Itsenäisen Suomen äärikonservatiivisin hallitus?

Orpon hallitusneuvottelutrioVapusta asti on eduskuntavaalit niukasti voittanut Kansallinen Kokoomus on vetänyt hallitusneuvotteluja, joihin puheenjohtaja Petteri Orpo kutsui neljä oikeistopuioluetta: kokoomuksen lisäksi perussuomalaiset, ruotsalaiset ja kirstillisdemokraatit, joiden kanssa  on mahdollista saavuttaa niukka enemmistö  eduskunnassa. Reilun puolentoista kuukauden väännön jälkeen syntyi vihdoinkin 20.6.2023 neljän puolueen enemmistöhallitus. Siinä pääminsterinä toimii Petteri Orpo ja valtionvarainministernä persujen puheenjohtaja Riikka Purra. Hallitukseen kokoomus saa 8 ministeriä, perussuomalaiset 7, ruotsalaiset 3 ja kristillisdemokraatit 1.

Hallituksen asettamisen jälkeen meni vain muutama päivä, kun tuli ilmi, että elinkeinoministeri perussuomalaisten Vilhelm Junnilalla on vahvoja kytköksiä äärioikeistolaisiin ryhmittymiin. Oppositiopuolueet esittivät heti Junnilalle epäluottamuslausetta, josta eduskunnassa äänestettiin 28.6. Siinä Junnila sai niukan luottamuksen eduskunnalta. Merkille pantavaa oli kuitenkin se, ettei hallituspuolue ruotsalaisten edustajista kukaan äänestänyt Junnilan luottamuslauseen puolesta. He äänestivät joko epäluottamuslauseen puolesta tai he sitten äänestivät tyhjää. Ei näytä kovin lupaavalta yhteinen hallitustaival.

Monet poliittiset kommentaattorit veikkaavat hallitukselle lyhyttä elinikää, jolloin hallituksen kohtalo olisi vaakalaudalla jo ensi syksynä. Henkisessä ilmapiirissä näytetään palatun  20-30 lukujen vaihteen aikoihin. Lapuan liikettä edustavat nyky-yhteiskunnassa persut natsi-aatekytkentöineen. Heille natsiajan juutalaisia edustavat maahanmuuttajat, joita voidaan syyttää kaikesta. Kuitenkin on niin, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, kun omat resurssit eivät riitä kattamaan monella alalla työvoimatarpeita. Ongelmaksi on osoittautunut maahanmuuttajien kotouttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan eikä sitä auta yhtään persujen äärimmäisen kielteinen suhtautuminen heihin.

Vilhelm Junnilan tapaus on jo nostanut kansainvälisessä lehdistössä kielteisiä kommentteja Suomen nyky politiikasta. Avoimen natsimyönteisen poliitikon nousu elinkeinoministeriksi Suomen hallitukseen näyttäytyy maailmalla erittäin kielteisessä valossa. Siinä ei auta enään vetoaminen vitsailuun, joka on kovin kaukaa haettua selitystä persujen kohdalla ja varsinkin Junnilan kohdalla. Yksi keskeinen Perussuomalaisen puolueen perustajista Timo Soini sanoutuu heti suoralta kädeltä irti nykypersujen puliittisesta retoriikasta. Nykyisiin persuihin nähden Timo oli todellakin järkevää politiikaa ajanut järkimies ja melkoinen verbaalilahjakkuus, joka johti puolueensa omien sanojensa mukaan isoon jytkyyn vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Junnilan pitäisi nyt vetää omat johtopäätökset tilanteesta ja älytä pyytää eroa, ettei hän aiheuta toiminnallaan elinkeinoministerinä enemmän haittaa kuin hyötyä Suomelle. Imagohaitan hän on jo aiheuttanut ja sama koskee koko persuja, kun nostivat hänen kaltaisensa henkilön ministeriksi. Ollessani juuri kirjoittamassa blogiani tuli tieto, että Junnila on pyytänyt eroa ministerin tehtävästä vain kymmenen päivän pestin jälkeen. Näin hänestä tuli kaikkien aikojen lyhytikäisin ministeri – saavutus sekin ja yksi saavutus lisää nykypersujen värikkäässä historiassa.

Aika näyttää voiko otsakkeesta poistaa kysymysmerkin.

 

Kommentit

  • Poliisi

    Anssille ottaa hävityt vaalit edelleen koville.

    Ikävää, että hänen suoranainen vihansa kohdis-
    tuu kaikkiin niihin äänestäjiin, jotka antoivat
    äänensä voittaneille puolueille.

