Michael Nostradamuksen ennustuksia

Nostradamuksen kuva hänen poikansa maalaamana

Näin joulun ja uuden vuoden aikaan on hyvä vaihe käsitellä myös muitakin ihmeitä kuin suoranaisesti Jouluun liittyviä kertomuksia. Senkin uhalla, että tulen tämän jälkeen leimatuksi täysin huuhaa blogistiksi, otan esille kenties kautta aikain tunnetuimman ennustajan ranskalaisen Michael Nostradamuksen ennustukset neljän ja puolensadan vuoden takaa. Joskus 80-luvun alkupuoliskolla olin sattumalta lainannut kirjastosta Jean Jovaliste salanimelä kirjoitetun Nostradamuksen ennustuksia käsitelleen kirjan nimeltä Nostradamus aikamme  profeetta.

Siinä kiinnitti huomiotani vuonna 1981 painetun kirjan kirjoittajan tulkinta nelisäkeestä VI/74: ”Maasta häädetty palaa valtaan, Salaliittolaiset  joutuvat vihollisen käsiin, Hänen aikansa on ennenkuulumattoman voitokas, Seitsemänkymmenentä kolmantena liiankin varma loppu.” Kirjoittajan selityksen mukaan nelisäkeistö kuvaa miten Lenin ensimmäisen maailmansodan aikana joutuu saksalaisten käsiin ja heidän avullaan pääsee palaamaan Venäjälle takaisin. Siellä hän pääsee valtaan ja menestyy suuresti. Seitsemänkymmenenkolmen vuoden kuluttua barbaarien siis kommunistien valtaanpääsystä tuon valtakauden pitäisi kirjoittajan tulkinnan mukaan päättyä. Lokakuun vallankumouksesta laskien silloin oltaisiin siis vuoden 1991 lopulla.

Tuolloin kirjassa esitetty ennustus tuntui täysin mahdottomalta toteutua. Jostain kautta sain selville, että salanimen takana oli suomalainen Juho Hämäläinen, jota luonnehdittiin antikommunistiksi. Sitä kautta hänen tulkintansa nelisäkeestä oli ymmärrettävissä poliitiseksi kannanotoksi varsinkin, kun vastaavia tulkintoja ei keneltäkään muulta tulkitsijalta ollut ainakaan minulla tiedossa.

Kuinkas sitten kävikään. Kymmenen vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen Neuvostoliiton kommunistihallinto todellakin romahti ja Neuvostoliitto lakkasi olemasta, kun se jakautui entisistä neuvostotasavalloista muodostuneiksi itsenäisiksi tasavalloiksi. Tuosta kokemuksesta sain aiheen tutkailla hieman laajemminkin Nostradamuksen ennustuksia. Inkivisiittion pelossa Nostradamus kätki ennustuksensa runomittaisiin nelisäkeisiin ja sekoitti ne keskenään niin, ettei välttämättä ollut helpoa yhdistää niitä toisiinsa yhtenäisiksi ennustuksiksi. Vaatiikin ennustusten tulkitsijoilta lähes yhtä hyviä ennustajan lahjoja kuin Nostradamuksella itselään oli, kun pyritään tulkitsemaan hänen kirjoituksiaan.

Hyvä esimerkki ennustuksen tulkinnan mahdottomuudesta etukäteen on ennustukset Word Trade Centerin kaksoistornien tuhosta. Ensimmäinen ennustus sisältyy nelisäkeeseen I/87: ”Maa järisee, tuli maan keskipisteestä, On ravistava uuden kaupungin torneja, Sen seurauksena kaksi suurta kalliota käy pitkän sodan. Kunnes Arethusan lähteet muuttavat joen taas veriseksi.” Nelisäkeen alku viittaa selkeästi New Yorkin kaksoistornien tuhoutumiseen. Tuli maan keskipisteestä on jälkeenpäin helppo liittää lentokonebensiiniin, joka sytytti kaksoistornit tuleen, kun niihin törmättiin matkustajakoneilla. Tuhon seurauksena alkoi edelleenkin jatkuva kahden kallion kristinuskon ja islamin välinen pitkällinen sota.

