Kepu elää omassa kuplassaan

Marin tapaamassa Saamelaiskäräjien edustajia

Takavuosien suurpuolue Kepu on vajonnut parhaimmillaan yli 20 %:n kannatusluvuista pienpuolueiden joukkoon 10 %:n tietämissä olevalla gallup-kannatuksellaan. Kuitenkin se käyttäytyy edelleenkin kuin olisi suurpuolue, joka voi sanella ehtojaan hallituskumppaneilleen. Nykyisessä monipuolue- hallituksessa on mukana viisi puoluetta ja sitä johtaa pääministerinä SDP:n suosittu puheenjohtaja Sanna Marin. Hän on onnistunut tehtävässään vaikeana aikana hyvin vaikka siihen on sisältynyt vaikeita ratkaisuja koronakriisin hoidossa, Ukrainan sodan aiheuttamissa toimissa, Nato-hakemuksen jättämisessä, energiakriisissä, talouden hoidossa jne.

Muut hallituspuolueet keskustaa lukuunottamatta ovat olleet hyvin yhtenäisillä linjoilla tehtyjen ratkaisujen takana. On vaikuttanut siltä, että keskustan puheenjohtaja Annikka Saarikko on koko ajan etsimällä etsinyt tilaisuutta heittää kapuloita hallitusrattaisiin. Se on täysin edesvastuutonta toimintaa nykyisessä maailman tilanteessa, jolloin mitataan kansakunnan selkärankaa pitää hyvinvointiyhteiskunta elossa myös vaikeina aikoina. Viimeisin toimi Saarikolla on ollut pyrkiä estämään jo ties kuinka monen vaalikauden aikana valmistelussa olleen Saamelais- käräjälain eteneminen eduskunnassa.

Olen aina pitänyt jenkkien vaalitapaa omalaatuisena, kun siellä pitää varta vasten rekistöröityä äänestäjäksi saadakseen äänioikeuden. Tässä ongelmassa se saattaisi kuitenkin olla hyvä ulospääsy pattitilanteesta, jossa mikä tahansa ratkaisu on jollekin taholle sopimaton. Toisin sanoen pääsy äänestämään saamelaiskäräjävaaleissa edellyttäisi rekistöröitymistä saamelaiseksi. Silloin ratkaisu olisi jokaisen oma päätös eikä se voisi loukata kenenkään yksityistä oikeutta. Ehkäpä tuo ratkaisu saattaisi kelvata jopa herkkähipiäiselle Annikka Saarikolle ja koko omassa kuplassaan elävälle keskustapuolueelle.

Suomi on jo saanut huomautuksia YK:n ihmisoikeuskomitealta saamelaisasian hoidosta ja mm. siihen vedoten on Sanna Marin päättänyt viedä laki-esityksen eduskuntaan tarvittaessa vaikka ilman keskustapuolueen suostumusta. Saamelaiset ovat Suomen ainoa alkuperäiskansaksi luonehdittu kansan osa ja heidän täysimääräiset oikeutensa on oikeusvaltiossa turvattava olkoonpa kepu asiasta mitä mieltä hyvänsä.

 

Kommentit

 • Tapio

  hallituspuolueet ovat usein jonkinlaisišia suurpuolueita kannatuksesta riippumatta,vaa’ankieliaseman takia.

 • Matti

  Keskusta pettää aina, kuten Kekkonen sanoi aikoinaan, mutta kansa ei usko. Lähinnä muistuu mieleen se kuuluisa ”paskalaki” maaseudulla. Siellä iäkäs pariskuta asui kahdestaan ja he velvoitettiin hommaamaan jäteveden puhdistamo, melkein tehdaskokoista tuokkaa olevan. Monikin sangtioiden painostamana päätyi sellaisen hommaamaan, vaikka ne eivät toimineet siten, kuten niiden olisi kuulunut toimivan. Siinä meni monenkin leipärahat aivan hukkaan, keskustan painostuksen vuoksi. Voisihan keskusta laittaa nytkin vaaliteemaksi ”saasteeton maaseutu” keskustan idean pohjalta.

 • Arja Hakala

  Rajasärkkä ottikin meille suomalaisille tärkeitä asioita esille.

  Mielestäni saamelaisten asiain hoitamattomuus ja käsittelyn vitkuttelu on häpeällistä toimintaa eduskunnalta.
  Eikö he ottaudu tai ymmärrä saamelaisten asian tarpeellisuutta vai mikä on, etteivät saa toivottua lopputulemaa aikaiseksi?

Kommentointi on suljettu.