Kuopio – jalkapallokaupunki?

Kuopiolaisten riemua mestaruuden varmistuttua 43 vuoden odotuksen jälkeen. Savon Sanomat

Olen elänyt Kuopion lumoissa käytännöllisesti katsoen koko muistini mukaisen elinajan. Aluksi Kuopio oli se ainoa tietämäni kaupunki jo paljon ennen kuin muutimme tänne asumaan. Tervossa syntyneenä oli aina suuri tapaus päästä käymään kaupungissa ja tuo kaupunki oli Kuopio. Jo 50-luvulta muistan mieleeni jääneen KuPS:n mestaruudet, Kalpan pyörremyrsky-ketjun ja Puijon talvikisat. Parhaimmillaan mestaruussarjassa pelasi kolmekin kuopiolaisjoukkuetta ja olipa parhaina aikoina sloganina jopa sanonnat ”hoppee on häppee” tai ”elä laakase – naatitaan” kuvaamassa KuPS:n parhaimmillaan taidokasta lyhytsyöttöpeliä.

Nyttemmin ovat pelitavat muuttuneet ja mestaruudet jääneet pitkältä ajalta väliin, kunnes nyt 2010-luvun lopulla on tilaisuus taas tullut myös mestaruuden voittamiseen parin mitallisijan jälkeen. Jalkapalloperinteitä siis Kuopiolta löytyy, mutta kuinka on olosuhteiden kanssa? Pitkään jalkapallopyhättönä toiminut Väinölänniemen kenttä ei enään vuosituhannen vaihteeseen tultaessa vastannut kansainvälisen mittapuun mukaisia vaatimuksia. Kuvaavaa tilanteelle oli silloinen toteamus, että kaupungin paras nurmikenttä oli Vartialan kyläkenttä Riistavedellä.

V. 2005 valmistui keskuskentälle uusi jalkapallostadion, johon tuli lämmitetty tekonurmikenttä ja kuppi-istuimin varustettu 2700 hengen katettu pääkatsomo. Lisäksi kentän toisessa päädyssä on 500- kuppi-istuimen päätykatsomo. Olin mukana kentän avajaisissa ja pitkään keskusteluissa kentän vihkineen Paavo Lipposen kanssa. Hän osoittautui aidoksi ja innokkaaksi KuPS-faniksi. Kentän yleisöennätys on kuitenkin viimeisimmästä kotiottelusta peräti 7114 katsojaa KuPS – Honka pelistä. Viimeistään tuo ottelu osoitti, että kuopiolaiset ovat jalkapallokansaa eivätkä siten suunnitelmat 8000 katsojan monitoimiareenan rakentamisesta ole haihattelua. Suunnitelman toteutus nostaisi Kuopion pitkän ajan jälkeen takaisin kansainväliseksi jalkapallokaupungiksi.

On jotenkin surkuhupaisaa seurata suunnitelman ympärillä rönsyilevää keskustelua ja todeta samaan aikaan, että Pohjanmaan pesäpallo- kaupungeissa on jo nyt hienot kansainväliset vaatimukset täyttävät jalkapallostadionit. Käsitykseni mukaan Kalpan olosuhteet ovat vähintäin hyvät elleivät peräti erinomaiset ja samaa voitaneen sanoa myöskin Puijon Pesiksen tilanteesta. Sen sijaan Kuopion perinteisin valtalaji jalkapallo kärsii tilanteesta, jossa KuPS ei jatkossa pysty pelaamaan kansainvälisiä kotiotteluitaan enään kotikentällään ellei sen olosuhteita nosteta UEFA:n vaatimusten mukaiselle tasolle. KuPS:n pitänee viedä kotiottelunsa perinteisen pesäpallokaupungin Seinäjoen hienolle jalkapallostadionille!

Tänään lauantaina 19.10. päättyi yli 40-vuotinen mestaruuden odotus, kun KuPS varmisti mestaruuden Kuopioon Turun Interin vieraana      2 – 0 vierasvoitollaan. Kannattajia oli runsain mitoin niin paikanpäällä Kupittaalla kuin Kuopion torillakin seuraamassa jättiläis-skriiniltä ottelua. Olipa KuPS:n kannattajia pari bussilastillista tullut Turkuun pääkaupungistakin. Nyt on KuPS näyttänyt taitonsa ja kannattajat intonsa kannattaa joukkuetta. Tästä eteenpäin on kaupungin vuoro ottaa haaste vastaan ja laittaa jalkapallon olosuhteet nykyaikaiseen kuntoon rakentamalla nykyaikainen peliareena kaupunkiin, KuPS ja kannattajat ovat sen totisesti ansainneet.

Samaan aikaan on suomalainen jalkapallo näyttänyt laajemminkin kyntensä, kun näyttää ilmeiseltä, että maajoukkue on pääsemässä ensi kesän EM-kisoihin ensimmäisen kerran pitkän historiansa aikana. Tähän hypetykseen on myös Kuopion ehdottomasti tartuttava niin, että saadaan laji pysyvästi nostettua arvoiselleen tasolle ja jalkapallokannattajille huippuotteluita maaotteluidenkin muodossa paikanpäälle nähtäviksi. Käsitykseni mukaan rahoitus miljoonaluokan areenainvestointiin (ennakkoarvion mukaan reilut 17 milj. euroa) on saatavissa, kunhan sitä vain rohkeasti haetaan, kukaan ei tule rahaa tyrkyttämään. Juuri nykytilanteessa lainaraha on erityisen edullista.

 

 

 

Kommentit

 • Pekka Kantanen

  Hyvä kirjoitus Anssi Rajasärkältä. Meidän päättäjien on viimeistään nyt hoidettava oma osuutemme yhdessä seuran kanssa ja saatava olosuhteet kuntoon. Savon Sanomat areena on vihdoin rakennettava valmiiksi. Keskeneräisenä se on häpeäpaalu koko kaupungille ja erityinen ympäristöhaitta Mölymäen uudelle asuntoalueelle.

 • Lupsakka Kansalainen

  Seuraavan kerran kun urheiluun ja kulttuuriin investoidaan kaupungin toimesta, olisi täysin epäreilua, ellei se raha kohdistu jalkapallostadionin valmiiksi rakentamiseen. Niin kauan tässä on odoteltu ja niin paljon on rahaa riittänyt kaikkeen muuhun, ettei voi käsittää miksi jalkapallon olosuhteet on aina jätetty sellaisekseen.

  Ja sitten tullaan siihen että se investointi stadioniin kannattaisi kaupungin kannalta tehdä nyt, kun siihen on tukirahat jo puhuttu, lainaraha on halvimmillaan ikinä ja talouskasvu hidastuu.

 • Anssi Rajasärkkä

  Kiitos Pekka ja Lupsakka Kansalainen positiivisista kommenteistanne, ne pitävät yllä toiveikkuutta, että kirjoittamani asiat voisisvat ihan oikeasti toteutua. Toki se vaatii lukemattomien muidenkin mukaan tuloa hankkeeseen. Ennen kaikkea voisin odottaa perustellusti yritysten mukaan tuloa myös osarahoittajiksi areenahankkeeseen. Anssi

Kommentointi on suljettu.