Toinen kaksoistornien tuhoon liittyvä ennustus sisältyy nelisäkeeseen X/49: ”Maailman puutarha Uuden Kaupungin lähellä, Tiellä onttoja vuoria, Ne otetaan kiinni ja upotetaan viemäriin. Ihmiset pakotetaan juomaan rikillä myrkytettyä vettä.” Tässä hän kuvaa kaksoistorneja tiellä tai tässä tapauksessa kadun varrella kasvaviksi ontoiksi vuoriksi, jotka romautetaan ja joutuvat kuvainnollisesti viemäriin. Tapahtuma myrkyttää lopullisesti USA:n suhteet islamilaisiin maihin ja kansan juomaan katkeran kalkin, kun se huomasi, ettei sekään ole turvassa kansainväliseltä terrorismiltä.

Nostradamus oli syntyjään juutalaisen perheen jälkeläinen, joka kylläkin kastettiin jo syntyessään v. 1503 katollisen kirkon jäseneksi. Hän eli etelä- Ranskan Provensen maakunnassa kunnoitettuna lääkärinä, joka hoiti tulloin vitsauksena olleita paiseruttopotilaita onnistuneesti. Kuitenkaan hän ei kyennyt pelastamaan ensimmäistä perhettään, joka kokonaisuudessaan menehtyi tautiin. Toistakymmentä vuotta myöhemmin hän solmi uuden avioliiton rikkaan leskirouvan kanssa ja sai hänen kanssaan vielä kuusi lasta. Samalla hän alkoi kirjoittaa muistiin ennustuksiaan, joita julkaistiin hänen toimittamissaan kalentereissa. Ensimmäisen varsinaisen ennustuskirjansa hän julkaisi vuonna 1555 ja sen esipuheessa hän kertoi nähneensä näkyjä ihmiskunnan kohtaloista aina vuoteen 3797 saakka.

Nostradamus ei juurikaan vuosilukuja käyttänyt ennustuksissaan, joten niitä saattoi liittää minkä tahansa tapahtuman yhteyteen. Poikkeuksena on vuosiluku 1789 eli Ranskan suuren vallankumouksen ajankohta, jonka senkin hän kätkee nelisäkeen numeroon X/89: ”Asuntojen seinät muutetaan tiilestä marmoriksi, Seitsemän ja viisikymmentä rauhan vuotta, iloa kaikille ihmisille ja akvedukti uudistetaan, Terveyttä, hedelmällisyyttä, iloa ja hunajaista aikaa”. Noin hän kuvaa vallankumouksen kolmea keskeistä teemaa: vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Toisen rivin viittaus viiteenkymmeneenseitsemään vuoteen johtaa tulkitsijan ajatuksen Ludvig Napoleoniin ja hänen pakonsa jälkeiseen vuoden 1848 helmikuun vallankumoukseen. Tosin tuo viidenkymmenen vuoden rauhanjakso piti sisällään pirkälliset Napoleonin sodat, joihin tuossa ennustuksessa ei viitata sanallakaan.

Varovaisuudestaan huolimatta inkviittio otti Nostradamuksen kiinni ja kuulusteli häntä epäiltynä harhaoppisuudesta. Hän kuitenkin selvisi kuulusteluista puhelahjojensa ansioista ja saattoi jatkaa toimintaansa entiseen tapaan ehkä kuitenkin kirjoituksiaan entistäkin tarkemmin sekoittaen. Nostradamus kuoli kunnioitettuna lääkärinä ja tietäjänä 2.7.1566 jättäen jälkeensä 942 ennustusta nelisäkeiden muodossa.

Kaiken kaikkiaan Nostradamuksen kuva ihmiskunnan kohtaloista on synkkä ja pessimistinen. Hänen ennustustensa mukaansa kolmas maailmansota on nykyisin jo käynnissä terrorismin vastaisena sotana ja kiihtyy tulevaisuudessa rajuksi islamilaisten hyökkäykseksi läntistä maailmaa vastaan. Uskoo ken haluaa, itse en kuitenkaan tästä blogistani huolimatta ole hurahtanut mystiikkaan tai salatieteisiin vaikka tuo  kommunistisen Neuvostoliiton romahduksen ennustus antaakin miettimisen aihetta. Ei vaadi kovinkaan suuria ennustajan lahjoja ennustaa ensi vuodelle edelleen jatkuvia terroristihyökkäyksiä, luonnonkatastrofeja ja Trumpin sekoiluja vaikka muuten ihmiskunnalla meneekin keskimäärin suhteellisen hyvin. Hyvää vuotta 2019 lukijoille toivottaen ”Satunnaisia huomioita” – bloggari.