Kulmunin kujanjuoksu

Rahaministerin vahdin vaihto

Edellisessä puoluekokouksessaan Keskustapuolue valitsi tiukan äänestyksen jälkeen puolueensa uudeksi puheenjohtajaksi Katri Kulmunin uskoen, että nuori näyttävä nainen saisi puolueen kannatuksen uuteen huimaan nousuun. Toisin kuitenkin kävi, kannatus laski kuin lehmän häntä ja on nyt kaikkien aikojen alimmalla tasolla puolueen historiassa. Sopii kuitenkin kysyä kuinka paljon kehityksestä voi laittaa Kulmunin piikkiin ja kuinka paljon puoluejäärien piikkin, kun he eivät näkyvästi tukeneet vaikeassa rakosessa valtionvarainministerinä toiminutta Kulmunia.

Pidin alunperin Kulmunin eroon johtanutta koulutushankintaa kovin vähäisenä syynä hänen eroonsa. Onhan kaikkina aikoina johtaville poliitikoille tarjottu mm. kielikylpykoulutusta ulkomaita myöten ilman sen kummempia seuraamuksia. Kulmunin tapauksessa on kuitenkin noussut esille raskauttavia yksityiskohtia, jotka asettavat hänen eronsa perustellumpaan valoon.

Ministeriöillä oli olemassa puitesopimukset koulutuksista ja Kulmunille esiintymiskoulutusta antanut konsulttifirma ei ollut sopimuskumppaneiden joukossa. Kyseinen firma oli ollut vaalitukea Keskustalle antanut taho, jota haluttiin hyvittää tuestaan ostamalla siltä Kulmunille koulutusta ilman kilpailutusta todellakin hinnalla millä hyvänsä. Tuolta tilanne ainakin ulkopuolisen silmissä näyttää.

Tuollainen toimintahan on ollut Kepussa maan tapa iät ja ajat eikä mikään näytä puolueessa muuttuneen puheenjohtajan vaihdoksillakaan. Kulmunin esiintymiskoulutustapauksessa on minulle jäänyt kuitenkin se kuva, että syyllinen koulutuksen hankintaprosesiin on hänen erityisavustajanaan toiminut Kepun vahva taustavaikuttaja Kari Jääskeläinen. Mene ja tiedä mikä on todellisuus, mutta lopputulos kuitenkin tiedetään ja sen seurauksena  saattaa olla, että Kepussa vaihtuu seuraavassa puoluekokouksessa taas puheenjohtaja. Silloin Kulmunin kujanjuoksu päättyy rivikansanedustajan rooliin ja hän jää ainoastaan lyhytaikaiseksi tähdenlennoksi – valitettavasti. Tosin tilalle saattaa nousta uusi naispuheenjohtaja kokeilemaan turnauskestävyyttään.

Kepussa naispuheenjohtajien kohtalo on ollut karu, yksikään puheenjohtajuus ei ole kestänyt lähellekkään koko vaalikautta. Voisi helposti veikata, että tällä vaalikaudella Keskustapuolue jämähtää puheenjohtajasta riippumatta keskisuureksi puolueeksi yhdessä vihreiden kanssa 10 – 15 % kannatuksellaan. Suuria puolueita yli 20 %:n kannatuksella ovat ainoastaan demarit ja persut, joka saa nostetta EU:n taholta, kun EU pyrkii nostamaan Välimeren velkautuneet maat jaloilleen osin avustuksilla ja halvoilla lainoilla. Kokoomus tulee jäämään tuohon välimaastoon  vajaan 20 % kannatuksellaan.

Kokoomuksen tilanne on sikäli hankala, kun puolueen pitää pyrkiä kritisoimaan hallituksen toimia vaikka se on itseasiassa hyvin paljon samoilla linjoilla koronan hoidosta kuin hallituskin. Vielä maalis-huhtikuussa Kokoomus huusi suureen ääneen avustusten jakamista yrityksille ja nyt, kun hallitus on avannut rahahanat tukeakseen yrityksiä, kuntia ja yhteisöjä selviämään koronavaiheen yli, Kokoomus huutaa valtion velkaantumisen vahingollisuudesta.

Ihan niin kuin sitä ei tiedettäisi hallituksessa ilman Kokoomustakin. Nyt vain on elvytyksen aika ja sopeutusvaihe alkaa syksymmällä mikäli uutta korona aaltoa ei tule tai se pystytään pitämään aisoissa. Koronan kurissa pitämisessä hallitus on onnistunut erittäin hyvin ja siinä näkyvässä asemassa on ollut pääministeri Sanna Marin ja hallituksen naisviisikko, josta nyt siis Katri Kulmuni on poistunut. Hänen tilalleen valtionvarainministeriksi nostettu Matti Vanhanen on vahva osaaja ja pystyy varmasti pitämään rahapussin nyörejä riittävän tiukalla, että velkaantumisaste säilyy edes jonkinlaisissa kohtuuden rajoissa.

Yksi arvostelun aihe hallitusta kohtaan on minullakin ja se on tuo surullisen kuuluisa sote-uudistus. Hallituksella ei näköjään riitä kanttia pudottaa sote-alueiden määrää maakuntajaosta ihan hyvin toimivaan 5 sote-alueeseen, jolloin vastuullisina toimijoina olisivat yliopistollisten sairaanhoitopiirien erityisvastuualueet. Siinä on tietenkin se ongelma, että hallinnollisia virkoja jaettavaksi puolueiden kesken jää huomattavasti vähemmän. Siksi erityisesti kepu haluaa, että sote-alueita olisi saman verran kuin nykyisin lasketaan olevan maakuntia lisättynä Uudenmaan pirstomisella. Siten toteutuisi kepun hellimä ajatus maakuntahallinnosta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Könönen

  Seuraavissa vaaleissa on tosiaankin kaksi puo-
  luetta, joiden kannatus on yli 20 %.

  Kokoomus ja PerusSuomalaiset.

  Kansa muistaa petetyt lupaukset, varsinkin
  eläkeläiset….

Kommentointi on suljettu.