Cameron pelaa Venäläistä rulettia

Britannian pääministeri David Cameron pelaa Venäläistä rulettia, jossa panoksena on  ei vain Britannian vaan myös EU:n ja pahimmillaan koko Euroopan tulevaisuus. Länsimainen demokratia on edustuksellista demokratiaa, jossa kansalaiset äänestävät vapaissa vaaleissa edustajansa päättämään yhteiskunnan asioista. Siihen kansanäänestykset sopivat hunohkosti sillä niissä on vaarana, että varsinkin populistiset liikkeet saavat ihmiset äänestämään aivan muista  asioista ja muilla kriteereillä kuin mistä kansanäänestyksessä on alkuaan ollut kyse.

Britannian kansanäänestyksessä EU:ssa pysymisestä näyttää tulleen vastalause syvempää intergraatioita vastaan, mikä sinänsä on ihan kunnioitettava tavoite. Sitä pitäisi kuitenkin tavoitella EU:n sisällä – ulkopuolelta huutelu ei paljoa auta. Tai saattaahan se auttaa siten, että monet muutkin maat harkitsevat EU:sta luopumista ja ainakin kansanäänmestyksen järjestämistä EU:ssa pysymisestä. Cameronilla brexitissä on pelissä paljon enemmän sillä se saatta aikaa myöten johtaa jopa Britannian hajoamiseen, kun Eurooppamyönteisempi Skotlanti järjestää vielä päälle päätteeksi oman kansanäänestyksensä Britanniasta eroamisesta. Sama tilanne voi olla edessä myös Pohjois-Irlannissa.

Itse asiassa Eurooppa on jo alkanut natista liitoksistaan ensin Neuvostoliiton romahtamisen ja myöhemmin Jugoslavian hajoamisen myötä. Ne ovat synnyttäneet Eurooppaan lukuisia uusia valtioita. Jugoslavian veristä hajoamista vauditettiin länsimaiden voimakkaalla puuttumisella asiaan pommittamalla suvereenin valtion pääkaupunkia. Parhaillaan katalaanit kampanjoivat Espanjasta irtautumisen puolesta ja se tulee varmasti saamaan vettä myllyynsä Britannian brexit äänestyksestä olipa sen lopputulos mikä tahansa. Lähivuosina näemme mihin kaikkeen Cameronin ruletin luoti osuu.

Ehkäpä Suomessakin esimerkiksi Ahvenanmaa alkaisi pohtia irtautumista emämaasta. Johan heillä nytkin on huomattavia erivapauksia manner Suomeen verrattuna. Ainakin he saattaisivat eron jälkeen päästä Suomea nopeammin  jalkapallon EM-kisoihin, onhan sinne päässyt jo nyt Albanian ja Islannin kaltaisia pieniä maita.