Byrokratian mallimaa

Ukrainan sota alkoi Venäjän massiivisella hyökkäyksellä varhain aamulla 24.2.2022, kun  siihenastinen sukulaiskansa muuttui yhdessä yössä fasistiseksi vihollismaaksi. Jo keväällä 2014 Venäjä oli liittänyt verettömästi Krimin niemimaan itseensä ja aloittanut sen jälkeen kaakkois-Ukrainassa paikallisia separatistejä tukevin toimin varsinaiset sotatoimet Ukrainaa vastaan. Täysimittaisen sodan alettua on ukrainalaisia naisia, lapsia ja vanhuksia paennut Ukrainan läntisiin naapurimaihin jo viisi miljoonaa heistä suurin osa Puolaan noin kolmisen miljoonaa.

Puolasta pakolaisia on siirtynyt eniten edelleen Saksaan ja muualle Keski- ja Länsi-Eurooppaan, mutta osansa pakolaisista ovat saaneet myös Balttian maat ja Suomi. EU on ottanut ukrainalaispakolaisiin ja heidän vastaanottamiseensa varsin myötämielisen kannan kehoittamalla heitä vastaan ottavia maita myöntämään heille automaattiasesti oleskeluluvat. Se mahdollistaa heille majoituksen, terveydenhuollon, työnteon, päivähoidon ja koulutuksen. Suomeen odotetaan tulevan useita kymmeniä tuhansia pakolaisia kevään aikana ja heidät pyritään sijoittamaan kuntien toimesta eri puolille maata.

Viroon on tullut lähemmäs 30.000 pakolaista ja he saavat oleskelu- ja työluvat saapuessaan maahan jopa tunnissa, kun sama prosessi Suomessa kestää useita viikkoja jopa kuukausia. Ukrainan pakolaisten kannalta Suomi on osittautunut varsinaiseksi byrokratian mallimaaksi. Näin toimii maailaman onnellisin kansa ja sen virkakoneisto.

 

 

Kommentit

  • A Airo

    Juu, kenen vallassa olisi tehdä asioita toisin ?

    Onneksi kohta tulee vaalit ja kansa ymmärtäisi
    antaa äänensä aikaansaaville puolueille.

    Jaetaanko taas viikon päästä ”vappusatasia” ?

Kommentointi on suljettu.