Ilimoja on pitänyt

Tämän kauniin taivaankappaleen asumiskelpoisuuden säilymisestä nyt on todellinen huoli

Tämä vuosi on ollut tähän mennessä maailman laajuisesti mittaushistorian kuumin. Valtavat metsäpalot ovat syytäneet ilmakehään tuhottomat määrät kuumuutta vain lisääviä saasteita. Nyt jo tilanne on se, että maa-alueen lämpötila on noussut tuon kriittisen 1,5 %:n tasolle, jolta ei taida enään olla paluuta. Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet merkittävästi ja niiden voima kasvanut vaarallisiin mittasuhteisiin. Grönlannin  jääpeitto sulaa vauhdilla ja koko maapalolla Diili-peliään pelaava Trump on jo iskemässä kyntensä jään alta kenties paljastuviin rikkauksiin tarjoutumalla ostamaan koko saaren Tanskalta. Pohjoisten alueiden ikirouta sulaa nopeutuvaa vauhtia ja vapauttaa maahan sitoutunutta metaania ilmakehään. Kaiken kaikkiaan luonto vastaa ihmisten ylenmääräiseen kulutukseen omalla tuhovoimallaan tehokkaasti.

Grönlannin jäätikön sulaminen on selvä singnaali maapallon lämpinemisestä ja todella uhkaava kehityssuunta. Siinä mereen sekottuu uskomaton määrä makeaa vettä, josta johtuen meren pinta tulee nousemaan metritolkulla. Grönlannin jääpeitteen sulaminen nostaisi meren pintaa maailmanlaakuisesti seitsemällä metrillä ja jos Anartiksen jääpeitekin sulaisi olisi kokonaisnousu ja useita kymmeniä metriä eli lukemattomat saaret ja ranikkojen miljoonakaupungit jäisivät veden alle. Toinen ja pohjoiselle Euroopalle uhkaava skenaario on meriveden suolapitoisuuden kohtalokas laimentuminen, kun siihen seloittuu sulavien jäiden suolaton makea vesi. Kehitys johtaisi Golf-virran heikkenemiseen, kenties jopa pysähtymiseen ja sitä kautta vastaavasti pohjoisen Atlantin kylmenemiseen.

Pahin lopputulos olisi tundra-alueen laajeneminen Siperiasta pohjoiseen Eurooppaan ja Suomeen. Se, että kompensoisiko ilmaston lämpeneminen ja missä määrin Golf-virran vaikutuksen hiipumista on luonnollisesti arvailujen varassa. Kuitenkin on arvaamatonta testata asiaa käytännössä maapallolla niin kuin nyt näyttää olevan käymässä. Varsinkin äärikansalliset populistiset poliittikot eri puolilla maapalloa keskittyvät vain toistamaan Trumpin mantraa me ensin ja viis veisaavat koko maapallon tilasta. Pitkällä aikavälillä tuo asenne  kostautuu koko maapallon mittakaavassa eikä siinä kehityksessä änkyröinti enään auta olipa ollut kuinka itsekäs tahansa.

Korostaakseni maapallon asemaa maailmankaikkeudessa laitan artikkelikuvaksi Apollo 8 lennolla astronautti Bill Andersin joulukuussa 1968 ottaman kuvan maapallosta kuun kiertotadalta. Maa näyttää todella kauniilta, mutta samalla hauraalta mustaa äärettömyyttä vasten. Ja tuo hauras pallo on ihmiskunnan koti, josta meidän täytyy pitää huolta tai tuhoamme maan ja itsemme. Kello käy ja loppu lähestyy, jollemme ryhdy radikaaleihin toimiin maapallomme pelastamiseksi. Herätkää ihmiskunta ja lopettakaa maapallon ryöstäminen omia itsekkäitä tavoitteitamme varten.

Tänä vuonna maailman ylikulutuspäivä oli jo 29.7. ja sen jälkeen ihmiskunta ryöstää itseltään maapallon tuottamia  voimavaroja eli koko maapallon mittakaavassa ihmiskunta tarvitsisi 1.75 maapalloa tyydyttämään sen aiheuttaman kulutuksen. Jos koko ihmiskunta eläisi niin kuin pahimmat kuluttajat, joiden ylikulutuspäivät olivat vuonna 2018: Qatar 9.2., Luxemburg 19.2., Arabiemiraatit 4.3., Yhdysvallat 15.3. ja Kanada 18.3. Pohjoismaista pahin kuluttaja oli Tanska, jonka ylikulutuspäivä oli 25.3., Viro 30.3., Ruotsi 4.4. ja Suomikin jo 11.4. Yhdysvaltoihin verrattuna muiden isojen valtioiden ylikulutuspäivät olivat v. 2018 Venäjällä 21.4., Saksalla 2.5., Britannialla 8.5., Japanilla 10.5., Kiinalla 15.6. ja Brasialla 18.7. tarvittaisiin jo useita maapalloja. Suomen kulutuksella tarve olisi 3,6 maapallon tuotanto. Meillä on kuitenkin käytettävissämme vain tämä yksi ja ainoa maapallo ja sekin kovin hauras kuten artikkelikuva osoittaa. Tästä kirjoitin blogissani jo huhtikuussa tänä vuonna.

Olisikohan pahimpienkin itsekkäiden äkyröiden aika muuttaa sloganinsa muotoon maapallo ensin. Pentti Linkola on ilmaissut asiansa maapallon luonnon puolesta jo lähemmäs 60 vuotta. Yksi hänen sattuvista sloganeistaan kuuluu: ”Typerin maanpäällä elävä laji on tää ihminen”. Olen pitkälti Linkolan kanssa samaa mieltä.

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Elintason lasku ja kohtuulliisuus oli myös Linkolan sanomaa.
  Naureskelu kasvihuoneilmiölle on hyytynyt.
  Optimistisesti voidaan sanoa että ihmiskunta oppii parhaiten kärsimysten kautta. Miten suuret ne kärsimykset pitää olla, sen näkee he jotka elävät.
  Pelko ei mitään auta, tarvitaan rohkeita tekoja. Tarvitaan joka maasta rohkeita nuoria päättäjiä, onhan ihmiselle sentään järki annettu.

 • Totuus

  Hyvä kirjoitus, jos Anssi kykenisi unohtamaan oman
  polittisen agendansa. Kiina on kiistatta maapallon
  suurin saastuttaja ja riistää parasta aikaa Afrikan luonnon-
  varoja sumeilematta. Samalla hävittää siellä sademetsiä
  tuntematta minkäänlaista tuskaa. Koetappa Anssi seuraavissa blogeissa, onnistutko kirjoittamaan ilman punaisia laseja ja arvioimaan tasapuolisesti Trumpin ja Putinin edesottamukset ?

 • Arja Hakala

  Linkolan elämä kokemuksineen tekee hyvää jokaiselle. Sitten tietää elämästä jotain ja jää kerrottavaa lapsillekin.

  Olen elänyt askeettisesti 20 vuotta. Sähköenergiaa opetellut käyttämään 70luvun lopulla.

  Näillä eväillä kasvaneena eteenpäin elämässä.

Kommentointi on suljettu.