Maailman kirjat ovat pahasti sekaisin

Kyllä nyt keväällä 2016 maailman kirjat näyttävät olevan pahasti sekaisin. Lähi-idässä soditaan armottomasti jatkona ns. arabikeväälle, joka ei tuonut arabimaihin yhtään demakratian edistymistä. Päin vastoin vähäinenkin demokratiakäsityksen orastus on hautautunut erilaisten intressiryhmien väliseksi konflikteiksi ja suoranaisiksi sodiksi. Erilaiset muslimitaustaiset terroristiryhmät kylvävät vihaa ja pelkoa verisinä terroritekoina eripuolilla Aasiaa, Afrikkaa       ja Eurooppaa. Valtavat sotia pakenevien pakolaisten ihmismassat vyöryvät ihmissalakuljettajien armoilla kohden Eurooppaa, jossa puolestaan pyritään pystyttämään rajoille esteitä ihmistulvalle. Ihmisten vapaan liikkumisen taannut Schengen-sopimus on heitetty romukoppaan. Aina arvaamaton Putinin     Venäjä uhittelee Natolle Itämerellä ja on sotkeutunut mukaan Syyrian sisällissotaan hallituksen joukkojen tukena samaan aikaan, kun Natomaat avustavat sotilaallisesti kapinallisryhmiä. Uhkana on, että lähi-idästä muodostuu todella vaarallinen ruutitynnyri maailman rauhalle.

Samaan aikaan ilmaston kaikenlaiset ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet merkittävästi mitä ilmeisimmin ihmisten aiheuttaman ilmaston lämpenemisen seurauksena. Toisaalta on rankkoja sateita tuhotulvineen ja toisaalla ennätyskuivuutta tuhoamassa satoja ja edistämässä aavikoitumista. Rajut maanjäristykset ravistelevat maankamaraa niin idässä kuin lännessäkin. Kohta ollaan tilanteessa, jossa olosuhteita ei enään ihmisen toimenpitein pystytä korjaamaan. Tätä nykyä ihmiskunta päinvastoin ryöstökuluttaa maapalloa kaksinverroin sen kestävyyden. Jo nyt meillä pitäisi olla käytössämme nykykulutuksella kaksi maapalloa, ettemme tuhoaisi jälkipolviemme elinmahdollisuuksia maapallolla. Meidän on kuitenkin tyydyttävä tähän yhteen, kun muita ei ole eikä kenties tulekkaan näköpiiriin. Ilmeisesti on niin, että korkealle teknologian tasolle yltävät sivilisaatiot tuhoavat ennemmin tai myöhemmin itsensä teknologia  huumassaan.

Ihmiskuntaa vaivaa täydellinen itsekkyys ja ahneus. Suuryhtiöt ja raharikkaat harrastavat ns. aktiivista verosuunnittelua veroparatiisimaita hyödyntäen. Pankkien ahneus suisti meidät kaikki vuosikausia kestäneeseen lamaan, josta ei välttämättä kovin nopeasti eroon päästä. Tulevaisuus ei kovinkaan ruusuiselta näytä. Tilanne ruokkii ääriliikeitä ja niiden vääristyneitä tulkintoja uskonnoista. Käsittääkseni jokaisessa uskonnossa yhtenä keskeisinä oppeina ovat lähimmäisen rakkaus ja  ”älä tapa”- periaate. Kumpikaan noista keskeisistä opeista eivät ole nykymaailmassa kovin korkeassa kursissa.

Yhdysvallat maailman ainoa suurvalta on valmistautumassa presidentin vaaleihin tilanteessa, jossa tarjolla on rebublikaanien puolella miljardööri avoimen rasistinen hölösuu ja demokraatien puolella entisen presidentin ja häntäheikin ristiriitaisia tunteita herättävä vaimo. Vaikea kuvitella kummallekkaan annettavan käyttöön ydinaseen laukaisunappia. Varsinkin Donald Trump on uhonnut jopa antavansa ydinaseet myös Japanin ja Etelä-Korean käyttöön. Ei todellakaan ihmiskunnan tulevaisuus ruusuiselta näytä, maailman kirjat ovat todellakin pahasti sekaisin.

Anssin vuodatus Anssin päivänä

 

Jätä kommentti

*