Covid-19 Koronavirusepidemia

Entisestään tuntematon virus SARS-CoV-2 on saanut ihmiskunnan polvilleen eikä siihen tehoavaa lääkettä ole vielä tiedossa. Sen aiheuttama koronatauti sai alkunsa keski-Kiinan Hubein-maakunnan pääkaupungissa Wuhanissa viime vuoden loppusyksystä ja ensimmäinen virallisesti dokumentoitu sairaistapaus on kirjattu siellä 01.12.2019. Sen jälkeen sairauden leviäminen on ollut nopeaa ensin alkuperäisellä syntyalueellaan Wuhanissa, mutta hyvin pian ympäri maailmaa lähinnä matkailijoiden levittämänä.

Ensimmäinen Suomessa rekistöröity sairaustumistapaus tuli ilmi Lapissa, jossa Saariselän alueella lomaillut kiinalaisen turistin havaittiin sairastuneen tautiin. Hänet kiidätettiin nopeasti eristyksiin Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle ja hänen kanssaan tekemisissä olleita ihmisiä asetettiin kahden viikon karanteeniin. Siltikin tauti pääsi leviämään nopeasti ympäri maata niin, että nyt maaliskuun lopulla (30.03.) tartuntojen saaneita on Suomessakin jo yli 1300 ja kuolleita 13. Arviot tartunnan saaneiden määrästä ovat kuitenkin pari-kolmekymmenkertaiset, koska testejä tehdään vain rajatuille riskiryhmäläisille, hoitohenkilökuntaan, pelastushenkilökuntaan ja muihin avainhenkilöstöön kuuluville ihmisille.

Euroopassa koronaepidemiakeskuksia ovat Italia ja Espanja ja maailmanlaajuisesti nyt jo Yhdysvallat, kun Kiinassa tilanne alkaa olla jo voiton puolella. Taitaakin olla niin, että lopullinen taistelu hegemoniasta syntyy viruksen ja herra Trumpin välillä. Molemmat pelaavat omaa peliään virus koronapeliään ja Trump omaa diili-peliään koko maapallon kustannuksella. Lopputulos nähdään viimeistään Yhdysvaltojen marraskuisissa presidentinvaaleissa. Tosin herra Trump on niin perusteellisesti teflonpinnoitettu, ettei häntä kaada minkäänlaiset skandaalit tai tartunnat.

Jenkit ovat niin omaan napaansa tuijottavia, etteivät he edes tunnusta tehneensä vääriä valintoja elämässään. Lisäksi heidän vaalijärjestelmänsä on siinä määrin haavoittuvainen, että se on täynnä sudenkuoppia, joihin voidaan vaikuttaa ulkopuolisten toimesta. Vaalien lopputulos voi olla melkein mitä tahansa. Siitä käy hyvänä esimerkkinä edelliset USA:n presidentin vaalit, joissa Trump hävisi Clintonille yli kolmella miljoonalla äänellä, mutta sai kuitenkin reilusti häntä enemmän valitsijamiehiä puolelleen.

Jatkokin näyttää demokraattien kannalta huonolta, kun he eivät löydä vahvaa ehdokasta seuraaviin presidentin vaaleihin. Ei joku 77-vuotias konkaripoliitikko Joe Biden mahda tosin vain muutamaa vuotta nuorempaa mistään piittaamatonta Donald Trumpia vastaan mitään. Ainoa mikä voi Trumpin kaataa on koronavirusepidemia, jonka kanssa Trump vaikuttaa olevan ihan pihalla. Jos hän epidemian hoidossa ja puheissaan kompuroi pahasti ja myös talous sakkaa niin se voi kaataa parhaassa tapauksessa Trumpin.

Viimeisin villitys jenkeillä on ryntäys ostamaan käsiaseita, joilla he ilmeisesti kuvittelevat torjuvansa näkymätöntä virusta. Vuosituhansien aikana on pandemia tullut tasaisin välein aina uudestaan ja uudestaan, useat niistä hieman muuntuneina ja vastustuskykyisimpänä kehitetyille lääkkeille. Ruttoa on esiintynyt eri nimillä tunnettuna ja vaarallisina muotoina jopa vuosituhansia. Niihin on kuollut kymmeniä miljoonia ihmisiä eri puolilla maapalloa. On ollut mm. lebraa, mustaa surmaa espanjan tautia, influenssaa eri muodossaan ja AIDSia sekä nyt koronaa. Suurella todennäköisyydellä koronaepidemiakin palaa takaisin muuntuneena. Kuitenkin on muistettava, että kaikista pahin ihmisten tappaja on ihminen itse.

