Hybridi-, Kyber-, Hyper-, Super-, ym. -uhat

Lokakuun alusta aloitti toimintansa yhdeksän maan yhteinen Hybridikeskus Helsingissä. Mukana sen toiminnassa ovat Yhdysvallat, Britannia, Norja, Ruotsi, Viro, Latvia, Liettua ja Puola Suomen lisäksi. Keskuksen tarkoituksena on olla hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus. Varsinaista uhkien torjuntaa se ei tee em. valtioiden puolesta vaan kartoittaa hybridiuhat ja pyrkii etsimään keinoja niiden tarjuntaan keskuksen toiminnassa olevia maita varten.

Reilu viikko sitten pidettiin Tallinnassa EU-maiden huippukokous, jossa puolestaan käsiteltiin kyberuhkien torjuntaa. Nuo molemmat uhkamuodot ovat jo nyt arkipäivää, kun kaikki toiminnanohjaus tapahtuu tietoverkkojen kautta. Samaan aikaan valtiot ja jopa yksittäiset atk-nörtit etsivät aina vain uusia keinoja tietoverkkojen suojauksen murtamiseksi. Muistelen sattuneen jopa tapauksen, jossa itselleen glooriaa tavoitellut yksittäinen nörtti onnistui murtautumaan Pentagonin tiedostoihin. Jää väkisinkin vaikutelma, että tietoverkkojen murtautujat ovat aina askelen edellä suojaustoimenpiteitä.

Hyper-etuliite soveltuu käytettäväksi esimerkiksi viimeaikaisten taifuunien eteen. Niissä tuulen nopeudet nousivat jopa 70-80 metriin sekunnissa ja sellaiset tuulennopeudet aiheuttavat taifuunin kulkureitillä täydellistä tuhoa kuten tänä syksynä olemme uutiskuvista nähneet. Ehkäpä etuliite soveltuu käytettäväksi myös niissä kahdessa 2000-luvun tsunamionnettomuudessa, joissa menehtyi tai katosi yhteensä noin 220.000 ihmistä Bengalinlahden ympäristöstä aina Afrikan rannikolle saakka sekä Japanin itärannikolla. Hyper-liitettä käytetään myös termissä hyberinflaatio, joka kuvaa sen kohteeksi joutuneen valtion rahan arvon täydellistä romahtamista. Zimbabwe on tyyppiesimerkki nykyvaltioista, jotka ovat hyberinflaatiokierteiseen joutuneet. Pahimmillaan siellä hinnat kaksinkertaistuivat vuorokaudessa. Nyttemmin Zimbabwe on luopunut kokonaan oman valuutan käytöstä ja siirtynyt käyttämään US-dollaria. Siinä 175:llä biljoonalla Zimbabwen dollarilla saa viisi US-dollaria, että semmoinen hyberinflaatio on kysessä.

Viimeisin uutinen koski superetuliitettä, kun kerrottiin, että suunnitteilla on supertankkereiden ja -rahtialusten muutamista robottiohjattaviksi. Voin hyvin kuvitella, että se olisi rikollisille tahoille oikea onnenpotku. Ei tarvitsisi muuta kuin murtautua ohjausjärjestelmään ja kaapata alus haltuunsa. Tuskinpa on olemassa sellaista idioottivarmaa tietokoneohjelmistoa, etteikö sitä pystyttäisi murtamaan. Ainoa täysin varma tapa on irroittaa ohjelmistot verkosta eli ottaa töpseli pois seinästä.

Yhden lajin uhkia muodostavat myös idioottimaiset johtajat, joiden kohdalla ainoa suojautumiskeino olisi siirto pehmustettuun selliin ilman twiittauksen mahdollisuuksia. Satunnainen huomioitsija

 

 

 

 

Kommentit

  • Kaikkea sitä

    Itse en ole kuullut kuin kyber-uhista.

Kommentointi on suljettu.