Lähi-idän alue on seismisesti epävakaata, josta viimeisin järkyttävä osoitus saatiin vain reilu viikko sitten, kun Turkin ja Syyrian rajan tuntumassa tapahtui 6.2.2023 raju 7,8 magnitudin maanjäristys. Sitä seurasi vielä muutamia tunteja myöhemmin 7,5 magnitudin jälkijäristys. Tuhot ovat tiheästi asutulla alueella valtavat ja ihmishenkien menetysten pelätään nousevan 50.000 henkeen. Eikä alueen poliittiset ja uskonnolliset kiistat tee ihmisten elämistä yhtään helpommaksi.
Israelin uusi Benjamin Netanjahun äärikonservatiivinen hallitus ei ainakaan lievannä lähi-idän nykyistä tilannetta. Ensitöikseen Netanjahu ilmoitti laillistavansa länsirannan laittomasti perustetut siirtokunnat. Päätös vain lisää epävakautta lähi-idän alueella. Israelin äärikonservatiivit saivat uutta vettä myllyynsä, kun Yhdysvaltojen edellinen presidentti Donald Trump oli ilmoittanut, että Yhdysvallat hyväksyy länsi rannan siirtokunnat osaksi Israelia.
Usealla alueella asuu rinnakkain kaksi kansaa, joista toinen on alistanut toisen täydellisesti valtansa alle. Turkki on käytännössä sortanut 20 miljoonaista Kurdikansaa vuosisatojen ajan leimaten heidän edustajansa terroristeiksi. Israelissa on samanlainen tilanne israelilaisten ja palestiinalaisten välillä eikä loppua sorrolle ole näkyvissä kummallakaan alueella. Israelin valtio perustettiin YK:n päätöksellä v. 1948 tarkoituksena luoda Välimeren itärannalle kahden valtion malli joista toinen olisi ollut Palestiina Jordan-joen länsirannalla.
Alue on kuitenkin käytännössä täysin Israelin hallitsema ja Palestiinan reilu viisimiljoonainen arabiväestö asuu joko pakolaisleireissä tai on alistettu täydellisesti Israelin sotilasmahdin alle länsirannan alueella. Israel perustaa alueelle jatkuvasti uusia laittomia siirtokuntia niin, että nyt niitä on 140, joissa asuu lähes 0,5 miljoonaa juutalaista palestiinalaisten asutuksen keskellä tarkoin vartioiduissa omissa yhteisöissään. Kahden kansakunnan on Lähi-idän esimerkkien valossa näköjään täysin mahdotonta elää sopusoinnussa keskenään.