Kelloaikojen siirtelypelleily loppuu 2021

Nykyiset aikavyöhykkeet, jotka on helposti yhdistettävissä yhdeksi aikavyöhykkeeksi esittämälläni tavalla. Brittein irtauduttua EU:sta järjestelyn ulkopuolelle EU-maista jäisi ainoastaan Irlanti.

Syyskauden tasaus ohitettiin juuri ja kuukauden kuluttua päästään taas siirtelemään kelloaikoja talviaikaan, jippii! Tuo siirtelypelleilyn loppuminen saattaa tosin tuoda eteen uutta pelleilyä, kun EU:ssa on päätetty, että kukin maa saa määritellä itse mihin aikavyöhykkeeseen se haluaa maansa vastaisuudessa sitoa. Pelkästään aikavyöhykkeitä sellaisenaan toteutettuna Euroopassa on kolme aikavyöhykettä: Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopan ajat. Niissä Länsi-Euroopan aikavyöhykkeeseen kuuluisivat Brittein saaret, Beneluxmaat, Ranska, Espanja ja Portugali. Vastaavasti Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen kuuluvat Norja, Ruotsi, Tanska, Saksa, Puola, Tsekki, Slovakia, Sveitsi, Itävalta, Unkari, Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hertsekovina, Serbia, Kosovo, Pohjois-Makedonia, Montenegro, Albania, Italia ja Malta. Itä-Euroopan aikavyöhykkeeseen kuuluvat mm. Suomi, Balttian maat, Romania, Bulgaria, Kreikka ja Kypros.

Nykyisenä kellojensiirtelyaikana Keski-Euroopan aikaa noudattava kuitenkin Brittein saaria ja Portugalia lukuunottamatta muut Länsi- Euroopan aikavyöhykkeen maat. Suomella olisi nyt EU-puheenjohtajamaan ominaisuudessa hyvä tilaisuus tehdä aloite, jossa kaikki nykyisin Keski-Euroopan aikaa noudattavat maat lisättynä Portugalilla ottaisivat vuonna 2021 käyttöön pysyvän kesä-ajan ja nykyiset Itä-Euroopan aikavyöhykkeen maat Suomi niiden mukana pysyvän talviajan. Ratkaisu merkitsisi sitä, että EU-alueella manner-Euroopassa olisi käytössä vain yksi yhtenäinen aika UTC+2h. Siinä toteutuisi käytännön tasolla parhaalla mahdollisella tavalla yksi EU:n perusperiaatteista eli vapaa liikkuvuus EU-alueella, kun kelloaikoja ei tarvitsisi siirrellä Euroopan manneralueella matkustettaessa lainkaan.

Pahin skenaario,  jos yhtenäistä aikaa ei toteuteta olisi se, että Euroopasta muodostuisi kansallisten aikojen tilkkutäkki, kun jokainen maa valitsisi toisistaan riipumattomasti oman kansallisen pysyvän aikansa. Vähäisemmistäkin asioista EU:ssa on tehty kaikkia sitovia päätöksiä niin ei luulisi olevan kovin vaikeaa päättää yhtenäisestä EU-ajastakaan. Olen melko varma, että alueen EU:n ulkopuoliset maat kuten Norja ja Sveitsi liittyisivät tehtävään ratkaisuun ilomielin. Toivon siis, että liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin tekee asiasta esityksen vielä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana.

Muuten olen sitä mieltä, että maapallon nykytilassa presidentti Donald Trampin YK:n puheessaan esiin tuoma patriotismi on  mitä suurimmassa määrin itsekästä idiotismia.

Kommentit

  • Matti

    Mielestäni kelloaikojen siirtelyä ei olisi tarvinnut aloittaa ollenkaan, tämä oli vain poliitikkojen ”ideanikkareiden älynväläys”. Mitä me tästä olemme hyötyneet, päin vastoin saaneet sekaannusta aikaiseksi. Ymmärtääkseni siinä oli kysymys vain Auringon kanssa kilpajuoksusta, kaikki tehokas valoisuuden käyttäminen hyödyksi (?) ja miten. Kesällähän on valoisaa melkein läpi vuorokauden ja tunnin siirtely ei vaikuta mihinkään suuntaan. Työaika on sama norm. 8 t.

Kommentointi on suljettu.