Kekkosta lainaten: Saatanan tunarit

Soten uudistus on ollut jo vuosikausia arvoton näytelmä, jota on viety milloin mihinkin suuntaan. Välillä oltiin perustamassa vain viisi tuotantoaluetta sidottuna yliopistollisten sairaaloiden ns. miljoonapiireihin. Sitten tuli tämä viimeisin SSS-hallitus, joka kovan väännön jälkeen päätti ratkaisuksi kepun ikiaikaisen maakuntamallin käyttöön otosta. Siten itsehallintoakueiden määräksi tuli 18 maakuntaa, joista 15 tuottaa kaikki sote palvelut alueelleen ja  kolmen pienimmän maakunnan täytyy sopia alueensa sotepalveluista jonkin isomman naapurimaakunnan kanssa.

Jotta päätöksen sekavuus olisi täydellinen on noista 18:sta itsehallintoalueesta 12 sellaisia, jotka tuottavat laaja-alaiset päivystyspalvelut alueellaan ja muillekin itsehallintoalueille. Mikä ihme siinä on, ettei voitu mennä suoraan 12 hallintoalueen malliin? Tai helppohan tuohon kysymykseen on vastata, 12 hallintoalueen malli oli kokoomuksen sitkeästi ajama malli, mutta kepu totesi nyt olevan tilaisuus ajaa läpi heidän unelmansa maakuntaitsehallintomallista. Sipilä runnoi sen läpi jopa hallituksen hajoittamisella uhkaamalla. Millään muulla ei ollut mitään väliä.

Yksinkertaisin ja samalla myös varmasti taloudellisesti edullisin ratkaisu ei kelvannut. Jälleen kerran rakennetaan tarpeettoman monimutkainen hallintohimmeli. Pääasia on, että kepu saa tahtonsa läpi mistään muusta välittämättä.

SSS-vatulointihallitus on kunnostautunut kahdeksan kuukauden olemassa olonsa aikana erityisesti perumalla milloin mitäkin tekemiään päätöksiä. Nyt se näyttää olevan ottamassa vielä uuden loikan peruutusten pitkässä listassa. Seuraavaksi se aikoo mitä ilmeisimmin perua myös aiemman hallituksen päätöksen, joka koski Fieman alueellistamista Kuopioon. Tarkasti ottaen siinä päätettiin sijoittaa uuden lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen pääkonttori Kuopioon. Päätöstä vastaan on kapinoinut alusta lähtien entisen lääkelaitoksen itseään korvaamattomana pitävä henkilökunta. He stressaantuvat mieluummin Helsingin liikennekaaoksesa ja kahlaavat puoli vuotta ja läpi talven kestävässä syysloskassa kuin muuttavat erinomaisiin olosuhteisiin yhteen Suomen hienoimmista asuin- ja työskentely-ympäristöistä, jossa on aidot vuodenajat, aidot ihmiset, hyvät kouluttautumis- kulttuuri- ja liikuntamahdollisuudlisuudet.

Itä-Suomen yliopiston lääkealaan erikoistunut koulutus- ja tutkimustyö on saanut paljon kansainvälistä tunnustusta korkeatasoisesta toiminnastaan. Siellä koulutuksensa saaneet alan spesialistit ovat varmasti valmiita tulemaan Kuopioon Fimean pääkonttoriin tarvittaessa korvaamaan muutosta kieltäytyvän henkilökunnan. Eiköhän ole niin, että pitkässä juoksussa pääkaupunkiseudulle on joutunut pakkomuuttamaan kymmeniätuhansia eri alojen ammattilaisia vain siksi, että kaikki toiminta on haluttu keskittää jo ennestään ruuhkaiselle Helsingin seudulle. Luulisi, että kepu ja persut ovat ne viimeiset tahot, jotka lähtevät purkamaan aiempia alueellastamispäätöksiä.

Aikoinaan oli Kekkonen voimakkaasti ajamassa ylopiston perustamista itä-Suomeen. Vahinko vain, että silloinkin jo osattiin vatuloinnin jalo taito ja suunniteltu Itä-Suomen korkeakoulu ripoteltiin kolmeen eri kaupunkiin – onneksi kuitankin kaikki sijaitsevat itä-Suomessa. Nykyistä menoa pilven reunalta seuratessaan Kekkonen varmaan toteaisi 70-luvun lausahduksensa mukaisesti: Saatanan tunarit.

Itse elinaikanaan 8 lähes pakollista muuttoa kokeneena ja yhden niistä suuntauduttua myös Helsinkiin blogin kirjoittaja kyllä tietää pakkomuuton hankaluudet. Kuitenkin on hyvä muistaa vanha viisaus: se mikä ei tapa, se vahvistaa. Niin on ainakin blogin kirjoittajan kohdalla käynyt.