    Tuollaisesta vihasta alkoi 1918 Suomen vapaus-
    sota, kun vaaleissa hävinnyt osapuoli ei halunnut
    hyväksyä Suomen kansan siunaamaa demokratiaa.

    Pitää vain toivoa, ettei vastaavanlainen vastaikkain asettelu nostaisi enenemissä määrin päätään.

  • Anssi Rajasärkkä

    Minä en ilmeisesti voi kommentoijan mielestä olla eri miel-
    tä poliittisista kysymyksistä ilman, että hän leimaa minun mielipiteeni vihapuheeksi. Jos nimimerkki on todellakin poliisi niin hän on kyllä ihan väärässä ammatissa, jos hän näkee mielipiteiden asiallisissa ilmaisuissa vihapuhetta.
    Vaikka olenkin eri mieltä persujen toiminnasta, en minä heitä vihaa ja luulisin, että minullakin on oikeus olla eri mieltä heidän toiminnastaan, mutta vihan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

  • Taisto

    Tiitisen lista avaa aikanaan tiedot todellisista
    ”isänmaan ystävistä”…..

  • Poliisi

    Anssi, eikä tämä ole vihapuhetta ?

    ”Lapuan liikettä edustavat nyky-yhteiskunnassa
    persut”

    Mitä asiallista ohjeisessa ilmaisuussa on ?

    Uskotko tosiaan, että Sosiaalidemokraatit eduskunta salissa pitämissään puheissa pitäisivät natsi- ja Lapuanliike vertailuja asiallisina.

    Retoriikastasi näkee, miten helposti ollaan lyö-
    mässä rasisti tai vihaleimaa toisiin, mutta ei itse
    kyetä näkemään omassa käytöksessä täysin vastaavaa toimintaa.

  • Matti

    Mielestäni tässä on RKP: puolueen ajojahti menossa perussuomalaisia vastaan. Sen näki jo ennen hallituksen muodostamista, koska Rkp:n puheenjohtaja sanoi, että he eivät sovi persujen kanssa samaan hallitukseen. Ja sama venkoilu näkyy jo vieläkin olevan menossa. Tätä touhua voisi verrata Turkkiin, ainakin näin venkoilun suhteen. Samalla herää kysymys siitä, että miten hallitustytöskentely sujuu normaaliati, jos joku on aina poikkiteloin ja ainoa ajatus on perussuomalaisissa, miten heidät saisi ulos hallituksesta. Mielestäni ei mitenkään.

  • Tokoi

    Mielipiteitä poliittista asioista tulee vapaassa
    maassa esittää, mutta mielipiteissään tulisi kye-
    tä esittämään oma ajatuksensa asiasta.

    Jos maahanmuutosta on mielipide, kertoo sen,
    miksi alkaa maalittamaan eritavoin ajattelevia
    kirjoituksissaan ? Kirjoittaja voi hyvin kertoa,
    talous- ja turvallisuuspoliittiset, maahanmuutto
    ja työllisyysnäkemyksensä ilman, että liittää
    omaan näkemykseensä herjaavia ja täysin
    vailla todellisuutta olevia vertauksia eri tavoin
    ajattelevista.

    Lapuan liike on terroristinen ja väkivaltainen
    liike, jota ei mitenkään voi verrata parlamentaa-
    riseen demokraattiseen puolueeseen, ilman että
    vertauksen taustalla on tarkoituksellinen maalit-
    taminen ja vihapuhe kaikkia niitä äänestäjiä
    kohtaan, jotka antoivat äänensä viime vaaleissa
    Suomen toiseksi suurimmalle puolueelle.

  • Veikko Kastinen

    Se on tuo politiikka sellaista että kaikki haluavat tehdä hyvää, mutta kun se hyvä ja paha eivät ole ollenkaan selvillä kenen hyvä ja kenen paha.

    Monet historian suurmiehet ovat heidän mielestään hyvää tehdessään tehneet kansanmurhia, jotka heidän mielestään ovat olleet pahoja.

    Juicen sanoilla eletään ihmisiksi.

    Kirjoitukseni ei liity mitenkään päivänpolitiikkaan, eikä välttämättä edes Suomeen.

  • tutkiva journalisti

    Iltasanomat uutisoi;

    ” SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman esiintyy kuvassa, jossa kommandopipoiset nuoret tekevät Hitler-tervehdyksiä käsi ojossa. ”

    Mitä aatetta kirjoittajan mielestä edustaa ehkä tuleva sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, kun viihtyy tuollaisessa kaveriporukassa ? Onko yleisempääkin demarien keskuudessa….

Kommentointi on suljettu.