Miinavaaroja

Ns. arabikevään jäljiltä on syntynyt hallitsematon kaaos osin pohjois-Afrikkaan ja ennen muuta lähi-itään, jossa soditaan verisesti lähes kaikki kaikkia vastaan. Lisäksi tuohon lähi-idän kaaokseen ovat sotkeutuneet niin Yhdysvallat kuin Venäjäkin pommituslennoin ja ääri-islamistinen Isis-kalifaatti brutaalilla taistelulla, jossa ei siviileitä säästetä eikä minkäänlaisia sodan sääntöjä – mikäli niitä nyt yleensäkään tuolla alueella voisi olla olemassa – noudateta. Kaiken muun ohessa on vaarana, että pahimmassa tapauksessa syntyy sotilaallinen nokkapokka Yhdysvaltojen ja Venäjän kesken, jolloin sodan eskaloituminen suursodaksi on täysin mahdollista.

Taustalla on vielä Yhdysvaltojen presidentin vaalitaistelu, jossa on muhimassa yksi miina lisää maailman politiikan näyttämölle. Siellä täysin vastuuton hölösuu miljardööri Donald Trump yrittää tosissaan päästä Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Hirvittää ajatellakin, että moinen ehdokas valittaisiin Yhdysvaltojen  presidentiksi ja hänen käsiinsä luovutettaisiin nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa ydinaseiden laukaisunappi. Toisaalta Trumpin valinta rebublikaanien presidenttiehdokkaaksi olisi kenties parasta demokraattien ja Hillary Clintonin kannalta sillä tuskin nyt jenkitkään niin höynäytettäviä ovat, että moisen rääväsuun presidentikseen valitsevat.

Toinen miina on muhimassa Britanniassa, jossa pääministeri David Cameron pelaa uhkapeliä maansa EU-jäsenyydellä. Mikäli kansanäänestyksessä voittavat EU-jäsenyyttä vastustavat voimat ja Britannia eroaa EU:sta saattavat skotit seuraavaksi äänestää Britanniasta eroamisen puolesta. Sen jälkeen he voivat hakea EU-jäsenyyttä, mikäli EU yleensäkin säilyy kasassa brittien eron jälkeen sillä samanlaisia EU:sta eroamishankkeita saattaa esiintyä muissakin EU-maissa. Myös valtioiden hajoamispyrkimyksiä on Britannian lisäksi ainakin Espanjassa, jossa Katalonia havittelee eroa Espanjasta. Pahimmillaan Cameronin uhkapeli voi hajoittaa koko nykymuotoisen EU:n, joten on siinä miinavaaraa kerrakseen.

Läheisin meitä koskettava miinavaara on Suomen tilanteessa, kun olemme ajautuneet pahenevaan velkakierteeseen eikä vatuloiva SSS-hallitus tunnu pystyvän saamaan aikaan käännettä parempaan. Mikäli jo työmarkkinajärjestöjen kertaalleen allekirjoittamaa yhteiskuntasopimusta ei lopultakaan synny, joutunee maan hallitus perumaan taas yhden päätöksenä ja käynnistämään uudelleen ns. pakkolakien valmistelun. Se tulee ilman muuta kaatumaan perustuslaillisiin ongelmiin ja ensi syksynä on edessä kiivaat työehtosopimusneuvottelut lakkoineen ja kohtuuttomine palkkavaatimuksineen. Seurauksena tulee olemaan hyvinvointivaltion ja sopimusyhteiskunnan tuho ja Kreikan tie EU:n holhousyhteiskunnaksi.

Toivottavasti uhkakuvat eivät toteudu minkään miinavaaran kohdalla ja järki kaikkialla lopultakin voittaa. Meillä on kuitenkin vain tämä yksi maapallo, jossa meidän on kuitenkin pystyttävä toimimaan vastuullisesti.