Juudas Iskariot luopio vai uskollinen opetuslapsi

Uuden testamentin mukaan Jeesuksen opetuslapsista Juudas Iskariot kavalsi Jeesuksen juutalaisille ylipapeille, joiden painostuksesta Jeesus tuomittiin ristiinnaulittavaksi. Kiirastorstai-iltana Jeesus ja opetuslapset nauttivat runsaan ehtoollisen, joka jäi heidän viimeiseksi yhteiseksi ehtoollisuudekseen. Jossakin vaiheessa iltaa Juudas hävisi joukosta omille teilleen ilmiantaakseen lunnaita vastaan Jeesuksen.

Näinhän meille kymmeniä vuosia Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen kirjoitetuissa evankeljumeissa kerrotaan. Eikös toisaalta raamatun ennustuksissa oltu jo kuvattu Messiaan kohtalo. Siten Juudas oli vain välikappale ennustusten toteutuksessa. Olisiko Jeesus jättänyt ennustusten toteutumisen epävakaan ja ahneen luopion harteille?

Todennäköisesti oli niin, että evankeljumien mustamaalauksesta huolimatta Juudas olikin Jeesuksen uskottu, jolle Jeesus saattoi antaa tuon tärkeän tehtävän. Uskollisena opetuslapsena Juudas läksi toteuttamaan hänelle hyvin vastenmielistä tehtävää, kun sai Jeesukselta sovitun merkin. Hän tiesi varmasti varsin hyvin, että teollaan hän tuhoaisi myös oman elämänsä, mutta siitä hän ei välittänyt olihan hän saanut teolleen Jeesuksen siunauksen. Oliko sittenkin niin, että Juudas Iskariot olikin pääsiäisen todellinen sankari, joka uhrasi itsensä Messiaansa toiveesta.

Itseasiassa koko kavallusepisodi oli aivan turha sillä Jeesushan oli toiminut Jerusalemissa jo useita päiviä aivan julkisesti, joten kyllä ylipapit tunsivat hänet ja hänen opetuksensa varsin hyvin. Ei häntä olisi tarvinnut varta vasten kavaltaa. Juuri Jeesuksen opetukset olivat ylipapeille vastenmielisiä ja sen vuoksi hänet haluttiin ristiinnaulita. Evankeljumeiden sisältöä muokattiin ensimmäisinä kristinuskon vuosikymmeninä ja  -satoina, jolloin myös Juudas vasta leimattiin rahanahneeksi luopioksi. Olisiko vihdoin 2010-luku se aika, jolloin Juudas Iskariot nostettaisiin kunniattomasta luopiosta Jeesuksen uskolliseksi ja pyyteettömäksi opetuslapseksi ja oikeastaan kristinuskon ensimmäiseksi martyyriksi.

 

 

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Kiitos blogistasi. Itsemurha-aiheisissa tutkimuksissani esiin on noussut Juudaksen kohtalo eli hirttäytyminen. Miksi hänelle piti tarinassa käydä kuten kävi? Vaikuttaako hänen ratkaisunsa miten itsemurhiin, etenkin tilanteissa jos asianosainen kokee epäonnistuneen elämänratkaisuissaan. En osaa sanoa. Suomessa itsemurhien huippukohdat ajoittuvat kevääseen ja alkukesän ensi viikoille. Huipulle on pyritty löytämään fysiologisia selitysmalleja, mutta on myös mielenkiintoista miten Juudaksen kohtalo yhdistyy keväälle.

Kommentointi on suljettu.