeläiseen, joka otti kuningasnimekseen Charles III.

Elisabet II haudataan ensi maanantaina 19.9. ja kysymykseni kuuluukin alkaako sitten myös kansainyheisön kivulias kuihtuminen. Eihän yhteisöllä ole ollut enään vuosikausiin mitään todellista merkitystä nyky maailman menossa, jota ovat johtaneet Yhdysvallat ja Kiina. Venäjä on tuosta kehityksestä joutunut jo aikapäiviä sitten sivuraiteelle vaikka omaakin melkoiset energiavarat, joita säätelemällä maa yrittää kurittaa läntistä Eurooppaa. Samaan aikaa maa käy toivottomaksi osittautunutta erikoisoperaatioksi nimittämäänsä hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Siinä taitaa olla Putinin viimeinen epätoivoinen yritys oman profiilinsa nostamisessa ja asemansa pönkittämisessä.

Alkaa uhkaavasti vaikuttaa siltä, että vaarana on jossakin vaiheessa se, että jokin epätoivoinen taho turvautuu ydinaseisiin ja silloin maailman järjestys murtuu eivätkä enään mitkään entiset organisaatiorakenteet YK mukaan lukien voi kehityskulkua estää. Ihminen ei ole kehittynyt henkisesti lainkaan sitten luolamiesaikojen, jolloin aseina olivat lähinnä vain nuijat. Sen sijaan aseteknologia on kehittynyt valtavasti, kun nyt voidaan napin painalluksella tuhota pahimmillaan koko maapallo.  Syksyn tulo ja rankkasateen ropistessa saa aikaan näköjään tälläisiä apeita pohdintoja myös blogistin mieleen.