Kuohuva vuosisata hyvällä alulla

Ei hyvältä näytä tämä 2000-luvun alku. Se on  ollut täynnä sotia, terroritekoja, nälänhätää, suuria pakolaisjoukkoja, rasismia, vihapuhetta ja -tekoja, ahneutta, pankkikriisejä, väärinkäytöksiä, talousromahduksia ja niin edelleen ja niin edelleen. Tämä kaikki aikana, jolloin olisi hyvät mahdollisuudet saada koko ihmiskunnalle vähintäinkin tyydyttävät elinolosuhteet, jos vain olisi riittävää halua jakaa hyvinvointia edes hiukan tasaisemmin kansojen ja ihmisten kesken.

Syyskuussa tuli kuluneeksi viisitoista vuotta kenties rajuimmasta yksittäisestä terroritekojen sarjasta, joka kohdistui Yhdysvaltojen sydämeen lentokoeniskuina New Yorkissa ja Washingtonissa. Ne käynnisstivät Yhdysvaltojen laajat sotatoimet Afganistanissa ja Irakissa, eivätkä ne ole rauhoittuneet vieläkään. Edes al-Qaidan kiistellyn johtajan Osama bin Ladenin kuolema ei ole hillinnyt tarroristien toimintaa, joka on nyttemmin keskittynyt entistä enemmän Eurooppaan.

Uutena uhkana jo muutaman vuoden ajan on  ollut Kalifaatiksi itseään kutsuva islamilainen ISIS, joka on aktiivisella värväystoiminnalla saanut käännynnäisiä riveihinsä tekemään erillisiä terrori-iskuja länsimaisiin kohteisiin. Sen soluja on paljastunut ennen muuta Ranskassa ja Belgiassa, joissa on myös tapahtunut pahimmat viimeaikaiset terroriteot. Pahin tilanne sotarintamalla on jo usean vuoden ajan ollut Syyriassa, jossa toimii useita ns. kapinallisryhmiä hallituksen joukkoja vastaan. Siihen sotaan ovat sotkeutuneet vahvasti sekä Yhdysvallat että Venäjä lentoaseillaan. Yhdysvallat pommittaa hallituksen ja ISISIn joukkoja ja Venäjä kaikkia kapinallisryhmiä ISISIn joukkojen lisäksi. Toistaiseksi on vielä vältytty Yhdysvaltojen ja Venäjän keskinäiseltä sotilaalliselta kahnaukselta, mutta sekin uhka on Syyria sekavassa tilanteessa täysin mahdollista vaikka jonkin vahingon seurauksena.

Vahingosta puheenollen 4.10. tuli kuluneeksi niin ikään 15 vuotta siitä, kun Ukrainan yllä  edellisen kerran pudotettiin ohjuksella siviililentokone. Silloin tekijänä oli aivan yksiselitteisesti Ukrainen armeija, jonka ohjus harhautui sotaharjoituksissa pudottamaan maalilennokin asemesta venäläisen Tupolev-matkustajakoneen, joka oli kuljettamassa lomamatkalaisia Israelista Vladivostokiin. Kone putosi Mustaanmereen ja turmassa kuoli 66 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä. Sen tapauksen yhteydessä uutisointi oli varsin vaisua. Tapaukseen ei ole viitattu sanallakaan myöskään uusimman siviilikoneturman yhteydessä, jossa ohjusisku tuhosi malesialaisen matkustajakoneen Itä-Ukrainen yllä. Ilmeisesti turmaan syylliset on aika suurella varmuudella selvitetty, mutta lopputuloksesta käydään edelleen kiivasta juupas-eipäsväittelyä Venäjän ja länsimaiden kesken.

Hieman minua on jäänyt ihmetyttämään malesialaisen lentoyhtiön lentoreitin valinta, jossa lennettiin suoraan konfliktialueen yli. Itse matkustin kahteenkin kertaan edestakaisin Euroopasta Malesiaan yhtiön koneilla 2000-luvun alussa ja molemmilla kerroilla lentoreitti kiersi Irakin epävakaan alueen mennessä pohjoissen kautta ja palatessa etelän kautta. Mielestäni ne olivat järkeviä reitin valintoja, koskapa olen tässä vielä blogia kirjoittamassa.