Kansalliskiihkoilu nostaa uhkaavasti päätään

Kaikenlainen kiihkoilu on vahvasti nostamassa päätään ja alkaa jo lähestyä 30-luvun kiihkomielisyyttä, joka varsinkin Saksassa johti natsismin nousuun ja toiseen maailmansotaan. Aika kiihkeitä aikoja elettiin Suomessakin 30-luvun alkupuolella, kun Lapuanliike muilutuksineen, kyydityksineen ja uhkailuineen      oli vahvimmillaan. Kävin kymmenen vuotta sitten, tutkiessani työhöni liittyviä historian tietoja, kirjastossa selailemassa sen ajan Savon Sanomia ja löysin aivan käsittämätöntä vihakirjoittelua varsinkin vasemmistoa kohtaan. Nykyiset somehyökkäilyt alkavat jo lähestyä samaa kielellistä tasoa.

Ahtaan kansallismieliset voimat ovat jo vallankahvassa Puolassa ja Unkarissa eikä kovin kaukana samasta tilanteessta olla monissa muissakaan maissa, joissa äärikansalliset puolueet ovat jo mukana muokkaamassa maiden hallituspolitiikkaa. Jostain kumman syystä nämä hörhöt vetoavat yllättävän suureen joukkoon äänestäjäkunnasta populistisilla vihapuheillaan. Järjestetään näennäiskansanäänestyksiä, joissa jo kysymyksen asettelulla johdatellaa äänestystulosta haluttuun suuntaan. Hyvä esimerkki kansanäänestyksen käyttämistä halutun lopputulokesen aikaansaamiseksi oli Unkarissa järjestetty kansaanäänestys pakolaisten ottamisesta Unkariin. Siinä kysymys, johon kansanäänestyksessä piti ottaa kantaa kuului suunnilleen näin: Pitääkö Unkarin ottaa vastaan pakolaisia vastoin      sen oman parlamentin kantaa EU:n komission päätöksellä kyllä / ei. Ne, jotka vaivautuivat äänestämään eli reilusti alle 50 % äänioikeutetuista, äänestivät 98%:sesti ei. Siitä Unkarin kansallismielinen hallitus katsoi saaneensa kansalta valtuudet kieltäytyä kantamasta omaa osuuttaan EU:n yhteisestä pakolaisongelmasta.

Kun tähän Euroopan tilanteeseen lisätään paljon pahempi tilanne lähi-idässä, Venäjän sotilaallinen pullistelu ja Yhdysvaltojen käsittämättömät törkypuhe- vaalit, niin ei hyvältä lähiajan kehitys näytä. Lisäksi on vain ajan kysymys milloin terroristit saavat käsiinsä riittävästi ydinmateriaalia likaisen ydinpommin aikaansaamiseksi. Tietoverkkojahan he jo pystyvät varsin tehokkaasti häiritsemään. Taitaisi olla vihon viimeinen ajankohta pyrkiä turvaamaan tärkeiden toimintojen toimiminen poikkeustilanteissa myös ns. manuaalisesti. Nykyiset yhteiskunnan toiminnot ovat niin voimakkasti dikitalisoituja, että niitä voidaan helposti siepata, muokata tai kaataa lähes kotikonekonstein. Näyttää siltä, että kehittyneetkään palomuurit eivät voi taitavia hakkereita estää.

30-luvun kansalliskiihkoilu alkoi syvästä lamasta, jonka syyt natsit kaatoivat juutalaisten niskaan. Nyt on takana jo kahdeksan vuoden lamakausi ja puheet sen mukaisesti koventuneet. Nyt syylliseksi osoitetaan varmaankin muslimit ja maahanmuuttajat yleisimminkin. Enään puuttu vain riittävän karismaattinen kansankiihottaja, muuten ainekset kolmanteen maailmansotaan ovet valmiit.