Donald Trumpin kohtalon vuosi

Donald Trump ja syyttävä sormi

Vuosi 2020 alkoi itseään kaikkien aikojen parhaana presidenttinä Yhdysvaltojen historiassa pitäneen Donald Trumpin kannalta suotuisissa merkeissä. Hänen tiellään seuraavalle presidenttikaudelle syksyn presidentin vaaleissa ei näkynyt minkäänlaisia esteitä.

Hän oli kaikin puolin valtansa huipulla, republikaaninen puolue oli hirttäytynyt tiukasti tukemaan häntä, joten puolueen taholta ei ollut odotettavissa hänelle kilpailevia ehdokkaita eikä myöskään demokraateilla ollut näkyvissä yhtään varteenotettavaa vastaehdokasta.

Niinpä Trump saattoi levollisin mielin jatkaa älyttömiä twiittailujaan ja valeuutisten levittelyä nopeammin kuin faktantarkastajat ehtivät ampua niitä alas. Eipä silti, että faktoilla olisikaan ollut mitään merkitystä sillä Trump- uskovaiset uskoivat kaiken mitä Trump twiittasi tai suustaan ulos päästi. Trump oli heille kuin uudesti syntynyt Messias eikä mikään saanut heidän uskoaan horjumaan.

Sitten tuli alkuvuodesta Korona, joka alkoi nopeasti levitä ympäri maailmaa    ja myös Yhdysvaltoja. Trump vähätteli epidemian merkitystä eikä useisiin viikoihin tehnyt elettäkään epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Mitkään asiantuntija lausunnot pandemiaksi pausuneen koronan vaarallisuudesta eivät vaikuttaneet hänen mielipiteisiinsä ja seurauksest olivat hätkähdyttävät. Pian Yhdysvallat oli maailman pahiten koronan runtelema maa.

Kevään päivittäinen tartuntaluku oli korkeimmillaan 24.4. jo lähes 37.000 ja jatkoi muutaman kuukauden tasaantumisvaiheen jälkeen uudelleen nousuaan keskellä kesää vaikka ennusteiden mukaan kehityksen olisi pitänyt olla kesän kuumilla aivan päinvastainen. Kesäkauden tartuntahuippu saavutettiin 17.7. jolloin päivittäinen tartuntojen määrä kohosi jo yli 75.000 tartuntaan.

Vielä keväällä Trump oli vakuuttanut, että pandemia saadaan tukahdutettua pääsiäiseen mennessä ja syksyllä hän oli tilanteessa, jossa hän itsekin oli saanut vaimonsa kanssa virustartunnan. Viimeistään silloin hän älysi eristää itsensä ja hänet kuljetettiin 1.10. pikaisesti sairaalaan saamaan parasta mahdollista hoitoa, joka tepsikin hyvin. Noin viikon kestäneen hoitojakson jälkeen hän palasi suuren sankarin elkein suorassa TV-lähetyksessä helikopterilla Valkoiseen taloon ja julisti voittaneensa koronaviruksen.

Valkoinen talo osoittautui kaikkiaankin melkoiseksi koronalingoksi, kun siellä ei noudatettu Trumpin esimerkkiä käyttäen lainkaan korona-ohjeita. Koko Yhdysvalloissa oli vuoden lopulle mennessä koronatartuntojen määrä noussut jo lähes 20 miljoonaan ja kuolleiden määrä 340.000 henkilöön eli selvästi suurimmaksi yksittäisen maan lukemissa. Maailman laajuisesti vastaavat lukemat ovat 83 miljoonaa tartunnan saanutta ja yli 1,8 miljoonaan kuollutta.

Juuri ennen virustartuntaa hän oli käynyt kaaosmaisen vaaliväittelyn demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin kanssa. Siinä Trump jyräsi vastapuolen puhumalla koko ajan hänen päälleen antamatta hänelle kunnon suun vuoroa koko väittelyn aikana. Samaan aikaan hän alkoi jo etukäteen syyttää tulevia presidentinvaaleja vilpillisiksi ja erityisesti hän nosti esiin väitteen postiäänten vilpillisyydestä.

Vaalit järjestettiin 3.11.2020 ja niissä demokraattien ehdokas Joe Biden voitti  istuvan presidentin paljolti juuri postiäänten ansioista. Niitä annettiin paljon erityisesti koronaepidemian vuoksi, kun ihmiset välttelivät tartuntojen pelossa äänestyspaikkoja. Biden sai taakseen 306 valitsijamiestä Trumpin jäädessä vain 232 valitsijamieheen. Siitä alkoikin sitten ennennäkemätön Trumpin vyörytys vaalivilppisyytöksineen ja käynnistettyine oikeusprosesseineen.

Kuitenkaan yhtään näyttöä vaalivilpistä ei havaittu eikä yksikään oikeusistuin päätynyt käsittelyissään Trumpin väitteiden kannalle mikäli yleensäkkään otti niitä edes käsiteltäväkseen. Itse vaaleissa annettiin postiäänet mukaan luettuna kaikkien aikojen suurin äänimäärä eli lähes 150 miljoonaa ääntä.

Itselleni jäi vaaleista se käsitys, että korona oli se tekijä joka lopultakin päihitti pandemiaa vähätelleen Trumpin eikä  niinkään vastaehdokkaan Bidenin kannatus. Vaalit olivat kansanäänestys, jolla mitattiin Trumpin kansansuosio, joka oli yllättävän korkea saihan hän ääniä yli 70 miljoonaa, mutta kun samaan aikaan häntä vastaan äänesti yli 75 miljoonaa niin vastaehdokas tuli valituksi Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi 14.12.2020 pidetyssä valitsijamiesten kokouksessa äänin 306 – 232. Silti Trump ei edelleenkään ole tunnustanut vaalien tulosta vaan väittää voiton tulleen varastetuksi häneltä vaalivilpillä.

Tammikuulle riittää vielä jännitettä. Mitä Trump vielä keksiikään saadakseen vaikeutetuksi tulevaa vallanvaihtoa ja Joe Bidenin presidenttikautta.

 

 

 

 

 

Kommentit

  • Könonen

    Menneen korona vuoden uutisoinneista ei
    pidä unohtaa SDP puolueen ex-presidentti
    Tarja Halosen oivallusta, että Ruotsin heikko
    tauti tilanne johtuu miehistä.

Kommentointi on suljettu.