Historia toistaa itseään

Perussuomalaisten edeltäjä Suomen Maaseudun Puolue hajosi sisäisiin riitoihinsa pian viimeisimmän vaalivoittonsa jälkeen syksyllä 1972. Silloin puolueen 18:sta kansanedustajasti 13 irtautui puolueesta ja perusti oman eduskuntaryhmän, joka järjestäytyi lopulta uudeksi puolueeksi nimellä Suomen Kansan Yhteinäisyyden puolue SKYP. Tuolloin SMP:lle jäi eduskuntaan vain 5 kansanedustajaa ja heistäkin puheenjohtaja  Veikko Vennamo pidätettiin eduskuntatyöstä määräajaksi kansanedustajalle sopimattoman käytöksen vuoksi.

Nyt näyttää SMP:n seuraajapuolueelle käyvän samalla tavalla, kun parikymmentä sen kansanedustajaa mukana kaiki heidän ministerinsä ovat päättäneet irtautua maahanmuuttokriittisten ja osin suorastaan rasistisia lausuntoja viljelleiden henkilöiden vallattua koko puolueen johdon Jyväskylän puoluekokouksessa. Persujen johto vaihtui puoluekokouksessa Halla-aholaisiin änkyröihin, joiden kanssa Keskustapuolue ja Kokoomus eivät voineet katsoa yhteishallituksessa jatkaa. Nyt koko persujen ministeriryhmän irtaannuttua Halla-ahon johtamasta puolueesta hallitus voikin jatkaa entisillä ministeristöllä.

Persujen puheenjohtajistosta niin puheenjohtaja Jussi Halla-aho kuin varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainenkin ovat saaneet tuomiot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Myös kaksi muuta uutta puheenjohtaja on samasta nuivasta Halla-aholaisten porukasta, joten persujen puoluekokouksessa tehtiin tyylipuhdas vallankaappaus soinilaiselta siiveltä halla-aholaisille. Sen tiesi heti, ettei persujen hallitustaival voi jatkua moisen änkyräsiiven kanssa. Odotettavissa oli hallituksen ero ja uudet hallitus- neuvottelut.

Mutta kuinkas kävikään. Timo Soini osoitti melkoista poliittista pelisilmää ja oli varmaankin junailemassa persujen maltillisen siiven irtautumisen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä vaikka uuden ryhmän keulakuvaksi nousikin ainakin minulle täysin tuntematon ensimmäisen kauden kansanedustaja Simon Elo. Erilleen lähtijöitä oli 20 ja perussuomalaisten eduskuntaryhmään jäi enään 16 kansanedustajaa. Irtautuneeseen ryhmään kuuluivat kaikki perussuomalaiset ministerit ja niin hallitus pelasti nahkansa ja kaikki ministerit saivat pitää paikkansa Sipilän hallituksessa.

Mikäli historia toistaisi itseään jatkossakin voisi persujen kummallekin ryhmälle veikata vastaisissa vaaleissa käyvän köpelösti. Ensimmäinen suosion mittaus on jo ensi talvena, kun pidetään yhtäaikaiset presidentin ja maakuntien vaalit. Silloin maakuntavaaleissa voivat kumpikin ryhmittymä vielä jotenkin menestyäkin, mutta aikanaan tulevissa eduskuntavaaleissa tilanne on varmasti jo toinen. Halla-ahon  muukalaisvastaisuus ei voi laajemmalti kantaa ja uusi ryhmä muistetaan loikkareina.

Onhan se mielenkiintoista, että poliittisella rintamalla sattuu ja tapahtuu näin kesäaikaankin.