Ihmisten ihmeellinen gallup-käyttäytyminen

Olen pienen ikäni ihmetellyt gallup-kyselyjen tulosten heittelehtimistä puoleen jos toiseenkin. Miten on mahdollista, että ihmisten periaatteet saattavat heittää lähes yhdessä yössä häränpyllyä. Jos joku osapuoli sattuu heittämään mojovan lohkaisun vastapuolesta, niin heti toisen kannatusluvut nousevat ja toisen laskevat merkittävästi. Kovin ovat ihmisten mielipiteet heikoissa kantimissa. Kuvaavaa tälle ilmiölle on ollut Perussuomalaisten viime vuosien ilmiömäinen kannatuksen nousu aina, kun  Soini lohkaisi opposition aitiosta mojovan piikin hallituksen suuntaan. Nyt, kun he ovat itse hallituksessa niin piikittely on laantunut ja kannatus romahtanut alle puoleen oppositioajan kannatuksesta.

Samanlainen ilmiö näyttää olevan vallalla ison veden takanakin. Republikaanien öykkäri presidenttiehdokas Trump kiri jopa gallupjohtoon puolueen nimitettyä hänet viralliseksi presidenttiehdokkaakseen ja Trumpin pidettyä todella synkän kamppanjansa avauspuheen puoluekokouksen päätteeksi. Hän haukkui lähes kaikki tahot Yhdysvaltojen vihollisiksi Venäjän presidentti Putinia lukuunottamatta. Pyysipä hän vähän myöhemmin Venäjää hakkeroimaan demokraattien vaalikoneiston tiedostot toimitettavaksi hänelle kultalautasella. Vain hän Donald Trump pystyy nostamaan Yhdysvallat suosta, johon maa on vajonnut demokraattipresidentin valtakaudella ja kaikkeen on syyllinen Obaman valtakauden alkupuolella ulkoministerinä ollut Hillary Clinton.

Viikkoa myöhemmin pidettiin demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaan valintakokous, joka valitsi odotetusti puolueen presidenttiehdokkaaksi Hillary Clintonin ensimmäisenä naisena Yhdysvaltojen historiassa. Puolueen valintakokous oli hengeltään täysin päinvastainen republikaanien puoluekokoukseen verrattuna.  Puoluekokous valoi uskoa tulevaisuuteen ja Yhdysvaltojen johtajuuteen yhteistyöllä ja muita kunnioittavalla politiikalla. Samaa positiivista sanomaa jatkoi myös itse presidenttiehdokas. Tuloksena oli gallup-tulosten kääntyminen selvästi Clintonin eduksi, kun ihmisten mielipiteet muuttuivat taas kerran.

Itse olen seurannut aktiivisesti niin kotimaan kuin maailman politiikkaakinnuorukaisesta pitäen enkä ole tarvinnut kertaakaan muuttaa mielipiteitäni tapahtuipa poliittisessa valtavirrassa minkälaisia muutoksia tahansa. Ei ihmisten periaateiden pidä olla kauppatavaraa eikä niiden pitäisi muuttua tuuliviirin tapaan tuulen suunnasta riipuvaisesti. Eipä silti ei minulta koskaan ole gallupeissa mielipidettä kysytty, olen osoittanut mielipiteeni vaalien äänestyskopissa. Se on tilanne, jossa todellinen gallupkannatus mitataan. En ymmärrä niitä kansalaisia lainkaan, jotka kyllä tuovat vaalien ulkopuolella mielipiteitään julki, mutta jättävät muka protestina vaaleissa äänestämättä.

 

PS. Toivomus artikkelikuviksi Savon Sanomissa 30.7. julkaistut vierekkäiset kuvat USA:n presidenttiehdokkaiden valintatilaisuuksista. Kuvat ilmentävät mielestäni hyvin ne valtavat erot ehdokkaiden välillä.