Menetettävät vuosikymmenet

20-vuosikymmen pääsi häthätään alkamaan, kun iski vuosikymmenten kehityksen kannalta tuhoisa korona-pandemia. Sen vaikutusten torjumiseksi on jo jouduttu ottamaan niskoillemme raju julkinen velkaantuminen eikä sille edes ole loppua näkyvissä. Kuvaavaa tilanteelle on, että toisaalta vaaditaan valtiovaltaa rahoittamaan yrityksiä, yhteisöjä ja muita toimijoita, että ne selviäisivät pandemian yli, mutta samaan aikaan hallitusta haukuttaan holtittomasta velkaantumisesta. On siinä nyky hallitus pahan kerran puun ja kuoren välissä.

Näytää kuitenkin siltä, että haukuista huolimatta kansalaiset ovat tajunneet tilanteen oppositiota paremmin sillä hallitus on saanut kansalaisilta todella hyvän arvostelun pandemia tilanteen hoidosta. Hallitus on toiminut määrätietoisesti ja suhteellisen oikea aikaisesti pandemian riskien keskellä ja saanut sen vaikutuksia merkittävästi lievennettyä verrattakoonpa mihin muuhun maahan tahansa. Aina voidaan tietenkin pohtia olisiko voitu tehdä vieläkin enemmän ennen kaikkea talouden aktivoinnin suhteen.

Todennäköisesti pandemian hoidon kustannuksia joudutaan maksamaan vielä useammankin vuosikymmenen ajan eli kysessä ei ole vain yksi menetetty vuosikymmen. Velkataakkaa joutuvat maksamaan vielä lapsen lapsemmekin, mutta olisiko ollut parempi olla välittämättä pandemiasta ja ottaa vastaan velkataakan asemesta tuhansien ja taas tuhansten ihmisten ennenaikaist kuolemiset pandemian kourissa. Mielestäni Suomi on valinnut ainoan oikean tien, joka toivottavasti johtaa meidät entistäkin vahvempana kansakuntana ulos tästä vitsauksesta.

Nykyinen Marinin hallitus on kokoonpanoltaan pääministeriä myöten osin nuori ja melko kokematon, mutta selvinnyt vaikeassa tilanteessa mielestäni kiitettävästi. Kokeneen Vanhasen tulo hallituksen valtionvarainministeriksi tuo lisää uskottavuutta hallituksen toimiin. Toivon koko sydämestäni, että sen ote jatkuu yhtä määrätietoisena vaikka maailma kokisi viruksen toisenkin aallon tulon. Tärkeintä sen torjunnassa olisi saada mahdollisimman nopeasti kehitetyksi toimiva rokote koronaa vastaan. Muuten koronapandemiasta tulee pitkäaikainen riesa monien muiden infektiotautien tapaan.

Hieman ihmettelen blogieni kommentoijia aivan kuin minä olisin lietsomassa vastakkain asettelua. Politiikasta kirjoittaessa keskittyy kulloinkin esillä olevaan otsikon mukaiseen asiaan eikä sitä ole blogikirjoituksen puitteissa mahdollista laajentaa koskemaan kaikkea mahdollista asiaan suoraan liittymätöntä aihetta. Ainoa asia mitä en voi sietää politiikassa on perussuomalaisten toiminta. Jatkuvasti heidän piiristään nousee änkyröitä äkkiväärine mielipiteineen, joita sitten puolueen johto pyrkii tasoittelemaan parhain päin. Viimeisin eduskunnan arvolle sopimaton näytelmä näyteltiin eduskunnan viimeisessä täysistunnossa ennen kesätaukoa, kun eduskunnassa käsiteltiin persujen kansanedustajan Juha Mäenpään syytesuojan poistamista.