Suomessa on otettu erityiset valmiustilalait käyttöön ja niiden suomin valtuuksin on hallitus toteuttanut rajoituksia kansalaisten liikkumis- ja kokoontumisoikeuksiin vähentääkseen koronaepidemian leviämistä. Koulut ovat siirtyneet suurelta osin etäopetukseen, valtakunnan itäraja on suljettu ja Uusimaa on eristetty muusta Suomesta. Viimeisimpänä rajoitustoimena suljetaan myös ravintolat, baarit  ja kahvilat toukokuun loppuun saakka. Muita rajoitustoimia on juuri jatkettu kuukaudella toukokuun 13. päivään saakka. Ihmisiä kehoitetaan pysymään mahdollisuuksiensa mukaan kotona ja tekemään sieltä käsin etätöitä silloin, kun se vain on mahdollista.

Itse, kun olen yli 70-vuotiaana ns. riskiryhmäläinen, niin olen ollut jo alusta asti vaimoni kanssa kotikaranteenissa. Elintarvikkeita hankittiin jossain määrin etukäteen niin, että ruuan suhteen tullaan toimeen jonkin aikaa ja hyvät naapurit ovat tarjoneet auliisti kauppa-apua, jos sitä tarvitsemme. Lämmin kiitos heille siitä. Vessapaperia emme ole hamstranneet enkä sen hamstraamista ymmärrä lainkaan. Tuskinpa WC-paperi Suomesta ihan ensimmäisenä loppuu.

Laitetaan luovuus kukkimaan näinä poikkeuksellisina aikoina niin kyllä me tästä selvitään. On selvitty ennenkin ja paljon pahemmistakin tilanteista. Hallitus on omalta osaltaan tehnyt erittäin hyvää työtä, nyt on meidän suomalaisten vuoro kantaa oma kortemme kekoon, jotta tästä tilanteesta selvitään mahdollisimman vähin vaurioin. Näinä päivinä on perustettu ideapaja, johon kuka tahansa voi lähettää ideoitaan, joilla erityisesti yritykset sadan selviämään tämän kaiken yli ja pitämään henkilöstöään töissä.

 

 

 

 

Kommentit

 • Kenraali Washington

  Miksi jättää kertomatta Venäjän tilanteesta
  koronan suhteen, vai kieltääkö itse sensuuri
  kusemasta omaan pesään ?

  Ai niin, siellähän ei juuri tautiin olla sairastettu,
  liekkö sekin valtaapitävän diktaattorin ansiota
  vai ns. muunneltua totuutta.

  Aiemmin kirjoitit valehtelijoiden klubista, Antti
  Rinne ei sitten enää päässyt jakamaa vappusatasia demarien puheenjohtajana, kuten
  arveltiinkin. Rikka toisen silmässä näkyy, mutta miten omassa.

 • Anssi Rajasärkkä

  Kommentoijalla näyttää olevan myös omalta osaltaan varsin yksisilmäinen näkemys maailaman menosta, kun hän näkee kaikki vain Venäjää myötäilevänä kannanottona, jos jossain blogissa ei mainita Venäjän tilannetta lainkaan. Ei siellä mainittu montaa muutakaan maata, kun siinä keskityttiin toisaalta Suomen koronatilanteeseen ja toisaalta USA:n toimiin nyt, kun siellä on ylivoimaisesti eniten koronavirus- tartuntoja samalla, kun maassa valmistaudutaan koko maailmaa kiinnostaviin presidentin vaaleihin.
  Heittoasi Antti Rinteestä en viitsi edes kommentoida muuta kuin sen verran, että minusta Antti Rinne oli huono valinta demareiden puheenjohtajaksi. Oli onnellista niin heille kuin koko maallekin, että hänet vaihdettiin erittäin hyvin pääminsterin tehtävät vaikeassa tilanteessa haltuun ottanut Sanna Marin.

 • Kenraali Washington

  En tiedä Venäjä myötäilystä (unohtelusta), mutta aiempien kirjoitusten perusteella tiedän, että kaikkeen syylliseksi löytyy; Mr Trump

  Xi Jinping tai Putin usein unohtuu kun maailman
  menosta kirjoittelee.

  Joissain maissa todetut korona tartunnat ilmoitetaan todellisina, joissain annetaan ymmärtää….

  Joku uskoo todeksi ja toinen ymmärtää valheeksi

Kommentointi on suljettu.