Maailmanvallan arvovallan menetys

Kautta historian ovat aikansa maailmanvallat yksi toisensa jälkeen joko suoranaisesti romahtaneet tai vähintäinkin menettäneet ennemmin tai myöhemmin arvovaltansa. Niin kävi muinaisille Babynolialle, Assyyrialle, Egyptille, Roomalle, Bysantille, Mongolialle, Osmanneille ja Neuvostoliitolle jne. Saksa ja Japani  eivät koskaan lopultakaan päässeet maailmanvallan asemaan häviämällä toisen maailansodan vaikka yritys maailmanvalloiksi oli kova. Entiset kolonialistiset imperiumit Britannia, Ranska, Espanja, Portugali ja Hollanti menettivät alusmaansa viimeisen sadan vuoden aikana nekin. Viimeisenä maailanvaltana on nyky päiviin saakka säilynyt Yhdysvallat viimeiset parisataa vuotta, mutta nyt näyttävät senkin hetket arvostettuna maailmanvaltana olevan pahasti rapistumassa.

Öykkäripresidentti Donald Trump on pitänyt tehokkaasti huolen Yhdysvaltojen arvovallan romuttamisessa. Hän ”johtaa” maataan kuin tositv:n tähti kuvitellen olevansa kaikkien aikojen suurin, kaunein ja paras presidentti Yhdysvaltojen historiassa. Hän nimittää lähes viikoittain itselleen uusia alaisia ja toisena hetkenä antaa heille potukuja toimien aivan samoin kuin vetäessään diili-ohjelmaansa. Vaikuttaa siltä, että ainoa järkevä ja tehtäviensä tasalla oleva henkilö Trumpin kabinetissa on varapresidentti Mike Penc. Vaikka Trump nimittelee ja erottelee virkamiehiä täysin mielivaltaisesti on häneltä jäänyt suurin osa hallintonsa virkamieskunnasta kokonaan nimittämättä. Siten esimerkiksi enin osa Yhdysvaltojen suurlähettiläistä on edelleen nimittämättä.

Trumpista tulee väistämättä mieleen Rooman arvovaltaa pahasti nakertanut keisari Nero, jonka kerrottiin katselleen lumoutuneena palatsinsa parvekkeelta Rooman paloa runojaan sepitellen. Palosta hän sai aiheen syyttää kristittyjä ja tapattaa heitä mielin määrin. Trump puolestaan katselee toimintansa jälkiä norsunluutorninsa Trump Towerin huipulta twiittejään suoltaen ja syyttäen kaikesta epäonnistumisistaan vastustajiaan ja islamisteja. Yhtään kampanjansa aikaista lupausta tai paremminkin uhkausta hän ei ole saanut vielä puolen vuoden vallassaolon jälkeenkään toteutettua. Tai onhan niitä yksi ja sekin kovan laillisuusväännön jälkeen nimittäin kuuden islamilaisen maan asukkaiden viisumikiellon aikaansaaminen. Nekin maat ovat sellaisia, joista ei ole tullut yhtään terroristia Yhdysvaltoihin, joten sekin päätös oli paha huti.

Eniten Trampissa huolestuttaa hänen täydellinen arvaamattomuutensa, joka nykyisessä maailmantilanteessa voi pahimmillaan johtaa vaarallisiin seurauksiin. Hänellä on pakostakin edessä hankala tilanne myöskin arvaamattoman vastustajan Pohjois-Korean ydinaseuhittelu, johon ei helppoa ratkaisua löydy. Pahimmillaan edessä saattaa olla ydinaseiden käyttö puolin ja toisin eikä se voi päättyä hyvin. Kahdella noin epävakaalla henkilöllä ei pitäisi olla käytössään ydinasesalkkuja. Donald Trumpiin ja Kim Jong- uniin nähden Venäjän presidentti Vladimir Putin on kolmikosta ainoa järkevä johtaja maansa peräsimessä.

Venäjä onkin vahvasti pyrkimässä Putinin johdolla takaisin Neuvostoliiton kaltiseen asemaan vastavoimaksi Yhdysvalloille. Myös Kiina on nousemassa maailmanvallan asemaan, kun se perustaa parhaillaan laivastotukikohtaa Djibutiin koillis-Afrikassa ja pyrkii ottamaan hallintaansa Etelä-Kiinan meren pikku saaristot. Parhaillaan kiinalaiset sota-alukset ovat Itämeren alueella ja näyttäytymässä myös Helsingissä ns. ystävyysvierailulla. EU on pyrkinyt vahvistamaan asemaansa maailman politiikassa, mutta natisee pahoin liitoksissaan brexitin ja itä-Euroopan uppiniskaisten jäsenvaltioiden vuoksi.

 

Anssi

 

 

 

Kommentit

  • Petri Puumalainen

    Muslimien maahantulokiellon lisäksi Trump sai aikaan TTIP -vapaakauppasopimuksen ja ilmastosopimusten kuoppaamisen. Lisäksi maahanmuuttopolitiika on kiristynyt kautta linjan. Joten toimittaja tarkistakoon faktat. Trump on todellakin jo nyt saanut enemmän kuin obama koskaan.

  • Satunnaisia huomioita

    Faktoista puheenollen nyt on todellakin syytä tarkistaa varsinkin Trumpin hallinnon levittämät faktat ja varmistaa onko kyseessä todelliset vai ns. vaihtoehtoiset faktat. Nykyisin näyttää olevan liikkeellä mitä ihmeellisempiä vale- uutisia niin idästä kuin lännestäkin. Vrt. mm. Venäjän median uutisointi Mainilan laukauksien ampujasta!

Kommentointi on suljettu.