Syytesuojan poistamista oli hakenut valtakunnan syyttäjä Raija Toiviainen Mäenpään eduskunnassa esittämistä vieraslajipuheista. Erityisesti kiinnitti huomiotani persujen puheenjohtaja Halla-ahon toteamus, että eduskunnan pitäisi hävetä koko asian käsittelyä, joka on laitettu liikkeelle pelkästään polittisissa tarkoituksissa. Olen Halla-ahon kanssa samaa mieltä häpeämistarpeesta, mutta hän ja koko persujen puolue ovat ne, joiden pitäisi hävetä puheitaan. Halla-aho käytännössä väitti, että valtakunnan syyttäjä on toiminut asiassa poliittisin perustein. Pitäisi olla jopa Halla-ahollekin selvää, että Suomessa syyttäjä- ja oikeuslaitokset ovat riippumattomia ja kaiken poliittisen ohjauksen ulkopuolella.

En koe persujen toiminnassa olevan mitään tekemistä suomalaisuuden kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

 • Kielo

  Raija Toiviainen antoi lausunnon, jossa oli
  sitä mieltä, että syytesuoja olisi pitänyt murtaa.

  Lainoppineena tuo lausunto on käsittämätön,
  Toiviaisen tulisi ymmärtää, ettei hän ole tuomari ja eduskunta toimii voimassa olevan
  lainsäädännön mukaisesti.

  Jos kirjoittajan omat aattelliset mielipiteet eroavat toisista tarjolla olevista mielipiteistä, on melkoista vastakkain asettelua ja maalittamista ilmaista halveksuntansa muiden mielipiteitä kohtaan.

  Tuollainen halveksunta on selkeää syrjintää
  toisin ajattelevaa ihmisryhmää kohtaan.

  Suomalaisuus on kaikkien yhteinen arvo, jota
  ei valitettavasti voi toisilta pois ottaa, vaikka
  oma ajattelu olisi rajoittunut hyvinkin
  kapeaksi ja suvaitsemattomaksi.

  Eduskunnan syytesuoja voi suojella tulevaisuu-
  dessa myös nykyisiä hallituspuolueitamme, se
  on hyvä hahmottaa. Kukaan ei tiedä, mikä puolue on vallassa seuraavien vaalien jälkeen. Silloin tilille voidaan vaatia toisista puheista ja vain 1/6 osa on se, joka antaa turvan niissäkin olosuhteissa mielivaltaiselta toimilta, vaikka valtakunnansyyttäjänä olisi kuka hyväänsä.

  Unkarin tapaus on ikävä esimerkki.

 • Arja Hakala

  Kyllä sitä päättäjilläkin syntyy väärinymmärryksiä kiireen keskellä.

  Osaamattomuus ja taitamattomuus on nähtävissä ollut muun muassa suu-nenäsuojien jakamattomuudessa kansalaisille. Ei oo jaettu, liekö aiettakaan ollut. Mutta paljon on kyllä lehdissä otsikoitu ja tarinoitu.

 • Anssi Rajasärkkä

  Käsittääkseni persuista erilaisista vihapuheista ja rasismista on ollut syytteessä useita kymmeniä henkilöitä, kun vastaavasti muista puolueista ei juuri yhtään. Mistähän johtunee, että naiset ovat niin kovasti ääriliikeiden perään? Minunkin persu-kriittisiä blogejani ovat kritisoineet lähinnä naiset.

 • Kielo

  Tunnetko Suomen oikeusjärjestelmää ?

  Syytetty ja tuomittu ovat kaksi eri asiaa. Tuomit-
  tu on toiminut vasten lakeja.

  Jottei värjääntyneiden lasien lävitse totuus unohtuisi, oheisesta listastasta voi jokainen lukea
  mistä puolueesta on eniten tuomion saaneita
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_rikoksista_tuomituista_kansanedustajista

  Rasismia on esittää sukupuolen perusteella
  olettamia, joiden tarkoitus on halventaa tiettyä
  sukupuolta.

  Mitenkä oma rasismisi eroaa persujen rasistamista ?

  Milloinhan kulttuurineuvoksen tuomio julistetaan ? Taisi olla presidenttinä Halonen, kun tuo nimityksen halusi antaa…..

  Jos ei näe metsää puilta, silloin jää paljon ymmärtämättä.

Kommentointi on suljettu.