Leopardien invaasio

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on kulunut pian vuosi eikä ratkaisevaa käännettä ole ollut näkyvissä. Ukraina on pystynyt kiitos länsimaiden aseavun pitämään sinnikkäästi puoliaan. Venäjä on saanut vallattua alueita Ukrainan kaakkois ja eteläosissa ja nyt on odotettavissa kevättalven aikana voimakas hyökkäys osittain hyödyntäen yksityistä Wagner-palkka-armeijaa, kun sen oman armeijan liikekannalle panot ovat epäonnistuneet. Suuret määrät nuoria miehiä on paennut Venäjältä naapurimaihin välttääkseen kutsuntoja – myös Suomeen.

Viimeisimpänä toimena Ukrainan avustamiseksi on syntynyt laaja yksimielisyys Leopard2 panssarivaunujen antaminen Ukrainalle, kun vaunujen tekijä maa Saksa pitkällisen jahkailun jälkeen vihdoin myöntyi hyväksymään vaunujen luovuttamisen Ukrainan asevoimien käyttöön. Ukrainan naapureista Puola on luvannut jo välittömästi antaa 14  taistelupanssrivaunua Ukrainalle. Siitä alkaa Leopardien invaasio Ukrainan ja Venäjän aroille. Eihän se riitä ratkaisemaan sotaa Ukrainen hyväksi, mutta hyvänä pään avauksena ja esimerkkinä se toimii.

Pelkkä Leopardien invaasio ei Ukrainalle riitä vaan maa tarvitsee kipeästi kaikenlaista raskasta sotakalustoa, jolla se pystyy vaikuttamaan myös syvälle Venäjän puolelle. Viisimpänä toiveenaan Yhdysvalloille on Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky esittänyt maansa haluavan käyttöönsä kehittyneen lentoaseen, jolla maan sotavoimat voisivat iskeä syvälle Venäjän sotilaskohteisiin. Pyyntöön Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vastasi hyvin selkeästi, ettei Yhdysvallat suhtaudu suopeasti F-16 hävittäjien toimittamiseen Ukrainaan.

Presidentti Bidenin ilmeisenä pelkona on, että silloin Yhdysvalloista tulisi leimallisesti maailman silmissä sodan osapuoli ja sodan eskaloituminen entistä laajemmaksi olisi suuri vaara. Hän haluaa pitää ehdottomasti Yhdysvallat erillään varsinaisista sotatoimista Ukrainassa vaikkakin avustaa maata laajasti ase-, ammus- ja taloudellisin toimin. Sisäpoliittisesti hän on saamassa kiusakseen edellisten presidentin vaalien huonon häviäjän Donald Trumpin, joka ei ole vieläkään myöntänyt tappiotaan. Hän on jo käynnistänyt oman vaalikampanjansa parin vuoden päästä pidettäviä seuraavia presidentin vaaleja varten. Siinä yhteydessä hän uhosi pystyvänsä lopettamaan Ukrainan sodan kuukaudessa.

Kommentit

  • Taisto

    Anssi, koeta päästä yli Trump vihastasi, se sokaisee
    näkemästä asioita faktojen pohjalta. Mitä jos käyttäisi saman energian sosialistisen Putinin arvosteluun. Ikäväähän se on, että vasemmistolaiselta arvopohjalta lähti kerralla uskottavuus pois, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa. Kannattaisiko ennemminkin pohtia sodan aloittamisen mielettömyyttä, kuin jonkun puheita sen lopettamisesta. Se osoittaisi jonkinlaista suhteellisuudentajua.

Kommentointi on suljettu.